Могат ли мъжете да бъдат девствени?

Намираме темата за изключително интересна и наистина сме заинтригувана от вашите мнения и коментари по въпроса.

Когато приключи анкетата, ще използвам информацията и събраните отговори, за да поанализираме темата в детайл. 🙂

Ако не сте съгласни с възможните отговори или искате да добавите нещо, пишете ни, ако предпочитате коментар или на имейла на блога.

😉

Advertisements

23 thoughts on “Могат ли мъжете да бъдат девствени?

 1. Както обикновено, важен е не отговора, а въпросът…
  Докато не се поясни въпросът няма смисъл, защото думата „девствен“ може да значи различни неща в зависимост от контекста.
  Всъщност единственият отговор който в момента има начин да се счете за верен е „не знам“…

 2. Ами вижте, думата девтвеност има конкретно значение. Факт е обаче, че много често различни хора имат различни представи за значението на дадена дума, независимо, че имат достъп до речници.
  Въпросът е може ли мъжете да бъдат девствени.
  Думата девтвеност има конкретно значение, което всички знаем.
  Думата мъж също има значение.

  Наистина, интересното за мен е кой как ще интерпретира въпроса, защото де факто аз съм задала изключително точен въпрос.

  • Ако приемем единствено речниковото значение на думата за вярно, тогава какъв е смисълът от задаването на въпроса? Очевидно в такъв случай ще има само един отговор в зависимост от речниковата дефиниция, и той е „да“, тъй като речниковото значение на девствен е „който не е имал полови сношения.“ Очевидно това е приложимо за мъжете, следователно те могат да бъдат девствени.

   Напротив, тъкмо значението на думата е предметът на дискусия тук, защото ако има само едно значение, няма място за интерпретация на въпроса, той има окончателен отговор.

 3. Интерпретацията е интересният аспект, защото ние знаем какво значи думата и пак влагаме в нея допълнитени и различни значения.
  Например, на мен ми е много интересно какво разбират хората под сексуална девственост, защото много хора имат и доста странна представа какво е „секс“. За някой е задължително хетеросексуален вагинален секс между мъж и жена, останалото… не се брои или се доуточнява какъв точно е. Например.

  • Така е, но „който не е имал полови сношения“ е абсолютно ясно, защото „полово сношение“ е пенетрация на полов орган в друг полов орган. Това очевидно изключва хомосексуални „сношения“ (а и доста хетеросексуални), но речниците ни са стари.

   Съгласна съм, че именно интерпретацията на „девственост“ е интересният аспект. За мен лично тази дума нищо не значи – не мога да я асоцииирам с нищо конкретно. Кое се „брои“ за секс? Ако броим първата пенетрация за загуба на девствеността, означава ли това, че „девствен“ покрива периода от живота ни, в който не сме били близо до друго тяли изобщо, периода преди първия оргазъм, периода на целуване, орален секс, мануален секс и пр., без никаква разлика между тези неща? Защото това също е сексуален опит.

   Ако девствеността се отнася единствено до един конкретен акт, каква полза има от това, каква социална или лична роля играе тази концепция въобще? А ако разширим значението й до включване на всякакви сексуални дейности, къде теглим чертата между „двествен“ и „със сексуален опит“ – оргазъм? сексуални действия с друг човек?

   За мен лично концепцията за девственост е просто излишна в днешно време. На никого не би трябвало да му пука кой какъв сексуален опит има, а ако някой държи да начертае разделителна линия в живота си, която да указва инициация в сексуалната му активност, може да го направи по собствено усмотрение и да го разбира според това, което е най-подходящо за неговата конкретна ситуация.

 4. ако говорим исторически, концепцията за девственост е понятие насочено изцяло към жените – то се заражда с развитието на човечеството над ловно-събираческия период и навлизането в земеделския, когато земята става първия значим като стойност и единствения непреходен предмет на унаследяване и това води след себе си цяла поредица социални промени, свързани с бащинство и наследяване – това поражда отношението към брака и секса което виждаме и до сега в практически всички култури (освен малките племена из джунглите, които още не са излезли от ловно-събираческия период)

  съвременното значение на девствеността води началото си от тази традиция, но мисля че грешите с йоана, като й придавате толкова технически аспект (правил ли си това или онова, тоя орган или оня). девственост днес (освен в най-традиционните общества, които искат кръв по чаршафа) е по-скоро социална концепция за това дали си правил секс. кой какво разбира под секс е доста разтегливо понятие и ако искаш да обсъждаме него, може би си задала въпроса си неправилно 🙂

 5. Едно време този блог имаше наистина смислени статии. Авторите пишеха сериозно и сред страниците му се срещаха немалко текстове, които наистина можеха да повлияят на мисленето на читателя.

  Иска ми се да можеше да се каже същото за съдържанието на първите страници днес.

 6. Хм, ами все казваме „ако се интересувате от някоя тема или искате да ни препоръчате/насочите вниманието към нещо, пишете ни“.
  И ти така, питай/предложи.
  Пък и аз смятам, че темата е интересна и мисля, че ще видиш защо другата седмица, като напишем продължението по темата. 🙂

 7. Koe e провокативно, че пропуснах?
  Сексът? Девствеността? Мъжете? Жените? Сексуалността и комплексността й?
  Говоренето на тези теми?

 8. нее. коментирах това, че анкетата е част от стратегия в две стъпки. и първата част е „провокативна“, т.е. кавичките означават, че още не съм видял драмата и провокацията. и чакам да видя какво толкова ще стане следващата седмица по тази тъй „вълнуваща“ тема.

 9. Комита, анкетата просто задаваше въпрос, за да видим какво мислят околните, за да знаем как да структурираме следващия текст и какво има смисъл/нужда да се зачеква и какво не.
  Странно ми е, че го приемаш като вид „провокативност“. Еле пък кавичките на ‘вълнуваща’ тема.

 10. аз съжалявам, че от стана от нищо нещо. текстовите съобщения не винаги предават настроенията на хората, които пишат. пишете каквото искате, разбира се. предпочитам да замълча, вместо да задълбавам недоразумението.

 11. Преди време четох, че хименът всъщност не е точно това, за което е смятан, и свързването му със социалния конструкт „девственост“ е малко прекалено ентусиазирано. Доколкото разбрах, хименът всъщност е струпване/срастване на лигавицата на вагиналния канал и далеч не всяка жена го има. Няма такова нещо като ципа,опъната напречно на канала, която пенисът разкъсва с влизането си. Повечето жени дори не кървят при първия си полов контакт, освен ако не е твърде груб. Така че дори при жените девствеността е много повече социална категория, отколкото анатомична, и желанието за контрол над човешката репродуцкия и като средство за това, на женската сексуалност, е причината тази категория изобщо да съществува и да има такова значение.

 12. Почувствах се силно провокиран и затова реших да гласувам, ама не улучих.
  Знаех си, че на последния отговор е голямата група. А аз избрах просто „Да“.
  Пак се отцепих от колектива.

 13. Първо искам да Ви благодаря за хубавата анкета, която провокира желанието да напиша нещо със заглавие „Може ли мъжката глава да си остане девствена?“ . Мисля че трябва да се добави и отговор подобен на : „Да винаги ще си останат девствени, защото не правят опит да мислят с горната си глава.“ , за да може анкетата да обхваща и другите аспекти на думите „мъж“ и „девствен“.Не прочетох коментар с ясно мнение по въпроса в анкетата, а само цитати и тълкования на думите, това ме провокира да оставя този коментар, с най-хубави чувства :)Бъдете здрави 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s