Страшната мъжка сексуалност

Причината за този пост е коментарът на Марин в предната тема. Да перифрезирам, жените будят мъжката сексуалност (с дрехи/пози/поведение/). Като се събуди мъжката сексуалност и става лошо и страшно и затова по-добре да не го правят и да не го правят, иначе…. (злокобна тишина).

И наистина, заговори ли се за дрехи, куцо, кьораво и сакато се изреждат да анатемосват късите поли, токчетата, прилепналите дрехи, тесните дрехи, деколетата, като основни виновници за сексуално/вебално/физическо/комбинация от трите насилие над жени. Логиката е някак следната (в никакъв случай защитавана и подкрепяна от мен). „Мъжете са прости същества: видят ли гол крак и губят връзка с реалния свят, включва се „примитивното“ и не могат да се сдържат да не нападнат/тормозят/изнасилят. Какво да ги правиш, мъже. Затова, решението е – жени, мислете какво правите и как се обличате и как се държите, защото мъжете не могат да се контролират и ако предизвикате мъжко внимание, господ да ви е на помощ“.

Има един неостаряващ мит, че мъжката сексуалност е неконтролируема  – веднъж пробудена, той буквално не може да контролира себе си и действията си. Има не малко шеги по темата „мисли с долната си глава“ и „има кръв само за едното„, които някак не са само шеги. В нашето общество съществува културно идеята, че един мъж сдобие ли се с ерекция и се превръща във върколак (например. Или някакъв друг вид чудовище, а не, да речем, човешко същество, което изпитва сексуална възбуда към друго човешко същество).

И се очаква жените да се съобразяват и да ходят на пръсти около тази НЕконтролируема мъжка сексуалност. Обяснява се надълго и нашироко да внимават как се обличат, за да не събудят звяра. Казва се „е, някои мъже просто не могат да се контролират„, не „не искат„, а „не могат„. Казва се „внимавайте какво започвате, защото се очаква да го довършите„.
В немалко случаи директно се казва, че реално веднъж съгласила се на каквато и да е близост, после не можеш да кажеш „не“ и че не се брои, дори да кажеш „НЕ„. Преди не толкова отдавна Карбовски обясняваше, че една жена, която се е съгласила да прави секс с някой вагинално, не може да му откаже и анален секс (или обратното, наистина съм прекалено погнусена от коментара, нямам никакво желание да го търся). Коментарът беше в контекста на кошмарното убийство на сестрите Белнейски. И хората кимаха и се съгласяваха и никой дори за миг не прояви несъгласие по темата или някакъв вид критика.

Моето отношение към подобни митове се свежда до „аз ако вярвах в това, никога нямаше да правя секс с мъж“ и „това са пълни глупости, който нормален, сексуално/интелектуално/психично здрав човек би повторил подобна простотия?„.
Чудя се дали нещата биха се променили, ако повече мъже осъзнаят, че заемайки позицията „ако жена ме възбуди, по-добре да е готова да довърши започнатото и да се приготви за всичко, независимо от ситуацията и контекста“ е съвсем същото като „да възбудиш мъж е опасно, по-добре недей да рискуваш в никакъв случай. ИЗОБЩО„. Колкото до облеклото водещо до сексуален тормоз… фактът, че има сексуален тормоз и сексуално насилие в Саудитска Арабия, същате се, мястото, където жените ходят забулени от-до, е перфектното доказателство, че двете неща не са свързани, но пък е страхотно извинение и прехвърляне на отговорността. „Не аз трябва да контролирам себе си и поведението си, тя/те трябва да контролират дрехите си/поведението си.“.

Също така и се чудя защо повече мъже не са обидени от цялата концепция. Ако някой започнеше да обяснява как всички, които са от моя пол, сме изцяло контролирани от гениталиите си и обикновената ерекция ни превръща в изнасилвачи, щях да бъда вбесена. Бих обяснила с кратки, ясни и основно ШУМНИ изречения, че съм човешко същество и мога да се контролирам, премного ви благодаря. Наистина би било хубаво ако повече мъже заемат официално социално публичната позиция „дори да не мога да контролирам ерекцията си, мога да контролирам останалата част от тялото си и съм по-сложен от един полип„.

Би било чудесно, ако нашата култура ценеше способността за самоконтрол толкова високо, колкото ценеше абсурдно сексуализирана мъжка демонстрация на сексуалност и да не се държеше сякаш тези двете са някакви антиподи.

Мъжете НЕ СА влакчета на ужасите, нито пък са върколаци, нито пък са ходещи пениси. ТЕ са хора, могат да взимат решения. Нека спрем с „той не можеше да се контролира/да се спре“ с „той не пожела да се контролира/да се спре“. Мъжете заслужават това достойнство и отговорностите, които идват с него.

7 thoughts on “Страшната мъжка сексуалност

 1. “Мъжете са прости същества: видят ли гол крак и губят връзка с реалния свят, включва се “примитивното”.

  За съжаление е вярно, когато става дума за сексуална възбуда. Еволюционно сме се развили така, че мъжете трудно контролираме сексуалната възбуда и както се казва във видеото „…За съжаление, охлаждащият, по-рационален среден преден кортекс, не винаги успява да подтисне първичното желание, породено в по-дълбоките части на мозъка. В някои случаи, мозъкът просто не иска да го направи, в други случай го прави твърде бавно.“

  А на въпросът „Защо, мъжете изнасилват дори и в Арабските страни или стари жени и деца“… ами проблемът е в това, че изнасилвачите не целят единствено да задоволят сексуалния си нагон, но и да постигнат контрол и доминация над този, който отказва да задоволи сексуалните им апетити. Един вид те подсъзнателно мислят: „ако не си секси, ще направя така, че да ме възбудиш и да задоволиш сексуалното ми желание“.

  Да сексуалното насилие е престъпление, и ще остане такова. Но няма как да накараме хормоните и възприятията на мъжете, следствие на милиони години еволюция да се променят. Това, което могат да направят жените е да бъдат предпазливи. И да, няма да имате свободата да се обличате така, както винаги сте желали, но това е цената, която трябва да се плати, за да получите сигурност.

  • Изумително, можеш ли да предоставиш някакви доказателства защитаващи твърдението, че мъжете са просто недоеволюирали?
   Защото това е може би единствения контекст, в който се защитава тезата, че те мъжете просто не са доевоолюирали да се контролират. Нещо повече, какви биха били еволюционните ползи от мъже изнасилвачи в една общност?
   Чисто научно, доказателствата са прекалено малко и по-скоро липсващи.
   Очаквам МНОГО сериозни аргументи и доказателства, защото в момента, не просто не съм съгласна с теб, смятам че това, което казваш е реално задълбаващо проблема, като превръща мъжете от съзнателни индивиди, които имат свободна воля, в нещо аналогично на животно. Не просто дехуманизира мъжете и мъжката сексуалност, но реално представя естественото мъжко състояние на изнасилвач.

  • Сериозно? Препоръзвам ти да ги прегледаш т.нар. научни доказателства. Повечето не просто са извадени озвън контекст, но и подлежат на сериозна критика като вид изследвания. Самите автори също подлежат на бая въпросителни.

   Ок, не ми е ясна логиката ти. В момента ти реално спориш, че малко или повече сепаратизмът е решението на проблема. Да, не го казваш директно, но ИНДИРЕКТНО, нещата седят така.

   След като мъжете са неспособни да се контролират и реално, няма значение колко се покриват и пазят жените, това очеВАДНО не върши работа, каква е следващата логична стъпка, след като отричаш, че сексуалното насилие е основно следствие на културния контекст и културната история, а нещо непобедимо?

   Отново, аз НЕ вярвам и не ги намирам за логично доказани/защитени твърдения, просто водя твоята логика до логичния й завършек.

  • Ей, пич ти гледал ли си видеото, което САМ си постнал!??? Да ти подскажа- минута 24-та- говорят, как само за около 2 секунди, мъжете могат да „сложат спирачки“ на възбудата… Ха-ха-ха, наистина, научните доказателства са неоспорими!

 2. Аз просто минавам, за да ви поздравя за прекрасния блог. Много ме радва, че съществува нещо подобно на български, защото според мен определено имаме нужда.
  А и този пост е страхотно важен. Особено по нашите географски ширини. Благодаря.

 3. Здравейте… поздравявам ви, страхотен блог. Аз съм мъж и се чувствам отвратително погнусен от подобни характеристики, идващи от самите мъже. Не може да съществува такъв стереотип – всички мъже щом го вдигнат, не мислят. Ние да не сме едноклетъчни… Всеки мъж може да сложи спирачката, както бе наречено в по – ранен коментар. Аз не намирам себе си за един „голям пенис „, аз съм разумно същество. Дами, с този изкуствено поставен стереотип от самите мъже се цели оправдаване на гнусните действия, произтичащи от някакъв комплекс. Поради този комплекс следват прояви на насилие върху вас дами. Статистиката сочи, че една трета от жените в България са обект на сексуално или физическо насилие. Не спирайте да вярвате в убежденията си. От коментари като тези на Марин и QQ ме е срам, много ме е срам…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s