Стандарт на живот

В един чешки форум, донякъде подобен на бг-мама, наскоро четох следната тема: някаква жена разказваше, че нейният съпруг няколко пъти месечно ходи по дискотеки и там флиртува с млади момичета, въпреки че тя много пъти го е молила да не го прави и той добре знае, че неговото поведение й е неприятно. Жената питаше дали останалите смятат, че тя е нормална или, както я убеждава съпругът й, патологично ревнива истеричка. Беше добавила, незнайно защо и пълен списък с положителните качества на мъжа си, които накратко бяха следните:

1)  понякога взема малкия си син от градината и дори си играе с него, без никой да го кара;

2)  понякога пазарува, и то без тя да му е написала списък какво трябва да се купи;

3)  само понякога й бучи, че къщата е пълна кочина, но не много често.

Повечето форумки бяха на мнение, че съпругът й е просто мъж-мечта, след като без някой да го гони и да му напомня, благоволява да обърне внимание на собственото си дете и да напазарува за собственото си домакинство. Някои дори изразиха съмнение, че се държи чак подозрително добре и може би компенсира с прекрасното си държание някоя изневяра.

Надстандарт!“ – повтаряше възторжено една от тях – „това е надстандарт!“ Сериозно се замислих какво ли за тази жена е „стандарт“ – може би съпругът ти всяка вечер като се прибере от работа, първо да се изсере насред хола, а ти да му изчистиш в знак на обич и уважение, преди да преминеш към останалите си домашни задължения.

Колко често чуваме, че някоя жена е капризна, не знае какво иска и има прекалено високи изисквания към мъж, който е прекрасен партньор, тъй като „не е пияница, не я бие, не изневерява и носи пари вкъщи„? Сега си спомнете дали някога сте чували жена да бъде превъзнасяна до небесата, задето не пие (много), не млати партньора си, не изневерява и не е безработна? Изглежда съвсем нормално да обявим за поддържан и добре изглеждащ мъж този, който е винаги чист, гладко избръснат и с подходящо за случая облекло. Но чували ли сте някой да се възхити от външността на жена, тъй като тя не смърди, редовно си сменя дрехите и не изглежда, сякаш се е обличала на тъмно? Или да обяви за майка-героиня жена, която си играе с децата си, когато има настроение и дори понякога сменя пелени?

Мъжете редовно са превъзнасяни до небесата за това, което НЕ правят (не нарушава закона, не е пристрастен към нищо, не се държи като пълен гъз? Ауу, готов принц на бял кон!), докато от една жена се изисква много повече – не за да бъде похвалена, а за да не бъде обвинена че е лоша, или направо „не е истинска“ жена.

„Мъжете сме животни“

Ако максимумът, който се очаква от един мъж е да не сере не килима, а оттам нататък всичко – цивилизовано държание, морални принципи, видимо наличие на интелект – са страхотни, нечувани екстри… не е ли това невероятно обидно за мъжете?

Но мъжете не се обиждат. Напротив, много представители на мъжкия пол с нескрита наслада повтарят при всякакъв повод: „Мъжете сме примитивни същества, ние сме като животни/малки деца, всичко което ни трябва е ядене, пиене и секс, не можем да контролираме нагона си…“ и т.н. Защо ли е така?

Защото веднъж прието като даденост, горното става удобно оправдание за всякакво поведение. „Ние, мъжете сме си такива. На нас ни е в гените да разпръскваме семето си/да лъжем/да решаваме проблемите с насилие/да сме безотговорни… Аз съм просто мъж, при това не най-лошия, я погледнете останалите“. При което автоматично се превръща в отговорност на жените да се приспособят и да се съобразяват със „свободолюбивата мъжка природа“. Ако искат промяна в поведението на някой мъж, съответно е тяхна работа да го насочват, мотивират и ласкаят (за да могат после да бъдат обвинени, че са подмолни манипулаторки), с надеждата желаната промяна да се случи. Ако мъж се прослави с някоя колосална простотия, жените в живота му са виновни, тъй като „не са го предотвратили“ или „не са достатъчно жени“ (стандартните обвинения към съпругите на политици и публични личности, замесени в някакъв скандал). Ако жена бъде нападната или насилена от мъж, вината е нейна, тъй като е „позволила да се случи“ и дори „предизвикала“ горкия мъж, който не носи никаква лична отговорност – просто е следвал инстинктите си, от него нищо повече не може да се очаква.

Също така, както споменахме в началото, при подобни занижени очаквания никак не е трудно за един мъж да се отличи. Както се казва, в царството на слепите и едноокия е цар. Имал е възможност да изневери/да излъже/да открадне и не го е направил? Какъв кавалер, джентълмен, благородник!

Такива „традиционни ценности“ ни пробутва обществото, в което живеем. Жената като кудкудякаща майчица-закрилница, възвишена пазителка на морала, домашна светица. Мъжът като нечистоплътен скот, от когото не може да се очаква нищо друго, освен да проявява брутална агресия или малоумно да точи лиги при вида на цици.

Феминизмът ни предлага по-различна гледна точка. А именно че както мъжете, така и жените са човешки същества, със същите човешки слабости и недостатъци, със същия огромен потенциал – а не два различни животински вида, принудени да съжителстват против волята си, всеки от които се опитва да прегризе гърлото на другия в борбата за надмощие, в която победителят може да бъде само един. Че характерът, моралът и принципите нямат нищо общо с пола. Че едни и същи правила и стандарти важат за всички, независимо дали са жени или мъже. Че никой няма право да изисква специално отношение заради пола си или да го използва като оправдание, за да погазва правата на околните. Че хората не са длъжни да следват предварително написан сценарий за „правилно мъжко“ или „правилно женско“ държание. Че поведението ни не е контролирано от хормони, гени и инстинкти, а от собствения ни разум. Че хората, независимо от пола си, са способни да контролират собственото си поведение и да носят отговорност за своите постъпки –  само и единствено за своите.

П.П. Петя също коментира колко е прихванало това отношение и при нас, цитирайки поредната жена, която приема мъжа си като слабоумен, твърдейки, че е неспособен да свърши активна домакинска работа. Ако това не е сексизъм, не знам какво е. Чудно обаче защо повече мъже не се оплакват от това отношение тип „той толкова си може?“

23 thoughts on “Стандарт на живот

 1. предполагам си разбрала от дискусията в бг-мама това, което аз съм разбрал за 15 години dating – а именно, че е жени с виждане за семейството и отношенията в него, каквото застъпваш тук, се намират по-рядко от кокоши зъби. 90% от женското население не вижда от себе си си друга полза, от това да вършее с прахосмукачката между пералнята и печката… което от една страна е добре, защото 90% от мъжкото население не вижда друга полза от себе си (в дома) освен да гледа мач, така че поне си пасват.

  лошото идва когато търсиш някоя по-различна

 2. Оплаквания. Ще доживея ли някога да прочета тук нещо различно, освен оплаквания от мъжкия пол? Какво постигате по този начин? Еманципация? Равенство? Мъжете не искат да ви стават равни, когато непрекъснато ги критикувате.

  Жените също се ядосват, ако непрекъснато им набиваш само отрицателните качества в лицето, вместо да забелязваш положителните. Напълно човешко е това.

  Отделно, да чоплиш взаимоотношенията на хората, най-интимните им взаимоотношения, и да раздаваш акъли кое как трябва да бъде, без да се те питали, не е здравословна практика. Да генерализираш двата пола – също. Казвам го от личен опит. 🙂

  Винаги оставам с горчив привкус в устата, когато чета феминистични постове, особено тук.

  Феминистките просто не обичат мъжете. И е взаимно. Жените, които обичат мъжете, също не ви харесват. Те предпочитат да наблягат само на добрите качества в един мъж (никой не отрича лошите). И получават същото в замяна.

  • Тишо бърза да демонстрира, че не може да чете или да осмисля прочетеното. Стигна ли изобщо до последния пасаж на статията, или прочете първото изречение и направо тръгна да съчиняваш поредния си ферман?

   • В последния ти абзац пише, че „мъжете и жените са човешки същества“. Благодаря за информацията! Във въпросния ми „ферман“ от пет реда пише същото, бай дъ уей. Не твърдя, че говориш неверни неща, нито отричам тезите ти. В крайна сметка, като човешко същество със свободна воля, ти имаш право да пишеш и да вярваш в каквото си щеш. Просто тонът на статията не ми хареса. Примерите със серящия в средата на хола мъж, с пребиващия жена си пияница не ми харесват. Това не са ли стереотипи?

    Мъжът е деградиран до някакво ужасно същество – насилник и навлек. Искам повече положителни примери с мъже. Обяснявайте на мъжете какви трябва да се стремят да бъдат, а не какви не трябва да са, подбирайки винаги най-лошите примери от всички възможни. Мъжът не е простак, пияница и насилник, той е баща, защитник и партньор.

    В масовия случай. Примерите, които подбираш са изключение. Не твърдя, че ги няма. Нито харесвам мачизма в която и да е форма. Но, помни, мъжът в повечето случаи е баща, защитник и партньор. В тази му роля искам да го виждам по-често при вас.

    Такива примери повечко подбирай. Това беше всичко. Не приемай нападките ми лично, защото няма смисъл. Ние с теб дори не се познаваме. Но, нали това е форум, където се дискутират идеи. Еми ето, моята идея е, че повечето текстове в него показват мъжа в отрицателна светлина.

  • Тишо, за човек, който работи с думи, имаш много сериозен проблем с четенето.
   Чукча писате, не читател, а?
   Цвети описва, че отношението към много мъже като постижение, задето НЕ правят нещо кофти или се държат като нормални хора е обидно към мъжете и е некоректно.
   Имам чувството, че не четеш какво се пише тук или поне не мислиш над него, преди да натракаш набързо отговор?

   Ако някой мрази феминизма или феминисти, задето му казва, че е човек и носи отговорност над поведнието си и постъпките си, няма да роня сълзи задето отрано показва, че не е човек, с който бих искала да общувам.
   Няма хлабаво.

  • Лонги, в грешка си, мой. Въобще не харесвам „Шамбала“. Джъст ин кейс, че реалността те интересува, за да не бъркаш истината с представите си за нея…Духовни учители – бол. Според мен и музикантите и филмовите продуценти са духовни учители, както и хората, които ни причиняват страдания (или радост) в ежедневието. Не е задължително да са само в книгите. Ти също си „залепен“ (заобграден) от духовни учители, колкото и да не ти се вярва (да не знаеш), че е така. Всъщност, няма никакво значение. Те уроците си вървят. Малко е като в училище. Пишат ти двойки и шестици без да те питат дали ти се ходи на училище. Дали го възприемаш сериозно образователния процес или за теб е само игра.

   Търся хората, които могат да ми обяснят правилата на играта. Търся ги в бизнеса, в ежедневието, в любовта, в комуникацията, в творчеството, в изкуството, търся ги в духовните книги, също така. Човек не е лошо да знае. Отделно, така като гледам, ти май четеш същите книги…

   Нищо лично, ще го кажа и на теб. Омръзна ми от тези заяждания в интернет. Просто тази статия представя мъжа като прасе и накрая завършва с някакви общи приказки, че мъжете и жените са хора, че всеки трябва да си носи отговорност за постъпките и други такива. Неща, които се подразбират. Но лошият вкус след прочетеното остава.

   Сори, ако добавям към вмирисаната купчинка още лопати. Осъзнавам, че го правя, но просто тук средата е такава. А ти с това „90% от женското население не вижда от себе си си друга полза, от това да вършее с прахосмукачката между пералнята и печката…“ хич не помагаш на каузата, да му се не види. 🙂

 3. Хм, аз си мислех, че този манталитет е характерен предимно за България.
  Имам скромни наблюдения от Австрия, където жените се контят по-малко от тук, а мъжете обръщат повече внимание на външния си вид. Момчетата там са много готини, малко фитнес и грижа за кожата и косата правят чудеса. Жените не че не са хубави, просто не изглеждат все едно са станали в 5:30 и до 7:30 са си изправяли косата, гримирали, избирали дрехи, etc.
  Но иначе за отношенията между хората не мога да говоря, единственото показателно е, че по заведенията ВИНАГИ питат заедно или отделно ще платите.
  Обаче така или иначе си мисля, че тези ми наблюдения говорят достатъчно. Иначе си има една поговорка „Ако приемеш нещо по-малко от най-доброто, това и ще получиш.“
  Тук най-доброто си е хипербола, то е ясно, че перфектни хора няма, но мисълта ми е, че за да се оправят нещата, е до жените – да имат по-големи изисквания. Така се манипулира пазара, в крайна сметка.
  Поздрави за хубавата статия.

 4. „Феминизмът ни предлага по-различна гледна точка. А именно че както мъжете, така и жените са човешки същества“

  Това е гледна точка на социализма, не на феминизма. Според него всички хора са разумни чеда божии, братя/сестри по съзнание. Истината е, че голяма част от хората са абсолютни животни. Какъв е Бойко Борисов? Човек? Не, той е куче. Радостен лай народен отеква при всяко негово оакване. При този род животни въпросът с поддържане на ред и чистота в семейството се определя от физическата сила. Ако жената беше с по-развита мускулатура тя щеше да сере в хола, докато мъжът се моли за внимание. При социалните бозайници винаги има доминиращ елемент. Ако всички хора бяха второ(трето)сигнални нямаше да има никаква нужда от феминизъм. Нито от цици. Храната за бебета щеше да е изцяло синтетична.

  „Че хората не са длъжни да следват предварително написан сценарий за „правилно мъжко“ или „правилно женско“ държание“

  Длъжни са, защото им харесва. Мнозинството от хората се чувстват удобно в спуснатите им от обществото роли. Въпросните роли са били изкачени в обществото (за последващо спускане) от себеподобните им. Това е механизмът, чрез който идеята оцелява във времето и стои над материята, като същевременно остава неин роб. Вид кръговрат.

  „Че поведението ни не е контролирано от хормони, гени и инстинкти, а от собствения ни разум“

  Разбира се, тук трябва да си зададем въпроса какво е разум. За мнозинството разумът е точно купчина от гени, хормони и инстинкти. Има различни нива на разум. Болшинството от хората са първосигнални и се олигавят при светване на крушка. Но дори и разумните често нямат представа какви причини ги водят към едно или друго действие/мисъл. Каква част от голямата верига на събитията познаваме ние? Рационалната ни мисъл е само върха на ирационалния айсберг. Под уравновесената си външност всички крием зверове. Да не говорим колко често една лишена от точния контекст глупост бива маскирана като рационална мисъл и ползвана за пътеводна светлина. Докато хората продължават да се размножават чрез секс забравете за така желания пълен семеен синхрон между автомати. Хората не контролират нищо. Те са пионки. Дори когато мислят че контролират своето поведение не дърпат конците те, а събирателният образ на общество и родители (или неговото отрицание), който се е отпечатал в главите им. Понякога външен стимул резонира с вътрешни нагласи (част от образа) и се получава чувство за истина. Правилно поведение не съществува. Затова, както според феминистите не е правилно жената да има второстепенна роля а мъжът да е животно, така според антифеминистите не е правилно да има полово изравняване. И двата лагера имат поддръжници. Керванът си върви.

  Denia: Намерих този коментар във филтъра „Изчаква одобрение“, който между впрочем, задържа всички първи коментари от нови коментиращи, след като получих по имейл от автора му следното остроумно съобщение „Denia, не разбирам, защо имаш нужда да изтриваш коментарите ми. Наистина ли си по-близо до нивото на бай гошо, който си пише на воля? Странно, на пръв поглед изглеждаш различно. Но външният вид лъже, всички знаем. Знаеш ли какво ми каза вашият гуру Петя когато ме банна ти. Каза, че се е ядосала много, защото писанието ми изобщо не било свързано с теб/на лична основа, етц… И знаеш ли, права беше. Сега агресията ти ми напомня за тази на Менсън към красивите хора. Виж, аз не съм виновен че си инвалид. Бог е милостив!“

  • Father Lucifer, я раздуй, че ми стана интересно – как познах, че си красив, за да почна да те дискриминирам? По IP адреса? И за кой точно Менсън говориш – Чарлз Менсън, Мерилин Менсън, Шърли Менсън? Доколкото знам, никой от тях не се е прочул точно с агресия срещу красивите хора.

   • O, Denia, кого заблуждаваш? Изтрит или задържан завинаги – разлика няма. Реакцията ти не ме изненада. Знаех че ще изложиш коментара на показ само заради добавката му, за да проявиш остроумие и да демонстрираш ефирност… Но като решаваш че аз съм красив това означава ли че ти приемаш да бъдеш Менсън (не Шърли)? Можем да сменим имената и категориите. Хубаво че задаваш въпроси, но не виждам смисъл да пиша отговори ако ще филтрираш тези които не ти харесват.

    • Ти освен че не можеш да говориш свързано, явно не можеш и да четеш. Всички първи коментари на нови коментиращи се задържат от автоматичния филтър на WordPress. Коментарът ти е одобрен и се вижда, за какво ми плачеш сега?

 5. четох в някакъв безумен новинарски сайт отнякъде промъкнала се статия на ева енслър, която казваше, че всички жени в света са принуждавани да подтискат заложената им емоционалност, за да могат изобщо да се впишат в текущото мъжко-доминирано общество.
  в общи линии идеята беше, че за близо 2000 години мъжете са изградили общество по свой модел и обслужващо техните нужди – високотестостеронови агресивни нужди, които по никакъв начин не пасват на емоционалността на жените. и за да отговоря на застрашените мъжкарчета, които веднага ще кажат – е да не мислиш, че ако командваха жените, щеше да е различно, искам да кажа, че тук не става дума за доминиране на който и да е от двата пола, а консенсусно съжителство.
  аз тая надежда, че след 2000 години нещата ще са по-балансирани и няма да има убийства на момиченца, защото са се родили момиченца.
  по останалата част от статията мога да коментирам само, че текущото статукво е в ущърб колкото на жените, толкова и на мъжете, защото много мъже обичат жените си, искат те да са щастливи, но наистина не знаят как да ги ощастливят, точно защото според всеобщото мнение щом не се напиваш като животно, не я пребиваш до полусмърт и не вониш на пор вдовец и тя все пак е нещастна, значи не си случил на жена, а не че проблемът е и в двамата.
  с това словоизлияние исках да кажа, че ако схемата беше равноправие, вероятно не само жените, ами и мъжете щяха да са по-щастливи, защото нямаше да получават внимание от жените, защото така трябва, а защото така са пожелали жените, which is priceless.
  колко пъти сте чули от жена да казва – аз съм с него, не защото не мога да намеря друг, не защото имам някакви страхове от изоставяне, не заради детето или друг милион „обществени“ причини, а защото искам да съм с него?

  • Все пак статуквото е много повече в ущърб на жените – да не чертаем някакви фалшиви еквивалентности тук.

 6. Не мога да разбера, защо феминистите продължавате във всеки един пост да настоявате, че всички хора са …“със същия огромен потенциал“? Колко глупав трябва да си, за да вярваш, че всеки може да бяга бързо колкото Болт, всеки може да бъде умен колкото Айнщайн, всеки може да композира като Моцарт, всеки може да рисува като Микеанджело и то само ако е попаднал в същата „подходяща среда“, както се е случило при тях?… Това е безумно!

  Как точно ще спечелите, ако в обществото действително се постигне равнопоставеност между всички?

  Ооо, да, сещам се. По-бързите, по-умните, по-смелите, по-сръчните трябва да осъзнаят привилегиите си и съзнателно да се опитват да бъдат еднакво посредствени с всички останали…

  • Ей, тазгодишната реколта тролове не могат да четат и това е.

   Да, точно така – „както мъжете, така и жените са човешки същества, със същите човешки слабости и недостатъци, със същия огромен потенциал – а не два различни животински вида“ означава, че ти, бай гошо, си гениален и красив, но не можеш да се проявиш, понеже аз ти забраних и те ограничих.

 7. Уникални мъжки същества коментират в този сайт. Този текст е 20 пъти по-обиден за жените, отколкото за мъжете. Той обяснява, как жените се примиряват да ги третират като второ качество хора, че и са благодарни, че не ги третират като пето качество. И аз съм напълно съгласна с това наблюдение, защото го виждам непрекъснато около себе си. Жените много рядко искат лично щастие, разбиране и споделяне с партньора си. Те са доволни да е просто търпимо, да не са сами, другото няма значение.

  И въпреки че текстът е по-обиден за жените, пак мъжете се обидиха. Нито една жена не се фръцна и не каза – ааа, това е обобщение, генерализиране, аз не съм с робска психика. На мен ми е много тъжно, че масово съществата от моя пол се държат като слугини в семействата си, но не се обиждам на този текст, защото не се разпознавам в него и нищо в него не ми възпалява комплексите. Емоционалните реакции, които търсят под вола теле, обикновено се дължат на разпознаване в отрицателен портрет и на гневна реакция към самия себе си, която после се преканализира и пренасочва към този, който е успял да те разпознае под маскировката, защото ти е прекалено тежко и непоносимо да се разкритикуваш.

  Хайде някой път ме изненадайте, мили господа, и не реагирайте като лично обидени, а като анализатори на описаното положение. Нали логиката ви била силната страна, пък на нас естрогенът ни пречел да сме логични и рационални? Дали? Като чета тук коментарите, ми се струва, че тестостеронът е враг на логиката и анализа.

 8. в други блогове намирам следното, сравнен български със западен мъж:
  „Ние, жените в България, имаме сгрешено мислене. Западноевропейският мъж няма чувството, че ти помага. Откакто се е родил, той е научен, възпитан, вродено му е, че домакинската работа е толкова негово задължение, колкото и твое. Той върши всичко, което и ти, не защото ти помага, а защото и двамата обитавате този апартамент, имате грижата за това домакинство, за тези деца, и двамата работите“
  българка:
  „Стаята на сина отдавна не я пипам, все пак е на 17г и е редно сам да си я оправя. До преди няколко месеца беше кочина там, но откакто е с приятелката си (това момиче има невероятно въздействие спрямо него) започна да си чисти, да си подрежда и изобщо стаята свети. Питах го каква е причината за тази промяна към по-добро, в отговор получих, че не искал да се излага пред девойката, като идва у дома.“
  преди обаче синът да тръгне да се жени, е добре да се разбере кой какво ще върши в домакинството, да му изчезнат изведнъж навиците
  коментар от български господин:
  „Казвам се Костадин и не мразя да чистя. Често прахосмуча, боклука почти винаги аз го изхвърлям, миех чиниите преди да купим миялна машина, къпя малката, когато ми позволят, мия банята (чат-пат)… и изобщо гледам да помагам, когато е възможно. Но със сигурност не мога да подреждам и да мия подовете, да пера (пералнята ни е като космичски кораб) и да гладя (само в извънредни случаи мога да си изгладя риза за около 30 минути). Просто не става. Явно толкова мога.
  Уважаеми мами, които мразите да чистите, не допускате ли, че мъжете ви искат да помагат, но просто толкова могат?
  Не се хвалете, че вдигате скандали на мъжете си – от това нищо добро няма да излезе. В смисъл вдигайте си сканадалите, но не се хвалете… Унизително е.
  Идеята за списъка е доста странна. Вие какво, състезавате ли се? Или още не вярвате, че това е вашият живот и така ще е ЗАВИНАГИ? Оставам с впечатление, че гледате да не се минете, а това обикновно е признак, че вече сте се минали“
  вкъщи повечето неща по домакинството ги правя аз, мъжът ми чисти (когато аз не искам да чистя), мие чинии (понякога), подрежда, готви. но по принцип жените не харесваме идеите на мъжете за чистене и домакинстване и техните вкусове и затова сме завзели властта.
  и накрая ето един грандиозен цитат от филма Blue Valentine:
  „Всички онези феминистични въжделения на жените са глупости и измислици. Жените не искат да са на равна нога, права, възнаграждения и прочие прищявки, обединени под знака „гордост“. Напротив, жените с цялото си съзнание искат мъжете да работят като волове, да печелят парите и да понасят всичко на своите плещи.“
  жените продължават да съжаляват мъжете, не знам как биха искали това от мъжа до себе си. всъщност понякога работите опират до самочувствието на жените, това е много важен момент при тях – как една жена възприема себе си, и как се оценява и дали ще се има за разменна монета

  • Никъде в текста не става дума изрично за БЪЛГАРСКИ мъже. Дори започва с изречението „В един чешки форум…“. Не знам чехите дали се броят за западно или източноевропейци (много зависи кого питаш), нито го намирам за особено съществено. Обобщения от сорта „българите така, пък на запад иначе“ издават доста ограничен мироглед. Да не говорим, че света не се дели на българи и „западни чужденци“, по Европа и още няколко континента има бая народ.

 9. Напоследък много се дразня на това, че това отношение се проявава още към бебета и деца. Когато някой има малко момиченце, направо сякаш че няма дете, защото то нали е момиченце и супер бързо се развива, самостоятелно, тихо и послушно е. Абе виждаш ли изобщо никакви грижи не би трябвало да имаш като родител, те момиченцата се раждат добри и примирени домакини.

  Докато ако има момченце, сякаш че дяволът му е влязъл в къщата. Трябва непрекъснато да се тича след него и да се мъчим да го възпитаме, защото момченцата са развързани зверчета, които трябва с невероятни сили да укротим по някакъв начин. И дори след като успеем да ги укротим, естествено, че не могат да се мерят с момиченцата и от тях не може да изискваме, да достигнат висините на грижа да домакинство или нещо подобно, което на момичетата им е вродено.

  Тези представи им биват насадени още в невръстна възраст и ако непрекъснато се натяква на едно дете, че еди какво си, е много вероятно след време наистина да стане такова…

  • О, да – и после същите тези хора ще се скъсат да ти обясняват, за „вродените разлики“ между жените и мъжете, които са „изцяло генетични“. Ако са толкова вродени и генетични, защо е нужно да контролираш децата дали спазват отредените им роли и да им натрапваш как е редно да се държат момчетата и как е редно да се държат момичетата – нямаше ли тези разлики да се проявяват естествено, без да се налага да бъдат възпитавани?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s