В памет на Яна Кръстева

Удушиха момиче в Борисовата градина

Ето какво има да каже българската преса за едно жестоко убийство. На първо място – да очерним жертвата и да търсим под дърво и камък „с какво си го е заслужила“. Защото няма начин да не си го е заслужила, нали? Позволила си да пие (шокиращо!), да скитосва (т.е. отишла е на концерт), имала обожатели (какво нахалство от нейна страна!) и след като е била изнасилена и удушена, от това логично следва, че си пада по секс с душене. Ако беше убита чрез удавяне, разследващите полицаи най-вероятно щяха да заключат, че си е падала по секса под вода. Защо да се занимаваме с факти, като можем да си измисляме пикантерии?

Не, нямам сили да продължа да иронизирам. Понякога просто няма място за ирония. От този и подобни текстове със заглавия като „Клошарка удушена в Борисовата градина“ близките на Яна Кръстева са научили за смъртта й.

Начинът, по който трагедията е представена в медиите е гнусен и унизителен. Никъде не се споменава истинския виновник – човекът или хората, които са я убили. Затова пък подробно са разчепкани ужасните детайли на убийството и не са пестени спекулации по адрес на жертвата и неподложени обвинения, от които тя вече не може да се защити.

Повечето хора пият алкохол, еле пък на концерт. Но това, че човек се е напил, не води автоматично до насилствената му смърт. Убийствата се случват не когато присъства алкохол, а когато присъства убиец.

Повечето млади жени имат обожатели. Има хора, които водят „скитнически начин на живот“ – каквото и да означава това. Също така има хора със сериозни проблеми с алкохола и нестандартни сексуални предпочитания (няма доказателства, че Яна Кръстева е била от тях). И въпреки това повечето от тези хора не стават жертва на убийство. В какво се състои разликата между тях и мъртвото момиче? Те са имали късмета да не срещнат убиец.

Да търсим отговорност у жертвата на подобно ужасно престъпление, означава единствено към мъката на близките й да прибавяме и обида.

Още по темата: Яна беше добър човек, Заглавия и незаглавия, Да спасим децата си от убийците на Яна, Изнасилването – никой, никога не си го проси, Полет над кукувиче гнездо, Убийството като жълта новина

10 thoughts on “В памет на Яна Кръстева

  1. Начинът, по който Яна беше представена от пресата беше просто отвратителен.

    Понякога се питам къде и как са расли и са били възпитавани драскачите на такива материали…

  2. Pingback: Изнасилването – никой, никога не си го проси | Кутията за всичко

  3. Драскачите са родни. Знаем мястото, където ги отглеждат – гледахме филм как се заверяват сесии в СУ Климент Охридски, София преди известно време
    Знаем имената на преподавателите им
    Знаем имената на работодателите им
    Всичко дето ни трябва, за да ги пердашим в джоба знаем
    но сме малко, дето четем кирилицата и повръщаме яростно
    Продължавам да подържам идеята за граждански патрули срещу милиция..когато столична община не може да се справи с първата си задача, осигуряване живота на гражданите, столична община да се саморазпусне. Мартин да си намери истинска работа, примерно да продава тениски с надпис В крак с времето. Ще е полезен на себе си и на софианци, които все още си спомнят за летния епизод с кравешко умиление.
    Да се разпусне и заради нерешения проблем с бездомните кучета, заради неасфалтираните улици, заради директно опасните за здравето сгради, фонтани, бус спирки, градски транспорт. Излишни са. Искам управление отвън. Искам европейски полицаи. Не ми трябват български морони. Искам европейци по всички държавни постове, българските ми са толкова нужни колкото парцалистите, когато става дума за живота ми.

  4. Ужасно е наистина. Подобни трагедии се случват навсякъде, но тукашният нихилизъм на органите и идиотското медийно отразяване са отвратителни.

  5. Всичко, което се случва в последните дни – не само това ужасно убийство, но и смъртта на дете в басейн, автобуси-убийци по пътищата, отровени деца по морето, е знак, че държава нямаме.
    Трябва да направим нещо тук по въпроса. И никакви европейци отвън няма да са в защита на нашите интереси.

  6. От 20 години ,почти , България не е държава, а само територия и ежедневието ни го показва това . Закони има написани само на книга, а важат само за определени хора, “ богопомазаните“ – нищо не ги лови. Щом си от простолюдието, може да те ограбват, убиват, тровят и т.н., сам си си виновен.Тук почвата е най-благоприятна за развитие на цигани и престъпници, за това и броят им расте главоломно!

  7. Не виждам какво линкваш.
    Лечението на този проблем е: критичност към престъпленията, по-голяма активност и адекватност към престъпления от този тип, порастване и промяна на културата по отношение на половете и социалните роли.
    Адекватност към секса и сексуално активните хора, както и изнасилвачите, педофилите и прочие.

    Убиването/мъченето и прочие на такива хора няма да доведе до нищо, докато самото ни общество продължава да има безумни социални стандарти и стереотипи, наред с изисквания за поведение.

  8. Българката,
    има втора жертва, същия парк. Същата държава, същата милиция.
    Колко жени, предлагате, да бъдат убити преди бг да мине под Европейска администрация заради несправяне на апарата с изискванията за гаранция на човешкия живот ?
    както Гърция става другата седмица – изземване на изпълнителната власт.

  9. Да не забравяме, че е била от провинцията, което само по себе си е подозрително. Но права си, наистина няма смисъл да продължаваме да иронизираме. Проблемът е, че не знам от какво точно би имало смисъл. Решението да сложил навсякъде европейци не е решение, първо защото ние сме европейци и второ защото като средата асимилира индивида, а не обратнато. Няма как да сложим европейски полицаи и те да ни направят държавата и менталитета като в тяхната си държава, по-скоро те ще се напаснат или ще си създадат субкултури.

    След като има безспорни доказателства за душене, синини от побой по лицето и момичето е МЪРТВО, а изследователите се чудят, тя дали си е падала по секс с душене или това наистина е било изнасилване, наистина не знам в кой век се връщаме… Трябват й млади хора на тази България, жалко, че е много негостоприемна спрямо тях…

Вашият коментар