Кои сме ние и защо сме тук?

Настоящите автори на блога са, меко казано, странна компания.

Защо не?

Denia:
Използвам псевдонимите Denia и Shmokla.
Изживявам се като пасивен активист, анархо-феминист и ретро-футурист.
Живея в Прага, Чехия.

Събрали сме се да горим сутиени, да си говорим за вагините си и разбира се, да съборим патриархата.

Биляна Атанасова
живее в: София
учи
: Сърбохърватистика, СУ
интересува се от
: неща, които си струват

Не обичам определенията, обичам свободата, равноправието и баланса. Когато неправдата (какъв прекрасен архаизъм) се опитва да ми избоде очите с тъничките си като иглички нокти – опитвам се да направя нещо. Някои понякога наричат това феминизъм.

Енея Вородецки: авторка, фотографка, блогърка;
живее в: Бристол, Англия;
учи: Журналистика, Медии и Културология;
интересува се от
: социология, политика, изкуства, философия, семиотика.

Когато стане въпрос за феминизъм, реакцията на повечето хора е основно отрицателна. В повечето случаи, рядко знаят какво всъщност означава думата и за какво се бори, негативизмът обаче си съществува. Точно заради това, че ми се е случвало да чувам жени, които коментират „не съм феминистка, обаче….“, след което казват проблем, с който единствено феминизмът се занимава, ме накара да се замисля защо отношението е толкова отрицателно. Дадох си сметка, че причината е незнание, глупост, ограничение, предрасъдъци и стереотипи… все неща, които са лечими. 🙂 Смятам, че този блог е начинът, по който това може да се промени. ще се комбинира акдамичен подход (обясняване на дефиниции, история и факти) с личен опит, примери, есета, анализи и дискусии.

Жилов: атеист, детерминист, хуманист;
живее в: Божурище;
учи
: психология;
работи като: автор, дизайнер на игри;
интересува се от
: фантастика, анимация, социология.

Да се разбере феминизмът е като да видиш Матрицата. Виждаш една поробваща илюзия, която превръща хората в предмети. Виждаш жестоките механизми, които стоят зад фасадата на уютния, комфортен „о’кей свят“, в който предпочитаме да вярваме, че живеем. Отделно от това, във феминизма има интересни и вълнуващи неща, които си заслужава да бъдат споделени.

Връзка с нас: itlookslikefeministblog[at]googlemail[dot]com

Advertisements