Pussy Riot, вещерство и политика

Всички сме „Pussy Riot“

„Според чл. 14 от Конституцията си Русия е светска държава. Според наказателния й кодекс богохулството не съществува в страната. Външно погледнато, правосъдието й е независимо. Руски съд осъди обаче за „хулиганство, мотивирано от религиозна омраза” три млади жени от пънк групата Pussy Riot, които през февруари са изпели враждебен на Владимир Путин куплет в катедралата „Христос Спасител” в Москва.

Затворени оттогава, Надежда Толоконникова, Екатерина Самуцевич и Мария Альохина ще бъдат изпратени за две години в наказателна колония за 30-секундна провокация срещу руския президент.

Техните действия са били „светотатствени, богохулни и са нарушили църковните правила”, заключи съдията, която ги осъди, докато свидетелите на обвинението говореха за „злокобни сили” и „дяволски движения на краката”, извършвани от младите жени по време на изпълнението им през февруари 2012 г. През 1692 г. в Масачузетс салемските вещици били осъдени (и екзекутирани) заради също толкова сюрреалистични мотиви.“

Това е извадка от публикацията в „Гласове“ по темата за присъдата над „Pussy Riot“.
Искам внимателно да погледнете цитатът. Обърнете специално внимание на „Русия е светска държава и богохулство не съшествува“ и „техните действия са били „светотатствени, богохулни и са нарушили църковните правила“ и разбира се, закъде без „свидетели на обвиненията говореха за „злокобни сили“ и „дяволски движения на краката“.

Сега ми отговорете… как може в светска държава някой да бъде осъден за богохулство, при положение, че не съществува подобна идея като „богохулство“?
Нещо повече, що забезумно малоумие е, да говориш за „злокобни сили“ в съдебна зала? В нормалния свят подобен човек би бил отстранен заради 1. психични проблеми, 2. крайна религиозност и 3… липсата на здрав разум? Чудя се какво още е родило полетът на въображението на тези свидетели. Може би са летели наоколо на метли освен това?

Евентуално нещо такова?

Departure of the Witches, 1878 by Luis Ricardo Falero.

„В повечето книги коментиращи вещерство, се говори надълго и нашироко, че вещиците танцуват голи по поляни. Това е така, защото повечето такива книги са писани от мъже.“ 🙂
Тери Пратчет

Advertisements

3 thoughts on “Pussy Riot, вещерство и политика

 1. Много ми е интересно какъв ще е коментара на „Изглеждащия като феминистки блог“ ако трима скинхедс, нахлуят в Стоунуол Ин по време на честване на годишнината от „гей протестите“ и започнат да рецитират цитати от Майн Кампф или да крещят „Faggots, go back to Africa“?

  Въпросът е риторичен. Разбира се всички феминисти ще призовете тези хора да бъдат осъдени за насаждане на омраза към различна сексуална ориентация.

  Сега заменете Стоунуол Ин с руския храм, заменете Пуси Райът със скинхедс и заменете Майн Кампф, с танците на рускините… Феминистите сте най-лицемерната сган!

  P.S. До авторката на статията (най-вероятно Енея). Не са осъдени за „светотатствени, богохулни и са нарушили църковните правила”. Осъдени са за „хулиганство, мотивирано от религиозна омраза”, а богохулството е израз на религиозната омраза, също както цитирането на Майн Кампф пред евреи, хомосексуални и т.н. е израз на ксенофобия и хомофобия. И според руските закони, трябваше да лежат в затвора максимум 3 години.

  И така, след като помогнах да get your facts streight да попитам. Why so much hypocracy?

  P.P.S. Доколкото си спомням с инцидента от Бургас, когато български националисти нахлуха в храм на Свидетелите на Йехова, всички феминистки в един глас викнахте, че това е религиозна омраза… защо сега съдите с двоен аршин?

  • Ти серизно ли сравняваш политически протест срещу Путин с прояви на расизъм и хомофобия? И защо не защитаваш също така пламенно хора, които са нападани и тормозени от хора, които използват религията като оправдание и причина за насилие и тормоз? Говори ми сега за двойни стандарти.

   Иначе… какво се случи като замеряха хора на джамията в София с камъни? Където впрочем атаките срещу хора на база етнос и религиозна омраза (в смисъл директен призив за смърт на хора изповядващи ислям) бяха конректен факт? Та… брой осъдени? НУЛА.

   Виж, в България (или Русия) няма гонения или агресия, дискриминация и тормоз над хора на база това, че са християни. Виж, хомофобия, расизъм и агресивен подход към политически дисиденти (в Русия основно) бол. Сравнението между врете е неправилно и некоректно. Никъде в клипа няма призив за смърт на християни или пък за призив към насилие над християни.

   Колкото до точните думи на съдията, отвори гугъл, потърси точния дословен текст и хайде пак.

   Да, да нахлуеш в храм и да биеш хора е реално престъпление. Да критикуваш Путин и да си анти-религиозен не е престъпение, защото както казах, никъде не е призовавано за насилие над християни.

   П.П. Проблемът е в наказанието, което получават, а не в това, че са осъдени. Разбираш ли разликата?

 2. Енея, хайде преди да говориш за замеряне с камъни да видиш кой какво е правил, въпреки че дори аз не мисля, че това, което стана пред джамията беше начина. Защо не попиташ колко на нас ни е приятно в християнска държава да опяват оглушително и да се разпростират по тротоарите в центъра на София? Защо не се замислиш защо изобщо джамията е там и защо джамии изникват много по-бързо от църки навсякъде? Разходи се малко из България и ми кажи в колко от селата, през които си минала, най-високата сграда е джамията с минарето. Това, че нямало гонения на християни, го кажи на хората в смесените райони, а в Кърджали ще ми е интересно какво ще ти кажат ако ги заговориш на български.
  Живееш в София, най-вероятно, на място, което не е близко до циганско гето, а турци тук няма много. Нямаш ни най-малка представа за това какво се случва, никаква. Турците са много мили и добрички, никак не искат да не говорят на български, много обичат страната ни и само хубаватото и желаят. Никак не се раждат повече от българите и никога няма да е възможно картата на България да се промени, защото, видиш ли, това никога не се е случвало.
  Защо не се замислиш и за това до колко правата на християните са спазвани в мюсюлманските страни? Дори ми става смешно като слагам „права на християни“ и „мюсюлмански страни“ в едно.

  Що се отнася за момичетата в руската група, лошото е, че са го направили в църква. Би могло да се приеме за хулиганство, но наказанието е тежко по друга причина. Ако го бяха направили в джамия нямаше да са живи вече….

  Не зная какво е станало със свидетелите на Йехова, но те са опасни и не може да се позволява свободата да преминава в слободия… за това в САЩ са го докарали до доста лошо положение в някои щати….

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s