„Жертви на красотата“

ВНИМАНИЕ, ТЕКСТЪТ СЪДЪРЖА СНИМКИ, КОИТО Е ВЪЗМОЖНО ДА СА РАЗСТРОЙВАЩИ ИЛИ ПРОБЛЕМНИ ЗА ХОРА, КОИТО ИМАТ ПРОБЛЕМИ С ГРАФИЧНИ ИЗОБРАЖЕНИЯ НА ЖЕНИ ЖЕРТВА НА ФИЗИЧЕСКО И/ИЛИ СЕКСУАЛНО НАСИЛИЕ ИЛИ СА БИЛИ ЖЕРТВА НА СЕКСУАЛНО И ФИЗИЧЕСКО НАСИЛИЕ

Списание „12“, за което чувам за първи път, повдигнаха без да искат интересна тема, относно насилието над жени и фетишизацията му в модата и в попкултурата ни.

Наскоро списанието публикува фотосесия наречена жертви на красотата и заглавието и темата са изключително интересни за мен. Проблемът с домашното насилие и насилието като цяло, засяга както мъже, така и жени. Съответно всяка една организация и медия, която се занимава с темата или похдване темата, привлича вниманието ми.

За съжаление обаче много често темата се използва просто, за да се привлече внимание или да се създаде евтино театро.
Случаят със списание 12 е точно такъв.

В западното общество същестува сериозен проблем с фетишизирането на физическо и сексуално насилие основно над жени. В нашето просто не се споменава, малка, мръсна тайна.
Прекалено често се използва в модата, където прекрасни и съвършени, красиви жени, са умишлено поставени в ситуации, които създават впечатление, че над тях се е или се извършва сексуално и/или физическо насилие. Много често самите снимки са изключително красиви, но напълно безкритични по отношение на темата, която се показва. Просто извинение да се облекат в дрехи/гримират жени и да се аранжират в „провокативна“ ситуация и тема. Липсата на негативно отношение към насилницте и самото насилие в очите на обществото, както и вече съществуващите нива на насилие в и извън дома, и отношението към жертвите на домашно сексуално и физическо насилие правят нещата просто грозни.

Изкуството е огромен проводник на промяна и създаване на впечатление, неслучайно се твърди, че една картина е равна на 1 000 думи.

Фотография от Васил Германов / thinktanklab
SFX грим от Даниела Аврамова
Beauty грим и коса от Слав
Модели Габриела и Нора от Ivet Fashion

Да разгледаме думите на списание 12, които те са написали по отношение на физическото насилие над жени (насилието над мъже не е споменато, един един от моделите не е от мъжки пол). Самото списание претендира, че фотографиите са със социална насоченост и че тяхната цел е да повдигнат дискусията относно този социален проблем. Само че, ако това е реално целта им, те умишлено и напълно съзнателно пропускат мъжете, които също са жертва на сексуално и физическо насилие в или извън дома. Дори само заради това, тяхното твърдение не звучи ужасно убедително.

В самото списание не намерих нито дума по темата. Няма развитие и дискусия, няма информация за центрове, които подпомагат жертвите на насилие, няма информация относно законите, няма информация относно статистиките и за практиките за борба със сексуалното и физическото насилие в или извън дома. Не намерих и никаква информация за каквито и да е връзки или участие в дейности от страна на списанието с организации/проекти/хора, които се интересуват или се занимават с физически и сексуално насилие над мъже и жени в и извън дома. Имаме ТРИ реда.

На база това, твърдя, че претенциите им са пълна пародия и са просто елементарно измъкване от всякакви възможни обвинения в злоупотребяване с толкова проблематична и сложна тема.

Фотография от Васил Германов / thinktanklab
SFX грим от Даниела Аврамова
Beauty грим и коса от Слав
Модели Габриела и Нора от Ivet Fashion

Това, което най-вече ме вбеси в поведението на списанието беше следното:
Снимките са с голям размер и чак след това, почти като присещане в последния момент има ред, в който се споменава, че снимките са неподходящи за деца под 16 години, че е препоръчителен родителски контрол и че може да не са подходящи за хора със слаби нерви.
ЕДНО, малко кел файда за предупреждение сложено ПОД материала за който иде реч. За да го види човек, трябва ВЕЧЕ да е видял самия материал. Грозно, грозно, грозно и некоректно поведение.
ДВЕ, снимките не са неподходящи не просто за „хора със слаби нерви“, снимките са неподходящи за хора, които са били жертви на сексуално и физическо насилие, което няма нищо общо със силни или слаби нерви. Голяма мисъл е била отделена по темата очевидно.

Фотография от Васил Германов / thinktanklab
SFX грим от Даниела Аврамова
Beauty грим и коса от Слав
Модели Габриела и Нора от Ivet Fashion

Ако наистина се бяха поинтересували дори на йота от темата, за която уж е социално ангажирана фотосесията им, щяха да знаят, че според статистиките, 1 на 4 жени в България става жертва на физическо насилие в живота си (цифрите на мъжете варират между 1 на 3, 1 на 2 и 1 на 7), т.е. евентуалните „слаби нерви“, както те евфеминистично наричат хора, които може да имат реакция към снимки на жени визуално жертви на насилие, са повечето от възможните им потребители и мястото на такова предупреждение е НАЙ-ОТГОРЕ на всичко, не сбутано някъде си.

Фотография от Васил Германов / thinktanklab
SFX грим от Даниела Аврамова
Beauty грим и коса от Слав
Модели Габриела и Нора от Ivet Fashion

Колкото до името на фотосесията „жертви на красотата“  – има нещо неописуемо иронично, че списание, което се самоидентифицира като „модно“, което е част от индустрията, която носи най-голяма пряка вина за създаването, поддържането и разпространяването на непостижими и съсипващи здравето и живота на стотици хора стандарти за красота, нещо, което самата индустрия почти никога не зачеква и не си признава да има отговорност за което, да говори за жертви на красотата.

Какво казвате? Списанието е безплатно и те не са прибрали нито стотинка от упражнението? О, ами това променя абсолютно всичко, така ли? Спират да са част от индустрията, чието поведение горе описах или да използват сериозна социална тема като средство за привличане на внимание, без да имат да кажат каквото и да е, а просто фетишизирайки насилие? Хм… отговорът е не.

Бих искала да попитам… отново, мъжете не стават жертва на насилие? Над мъжете няма неадекватни и недостижими стандарти за красота? Мъжете не са красиви? Кое от тези неща иска да каже със заглавието на фотосесията точно?

Жертви на сексуално и физическо насилие в и извън дома са не само хора, които са красиви, млади и бели, нито пък насилието се извършва над тях, защото са красиви. Какво са си мислили, когато са писали заглавието изобщо?

Фотография от Васил Германов / thinktanklab
SFX грим от Даниела Аврамова
Beauty грим и коса от Слав
Модели Габриела и Нора от Ivet Fashion

________________________________________________________________________________

Толкова за „думите“ на списанието и моят коментар към тях.
Да се насочим към снимките.

Заглавието вече го уточнихме неколкократно. „Жертви на красотата“ – самите снимки обаче са интересни. Като изключим грима, с който е създадено впечатлението за насилие извършено над тях, те изглеждат напълно спокойни. дрехите, грима и косите им са в перфектно състояние. Лицата им не излъчват никаква емоция – ярост, болка, гняв, страх и всички други реакции, които хората изпитват, когато над тях е било извършено насилие. Нямам думи колко ми е омръзнало да виждам абсолютно пасивни портрети на жертви на насилие… искам да видя ВБЕСЕН човек, който е бил наранен, защото ако някой удари вас, вие едва ли ще седите някъде кротко, с нежен поглед насочен към камерата.
Тези жени изглеждат толкова незаинтересовани от събитието, че изглеждат мъртъви.
Възможно ли е всъщност персонажите на тези снимки да са мъртви жени? Напълно.
Една от тях е с прерязано гърло, което директно казва, че виждаме пред себе си труп.
Прекрасно, реклама на нещо-си чрез изгеждащи като трупове модели. Чудесна критика на насилието, наистина.

__________________________________________________________________________________

Фотография от Васил Германов / thinktanklab
SFX грим от Даниела Аврамова
Beauty грим и коса от Слав
Модели Габриела и Нора от Ivet Fashion

Реакция на списанието, защото много бързо тези снимки се забелязват и привличат внимание, най-вече критика, по обясними причини? О, тя е безценна.
Обвиняват критиците си в сексизъм. Защото да критикуваш фетишизирането на жертвите на сексуално и физическо насилие и използването им по евтин начин за привличане на внимание БЕЗ да има никаква социална и информационна стойност фотосесията, е абсолютно същото като да бъдеш сексист.

Голяма работа, че са казали, че не поддържат насилието… една СНИМКА е равна на хиляда думи, то техните няколко хиляди думи казват нещо конкретно.

Аргуметът им, че виждаме хора жертви на насилие навсякъде в медиите, телевиията и изкуството е изумителен.
Значи след като ВСИЧКИ го правят, значи те лично не носят морална отговорност за действията си, нито подлежат на критика, понеже са безмозъчни и не могат да решават сами за себе си как да действат и какво да правят? Извинете, не знаех, че списанието е ръководено от 10 годишни дечица (като ниво на аргументативни способности и взимане на решения).

Накрая следват за финал няколко въпроса „ами ако снимките бяха част от кампания срещу домашното насилие, тогава какво? ами ако имаше мъже на тези снимки жертви на насилие?„.

Ами ако бяха помислили как е възможно да се интерпретират снимките? Ами ако бяха пуснали някаква адекватна информация по темата? Ами ако моделите не изглеждаха като трупове/пасивни? Ами ако луната беше от сирене?
ТОЛКОВА… МНОГО…. ВЪПРОСИ… които за съжаление вече нямат никакво значение, защото ние работим не с това, което е МОЖЕЛО да направят а с това, което са НАПРАВИЛИ.

ТЕ сте тези, които не са включили мъже сред снимките, отговорността е тяхна, обвинението в сексизъм на база предполагаемата и евентуална реакция, която е можело да има от хора, които са критични към тяхната фотосесия Е СВОБОДНО СЪЧИНЕНИЕ С ЦЕЛ ДА СЕ ИЗМЪКНАТ ОТ ОТГОВОРНОСТ и да отклонят основателни критики, понеже нямат какво да кажат, защото са в грешка. Поведението им е най-малкото нелепа и ужасно непрофесионална.
Впечатлението за предпубертетни и пубертетни индивиди се засилва с всеки изминал ред на писмото им…

Колкото до отношението към тяхната „провокативна“ фотосесия, основно са разкритикувани туктук, тук, тук, тук, тук, тук и тук.

И за тези от вас, които ще скочат със „свобода на словото“ и „налагате цензура“, да отбележа.
Никъде, никой, никога не е казвал, че правото да кажеш каквото мислиш ще те защити по някакв начин от това да бъдеш разкритикуван, когато говориш глупости. Проблемът не е, че говорят по темата, проблемът е какво казват по темата.2 thoughts on “„Жертви на красотата“

  1. Аз дълго търсих мода в тъй наречената модна сесия и чак след третото четене на отговорите им установих, че ставало въпрос за прически. Не знам какъв човек трябва да си, за да видиш жена с прерязано гърло и да те впечатли именно прическата й.

  2. Благодаря за статията,за интелигентния начин,по който пишете и за начина,по който защитавате това,в което вярвате,как се обосновавате.Благодаря ви за това,че… как да го кажа,морално ме подкрепяте,в това,което чувствам живеейки в това общество,което изгражда лошата ценностна система и на подрастващите,на моите връстници.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s