Защо подкрепям Парад 2011

Парадите в България (София) са интересен индикатор за това каква е разликата по принцип и на практика.
По принцип всички са много толерантни… нямат проблем хората да ги има, да си се обичат, да живеят… само ако може да са невидими. Само че това няма как да се случи. Ние се раждаме, все с нещо се различаваме помежду си, а после прекарваме години в изграждането на уникалността ни, с учене, мислене, четене, ние се развиваме като уникални индивиди и няма сила на света, която може наистина да ни я отнеме, просто защото хората сме толкова комплексни.

Отношението ми, моето и на това на екипа на блога, е повече от ясно.
Ще цитирам Петя, защото го е казала много добре.

Всички събития от поредиците София Прайд са организирани от доброволци, най-обикновени хора, които отделят лично време, нерви и средства да организират събития на страшно високо ниво. Като се започне от бюрократичните детайли (разрешения, писма, декларации) и се мине през логистичния кошмар (маршрути, охрани, fundraising, популяризиране, участия в медиите) и се стигне до концептуалните решения (тема, график, съпровождащи събития, лекции, купони). Всички пари, които биват събрани се харчат за събитието конкретно. Най-вече за полиция. А организаторите ходят на работа през деня и вечер бачкат по събитието.

[…]
И последно, но не на последно място, подкрепям София Прайд не само, защото е движение в защита на правата на ЛГБТ хората, но и защото показва, че промяна е възможна. За съжаление си спомняме много добре заветната 2008-ма, когато ултрасите на БНС ни хвърляха молотовки по главите и пробягахме трасето със светкавична скорост, защото… какво да се лъжем… беше си ни страх. Само три години по-късно, положението не е розово, но е по-различно. Не че няма хомофобия, но повече хора знаят как да я разпознаят. И не че е настъпила тотална промяна, но определено се е случило достатъчно, за да вярваме, че може би не сега и може би не веднага…, НО ПРОМЯНА Е ВЪЗМОЖНА. И съм абсолютно убедена , че след години някои от имената на организаторите на тези събития ще бъдат вписани в учебниците: Аксиния, Магда, Яна, Юлия… (много се извинявам, че не мога да изброя всички поименно) са хора, които ей така леко и последователно променят хода на най-новата ни история.

Звучи гръмко, но определено не мисля, че преувеличавам, защото чуждият опит показва, че този тип събития отварят вратите за много по-дълбоки промени в съзнанието на хората и благодарение на тях, децата ни ще живеят в по-различни условия. Ще живеят по-добре. Не само децата, които са гей, но и всички останали, които по някакъв начин не се вписват в стандартната рамка за нормалност.

Да. Идеята на такива събития е да се дедемонизира нещо – хората, идеята…
Когато в обществото ни единственото, което виждаме са бялата мъжка и женска хетеросексуалност, а другите хора са невидими, това води до стереотипи, до крайности, до страхове, до насилие. Защо? Защото хората мразят това, което не разбират.  А от омразата до насилието границата е тънка.

Не мога да разбера кое му е толкова трудното: когато те третират като по-малко от човек, което му е толкова неразбираемо, че на хората не им харесва и че искат да променят това?
Да, когато безличните стереотипи и слухове се сдобият с лица и се окажат, че нямат рога, опашки и прочие, нивото на страх и социални търкания се променя в някаква посока. Хората започват да дискутират и коментират темата.

Като човек, който днес има правото да гласува, защото преди по-малко от 150 години, на една друга маргинализирана група й е писнало, смятам, че дискутирането и правенето на проблемите публични е начинът им за разрешаване, а не стискането на клепачи, запушването на уши и отричането на реалността.
Може да не си съгласен с парада. Но поне уважавай живота на другите достатъчно, за да разбереш, че темата е на живот и смърт.

Целта на тези паради е да се сложат лица на безименните и да се види има ли проблем.
Фактът, че всяка година към него се подхожда с невероятна агресия, според мен е показателен има ли хомофобия в застрашителни размери или няма.

От  мен само да вметна, като послепис, че „нормалност“ за много хора означава „еднаквост“.
Според мен няма еднаквост. Разликите между отделните индивиди на една група са далеч по-големи, отколкото на разликите между отделните групи като цяло.
Ние нямаме дефинирана нормалността, затова може да се използва срещу всеки, независимо какъв е човекът, каква му е средата и какви са му интересите.

Целта на тези прайдове е не просто „хората да се показват“, но и да стимулират обществена реакция, хората да се замислят, да погледнат собствените си представи и да помислят дали не третират негативно хора, които не са им виновни с нищо, не искат нищо повече от това, да бъдат признати за пълноправни личности и да могат да имат същата сигурност, както и останалите, че правата им са отчетени и защитени.

П.П. Един малък проблем с преводите.
На английски pride означава гордост. На български парад предава малко по-различен смисъл на думата.

Advertisements

9 thoughts on “Защо подкрепям Парад 2011

 1. „Парад“ е превод на „parade“ от „gay pride parade“, което е пълното наименование на тези събития, а не „pride“.

 2. „Когато в обществото ни единственото, което виждаме са бялата мъжка и женска хетеросексуалност“

  четеш прекалено много американски сайтове енея. щом си решила да пишеш за бг реалност, недей да се гнусиш от нея, а се потопи в нея.

  привнасяш нищонезначещи за нашия контекст клишета от САЩ. защото докато там обществото е свръх-расиализирано и често абсолютно всичко се пречупва през някакви расови рамки, в българия не е така. рискуваш да отчуждиш читателите си иначе.

  къде е тая мъжка и женска бяла хетеросексуалност? сред най-популярните личности в бг има и роми и гейове, турските сериали са супер харесвани, да не говорим за чалгата изобщо (да, хетеро е тя, но е трудно да и залепиш чист расов етикет). освен тва все повече и повече се чуват гласовете на ЛГБТ хората, благодарение от части на маниакалното преследване на политическа-некоректна реч, която някой път придобива чак смешни измерения.
  като ще правиш бомбастични изявления, гледай да ги вграждаш в някакви факти, иначе е прекалено претенциозно. и контра-продуктивно за самата кауза, която защитаваш.

  “ а другите хора са невидими, това води до стереотипи, до крайности, до страхове, до насилие. Защо? Защото хората мразят това, което не разбират. А от омразата до насилието границата е тънка.“

  това твърдение не е вградено в абсолютно никакви факти.
  факт е, че гейовете имат много повече видимост, отколкото по времето на социализма, примерно. но тогава не е имало нацистки нападения по улицата, докато сега има. т.е. насилието не е вкоренено в някаква имагинерна невидимост. нито смятам, че има някаква връзка между невидимост и стереотипи. германското население не е невидимо, въпреки това в нашия фолклор съществуват цяла серия стереотипи за тях: че са точни, производителни, вманиачени в детайла и не знам кво. за всяка социална група съществуват стереотипи (евреите са умни и хитри, арменците – скръндзи, англичаните – студени и целия род глупости, с които много хора си служат, без това да има някакъв практически ефект), но не към всяка има насилие, така че да се обвиняват само стереотипите не знам дали ще реши проблема с насилието.
  въобще, едва ли стереотипите са най-големите проблеми на ЛГБТ общността и дори и на чужденците. така или иначе не можеш да се харесаш на всички, няма и смисъл.

  (скоба отварям да кажа за чужденците в бг: те нямат нужда от вашата „бяла, хетеро или гей“ толератност, а от права, от работа, от социална сигурност, улеснена социална мобилност и интеграция. целия тоя дискурс за толерантност изобщо ми е ужасно патронизиращ, все едно мойта толерантност към културния или сексуален обичай на не знам коя група ше им осигури добри материални условия на живот. да, не е нужно да се мразим, но не е и достатъчно да си приказваме за мултикулти и общество на многообразието и с това да се изчерпа всичко. въобще интересува ли те какво става с хората и живота им след като си тръгнеш от някой етно-концерт за толерантност и неща от тоя род либерални шитни?)

  по-голям проблем на ЛГБТ е липсата на правна рамка, която да регулира техните съюзи и да гарантира онаследяване, родителски права и от тоя род (това е различно от примера с гласуването, който даваш по-горе. на гейовете никога не било забранявано да гласуват, както на жените. нито им е отказвана социална мобилност както на имигрантите примерно) по-важно е хората да не стават жертва на насилие и да им се гарантират някакви елементарни граждански права напрактика вместо да си говорим за толерантност и някви абстрактни неща. и да привнасяме абсолюто безкритично американски клишета за „бялата хетеросексуалност“ и тн.

 3. да допълня: аз лично показах на моя блог, че нацистите, нападащи парада далеч не са носители на „чистата хетеросексуалност“ с която ги натоварваш и която обвиняваш, че е в основата на насилието към гей хората.

  тяхната мачовска култура е всъщност несъмнено със силно изразени хомоеротични елементи, така че -нещата не са толкова еднопосочни: „мачо –> хетеро –> насилие“ както твърдиш.

  те дори не са носители на доминантните ценности в обществото, а са някви полу хомо-маргинали, които дефакто нормалните хора мразят (никой не се кефи на пияни нацисти след мач да трошат тролея и от този род неща, с които те се занимават).

  другаде трябва да се търси проблема с насилието. и да се реши веднъж завинаги, защото рискуваме иначе да си останем само с дискурса за толерантност без ефект върху живота на маргинализираните и уязвимите социални групи.

 4. Далай, до голяма степен съм съгласна с думите ти и с конкретните примери, които даваш – здравна рамка, наследяване, семейство и всичко останало.
  Да, ок, те трябва да се споменават, подчертават и попетват.
  Това, което ми е малко странно е, че използваш турските сериали като пример за търпимост, но пък масовата реакция пред джамията (масовата реакция по отношение на дискусии, в интернет и наживо, отразяване от медии, коментари на политици и прочие), не ми създаваше такова впечатление.

  Колкото до западното деление, има нещо вярно, че тук просто ги няма тези слоеве, съответно го няма пречупването. От другата страна… милион и един пъти съм го казвала и пак ще го кажа – тези неща не си ги смуча от пръстите, най-често подобни текстове ми идват и ги изписвам след като съм се потапяла в това обществено всекидневие и ми е ставало болно и чоглаво, задето обичайното състояние е хейт по всичко дето се движи. Също така, нонстоп се сблъсквам с ужасно casual хомофобия, сексизъм, расизъм и един куп други изми, при които аз съм човекът, който е странен задето ми прави впечатление, а не обратното.
  Може би аз се бъркам, но смятам, че лобирането на разни права включва в себе си нещата, които ти изброи, което мен малко ме хвърля в джаза кое му е покровителственото на това? Евентуално аз да не разбирам?

  Колкото до фашистите… искрено си признавам, това за хомоелементите при фашистите винаги ми се е струвало малко поизсилено и по-скоро ми беше забавно като четох коментарите и анализът ти по тази тема, от друга страна, аз познавам наистина много малък процент фашисти, а за другите трупам впечатления втора ръка, т.е. интернет, задочни случки и прочие. Понякога, за съжаление, от първа ръка, но не по мой избор, желание или предпочитание, т.е. случайните сблъсъци в обществото и появата на ситуации и така.

  Да имаме стереотипи и да използваме стереотипи, мисля, че това е нормална част от начинът, по който обработваме информация, въпросът е дали ограничаваме хората до тези рамки и го използваме срещу тях или са просто някакви pop knowledge по някакви теми.

 5. турски сериали гледа всеки. чалга слуша всеки. на бодрум и кушадасъ е ходил всеки. пред джамията не беше всеки, а група фашисти.
  българин не е равно на фашист все още и все още не всички българи са фашисти. верно е, че 100% е имало реакция на одобрение на побоя, но това не бяха всички.

  „Може би аз се бъркам, но смятам, че лобирането на разни права включва в себе си нещата, които ти изброи, което мен малко ме хвърля в джаза кое му е покровителственото на това?“

  имах предвид, че дискурса за толерантност е покровителстващ.
  аз нямам нужда да ме толерира благосклонно някой, и да съм му благодарна за това. имам нужда от права, които да са законово защитени.
  примерно ако имам съпруг от чужбина нямам нужда от толеранса на националистите към моя избор на съпруг. не ми пука дали ще ме обиждат на „безродничка“ и тн глупостите им. но виж, имам нужда държавата да признае този брак, да подсигури разрешително за работа и легален престой на мъжа ми, да му дадат виза ако трее, без да го затварят в бусманци, да му се гарантират права и достъп до услуги (образование и тн), този род неща. кво ме интерсува дали на някой му харесва моя избор на съпруг или не? това си е моя работа:)

 6. @baidalai
  Протестите, парадите, и, като цяло, вдигането на шум, имат за цел да се привлече внимание върху нещо (и сьответно това да се отрази и в законите).
  Извини повърхностната ми, поместена в сапунено мехурче, буржоазия.

 7. какво ми обясняваш като на второкласничка?
  каква буржоазия и защо сменяш темата?
  къде съм написала, че протести не са нужни?
  говоря само за дискурса за толерантността

 8. Добре, да видим дали те разбирам.
  Смяташ, че има нужда от парадите, но смяташ дискурса за толерантност за покровителствен, смяташ, че има нужда да се говорят за икономическите, здравните и политически права, но смяташ, че не трябва да се занимават да се обясняват на хората и да се извиняват?

 9. @бай далай
  Леко, леко, без агресия, знам, че всички би ни поставила на място, само да можеше, но още не сте узурпирали властта все пак.

  Моите познати – гейове са невидими. Принудени са да бъдат такива.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s