Силни женски персонажи – ????

Вече писахме защо разнообразието от персонажи и маниерът на представянето е важен и по какъв начин влияе и рефлектира на реалността и на нашите представи за нея.
Понеже темата се отклони към женските персонажи, нека все пак коментираме концепцията „силни женски персонажи“. Честно казано, не съм много сигурна, че имам идея какво означава… (всъщност знам, но давайте нататък).

Със сигурност знам какво си представя попкултурата под този израз.
Защо има значение какво мисли попкултурата, няма ли за мен инди кино? Ами, факт, има, въпросът е, че поп културата означава точно това – популярна култура. Тя е навсякъде, по всяко време, заливаща ни с „прави това, не прави онова, бъди такъв, не бъди онакъв, купувай това, облечи онова и пр.“ и чрез осмоза ние се просмукваме с писаните и неписаните правила на попкултурата. Тя ни влияе. Независимо дали правим умишлено усилие да я търсим или я избягваме, тя е навсякъде и влияе на нас, на хората около нас и понеже е навсякъде и постоянно, даже не усещаме кога приемаме дадена измислица на попкултурата като истина, просто защото ни е повторено достатъчно пъти, видели сме го достатъчно пъти и сме свикнали…
Затова нейното разбиране и развитие  И критика е важно, защото тя самата има много централна роля в нашите животи. Изяснихме ли тази точка? Добре, да продължим нататък.

За мен силен персонаж е такъв персонаж, който търси някакво развитие и не е просто deus ex machina или стереотип или просто елемент, за стимулиране на друг персонаж. Т.е. силен персонаж е такъв, който има някаква личност и цел, както и някакви недостатъци, а не е самоцелно цопната, колкото да се отчете присъствие.

Все пак, нека поговорим какво си мисли Холивуд (пък и не само те), когато чуят фразата [Силен Женски Персонаж].

Представа им е съвсем буквална. Видимо от женски пол, физически силна… и горе долу това е.
Определено недостатъчно и доста далече от персонаж.

Факт е, женските персонажи са изминали много дълъг път от „героиня в беда“ архетипа, с тяхната склонност да бъдат отвличани през пет минути, да падат от високи сгради, да се оказват сами в сграда с убиец/заплашени от ураган/сами в горяща сграда чакащи главния герой да дойде и да ги спаси, а те с влажен кравешки поглед да го гледат, след което некомфортно да притиснат брадички една в друга. В отделни случаи някои проявяват малко хъс или са по-интелигентни от средната тухла, до момента, в който ги схрабчат за ръката/косата, което ги прави напълно безпомощни или припадащи наоколо.
Такива персонажи често са ужасно досадни за гледане, точно защото са архетип. Знаем какво ще им се случи, кога ще им се случи, как ще им се случи и защо ще им се случи. Наистина, с тях или без тях, историята не губи нищо… но пък има драматизъм и романтика(!!!). Факт споменатите персонажи забърсваха секси (супер) герой, но … това не е достатъчно. 🙂

По (не)знайни причини в един момент започват да се промъкват идеи, че на публиката й е писнало от идентичните персонажи и Холивуд се мята в другата крайност, ето, сега ще ни покажат те, ще има [СИЛНИ ЖЕНСКИ ПЕРСОНАЖИ], та ушите ни ще шлющят. Разбира се, споменатите персонажи са винаги ужасно секси (не се сещам нито за едно изключение) и много млади, но имат някое качество, което ги прави СИЛНИ – например могат да боравят с оръжие, могат да поправят кола,  интелигентни са, могат да надпият останалите на масата и пр. И воала!!! [СИЛНИ ЖЕНСКИ персонажи]… всички трябва да са доволни!

Или не точно… всъщност тук даже е малко по-досадно. Преди имахме по-скоро карикатура, на която не й стигаше акъла да ходи и дъвче едновременно, но в случая ни се показва уж способен персонаж, която уж може да се грижи за себе си, което прави нуждата от спасяване в трето действие толкова по-неразбираемо и за която върхът на empowermenta е да се съблече по бельо…
Уф.

Не ме разбирайте погрешно, такива персонажи… бол и не е проблем, че ги има. Да, досадно е и да понякога ми разваля удоволствието от дадена история, но това няма значение. Това, което ме нервира е, че ми се рекламират като [СИЛНИ ЖЕНСКИ ПЕРСОНАЖИ] при положение, че всъщност покриват само ЖЕНСКИ персонажи (т.е. 1/3 от изискването). 🙂
(скорошен пример – Мегън Фокс и Тайлър Как-й-беше-името в „Трансформърс) –

„Both of the female characters in the movie were very strong characters. Rachel [Taylor]’s character is very intelligent. I thought that they were representing women very well.” – Мегън Фокс, в интервю относно филма.

Фактът, че от желание да покажат мократа фантазия като можеща, така че зрителят да си представя как е на мястото на главния герой и я забива, се стигна до леко безумния момент, в който имаме супер-умна, супер-красива, приличаща на модел, гениална математичка/програмистка/каквото е там/която има перфектни бойни умения помежедудругото. Мда… 🙂

Да обясня цялото това хаотично „искаме едно, не всъщност искаме друго, ама искаме и трето едновременно с това“. Като цяло, мисля че всички искаме и ще се радваме на повече „ИНТЕРЕСНИ ПЕРСОНАЖИ“, като „ИНТЕРЕСНИ“ обезсмисля конректизирането на пол и задълбава повече в комплексност на персонажа, имането на проблеми, стремежи, цели, недостатъци. Ако нямат недостатъци, то тези персонажи са просто едни пластмасови кукли, за които не ни интересува, не и наистина.

Просто… може да сравним Сара Конър и героинята на Мегън Фокс… едната е физически силна (до някаква степен), но няма никакви недостатъци и собствени цели, първата е икона в киното неслучайно.

Наистина, крайно време е да стане ясно, че под „СИЛЕН ЖЕНСКИ ПЕРСОНАЖ“ се разбира като персонажи, които имат собствени цели ( да забият главния герой/да се омъжат/да имат бебе НЕ Е достатъчно мотивация, нещо малко по-интересно, моля!), а не просто секси мацка, която искаме зрителят да иска да оправи. Нищо не пречи да е И секси, освен всичко останало, просто нека не е за сметка на „ПЕРСОНАЖА“. Нека е спасена от главния мъжки персонаж (или той е спасен от нея)… въпросът е това да не е ВСИЧКО, което и е позволено да бъде в историята.

И това е, надявам се темата за [ СИЛНИ ЖЕНСКИ ПЕРСОНАЖИ ] и какво точно означава концепцията е изяснена и можем да продължим към малко по-сложните теми? 🙂

Advertisements

6 thoughts on “Силни женски персонажи – ????

  • Защо? Ето това е въпроса… защо вече няма като нея, поне на големия екран? В сериалите с лопата да ги ринеш, в киното… имаме МегънФоксКристенСтюърипрочие (слято, защото са идентични).

 1. Хахаха, не знам, истина е това с персонажите, повечето са доста плоски 🙂 Но и мъжките са също толкова плоски според мен, въобще голямата част от филмите не блестят с особено дълбоки възгледи.

  Иначе на мен наскоро един приятел ми каза „ами ти си powerfrau“ (frau=жена) и аз останах доста развеселена от това определение. Почвам да се притеснявам от всички тези роли и дефиниции на мъже и жени… Мисля, че и мъжете вече доста са се притеснили и твърде много от тях изпадат в някоя от двете крайности – парцал, който следва жената навсякъде, или мачо, който непременно трябва да се наложи. А понякога преминават от едното в другото.

  Не знам дали последното има много връзка с темата, но това Пауърфрау и въпроса какво точно означава??? ги свързах със силните женски персонажи… Все едно не стига, че си жена, ами трябва да се добави, че си „пауър“ или „силна“…

 2. Strong female characters според мен има идеята да побира повече неща от буквалната физическа или психическа сила. Може би по-точно би било да се каже complex female characters, макар че дори тогава не еизключено да се изпадне в някой досаден стереотип за женския пол и мястото му в света на мъжете.

  Аз лично харесвам женски персонажи, на чието изграждане и поставяне в сюжета е обърнато повече внимание и не се изчерпват със средство за придвижване на сюжета или обект на романтичнит въжделения на някой мъж. Все едно ми е дали са силни или слаби, добри или лоши, красиви или грозни, стига качествата им да не ги вкарват директно в капана на някой очакван стереотип (например грозна жена = лесбийка или силна жена = препатила си от сексизъм мацка, която не иска повече да търпи). Например героинята на Рийз Уидърспун в Професия блондинка ми харесва, защото разрушава хоризонта на очакването за персонаж като нейния – традиционно красива и богата блондинка, следователно трябва да е тъпа, разглезена и груба – тя се оказва умна, амбициозна и мила. На пръв поглед малоумен филм и персонаж, обаче ако го изгледаш докрай, ти предлага леко субверсивно построяване на очакването за стереотипа и разбиването му, което на мен ми харесва.

  Към момента струва ми се американските телевизионни продукции са доста по-дорби, отколкото холивудските, така че е по-добре там да се търсят интересните жени. Аз лично намирам за страхотни георините на Лорън Велес в Декстър, всички жени от Момчетата от Медисън авеню, повечето женски персонажи от (за моя дълбока скръб) приключилия вече Грозната Бети, донякъде Моли от Шерлок (Айрийн не се оказа толкова страхотна, колкото можеше да бъде).

  Интересно ми е какво ти е мнението за Лизбет Саландър от Мъжете, които мразеха жените, защото четох доста противоречиви неща по тази тема и аз самата доста се колебая.

 3. Не знам вашето мнение какво е,но съм на 15 = изгледала съм къде-къде по-малко филми и сериали от вас + че още търся и изграждам няква система от убеждения и т.н.Постът е стар и няма голяма вероятност някой да ми отговори,но все пак това е тема,която ме вълнува,така че…

  За мен лично пример за такава героиня е тази на Ума Търман в Kill Bill – Беатрикс Киддо.Не показва прелести и не се приема за жертва,била изнасилена или пребита.Силна е физически и раздава юмруци наляво-надясно,но това,което най-много ме впечатли е именно това,че показа сила и в характера – не се отчая в критични ситуации (измъкна се,когато беше заровена жива),следваше целта си докрай без страх,и в същото време в нея имаше някакъв вид респект (ако мога така да го нарека,когато не искаше да убие Вернита Грийн пред очите на детето и),беше способна на обич и нежност (към дъщеря си най-малкото,но дори и към Бил),т.е. не беше някаква кучка,подходи със снизхождение към някои от героите (например когато остави последния от японците жив),или когато искаше да пощади Гого и т.н.И на мен би ми се искало да съм опасна и физически способна на саморазправа и revenge,но това,което бих предпочела да открадна от качествата на Киддо,е именно нейното присъствие на духа (сцената в Pussy Wagon-а,когато се опитва да раздвижи краката си е много вдъхновяваща).

  Също така героинята на Анджелина Джули в „Подмяната“ – отново майка,този път не обучена убийца ала комикс героиня,но упорита,силна,непримиряваща се.За мен лично много добър пример за Female strong character,за разлика от друга нейна героиня например – супержената Лара Крофт,Хем секси,хем опасна и няма недостатък – идеал на мъжките фантазии.Не точно Female strong character, колкото Sexy-bitch-that-can-fight-but-still-not-deep-enough-to-be-interesting.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s