Лара Крофт: Ново начало

Обичам компютърни игри.
Една от причините, заради които не играя твърде често, е фактът, че ми се налага да играя ВЪПРЕКИ самият бранш, а не заради него. Начинът на представяне на истории, персонажи, събития, идеи, често е… в най-добрият случай проблематичен.
Има велики изключения… но те са такива – изключения.

Няма по-добър начин да отблъснеш потребител от продукта си от това да му завираш в гърлото как не го смяташ за човек, а вещ отново и отново и отново. Не просто с тъпи и дразнещи персонажи, но и теб самата, по принцип, просто на база пол.

Играла съм всички Tomb Rider игри (включително най-първите), гледах филмите и съм изчела един куп истории (фенфикове) по темата (няма начин, просто отраснах с култът към Лара Крофт, който се зароди 90-тте).
Е, същото се отнася и за още един куп игри, но като цяло процентът игри с главен герой от женски пол не са чак толкова много. А процентът игри с главен герой жена, която не е карикатура са дори по-малко.
Признавам си, последният Tomb Rider ме отегчи до сълзи, ъгълът на камерата беше поместен зад задните части на Лара, което превръщаше гейминга в мъка (да, имах по-проблем с това, че е трудно да се играе, от това, че е супер идиотски сексизъм).
Няма да коментирам неоригиналността на самият сюжет, достатъчно е изписано.

Днес обаче видях новият трейлър и… определено съм заинтересувана.
Изглежда ефектно.
Да не говорим, че ми харесва възможността историята да се преразкаже с Лар Крофт като персонаж, а не като купчина стереотипи поръсени щедро със сексизъм и обективизация.

Имам ли критики по трейлъра? Да, имам, но съм оптимистично настроена. 🙂

Advertisements

22 thoughts on “Лара Крофт: Ново начало

 1. Поредицата я играя заради изследването на пространството и загадките, които нямат равни, макар напоследък да са твърде лесни. Тази логическа навързаност на пространството ме обсебва с един чисто интелектуален кеф. Никога не съм се вълнувал особено от историята или от героите (с изключение на историята за произхода на шефката на Natla Technologies, която беше много оригинално измислена още през 1996-та).

  От последните Tomb Raider-и си заслужава да се отбележат няколко интересни неща.
  TR: Underworld покрива Bechdell теста и дори го надхвърля до степен нещата да се обърнат наопаки (жените са 4, ако броим и допелангера на Лара за жена, занимават се със супер-важни неща и за мъже като любовен интерес дори не се говори между тях, и за капак, на мъжете, доколкото ги има, е отредена пасивна, поддържаща роля – иконом, двама събирачи на информация, some nameless goons too). Четох коментари от момченца, фенове на играта, но притеснени от това, че има толкова женоря в историята – т.е. че абсолютно всички важни персонажи, добри и зли, са жени. (Отделен момент е, че историята беше наивна и зле написана.)

  В злополучния TR: Angel of Darkness (2003) пък Лара се сдоби с партньор – Къртис, и между двамата прехвърчаха искри. Много от тийнейджърките, които са играли по играта, са си паднали и по Къртис (все още има негови фенки, които поддържат фен-сайтове и се надяват на игра с него, но в последния Lara Croft and the Guardian of Long Titles, Лара получи за партньор един скучен дървен мускулест варварин, т.е. очевидно на никой не му пука за това какво мислят те).
  Та интересното тук е, че макар ситуацията с Къртис устройваше доста жени, беше неприятна за мъжете – играчи. За тях Лара трябваше да бъде available, т.е. възприемаха Къртис като конкурент, който им я отнема. Тази мъжко-центрична гледна точка в крайна сметка се наложи и идеята за втори персонаж отпадна.
  За сравнение, не беше проблем Принца на Персия (Prince of Persia: Sands of Time), да си има партньорка през цялата игра, с която да се залюбят и дори да правят секс. Това дори го направи още по-престижен като герой. Ако си героиня в компютърна игра обаче, нямаш право на това да си имаш гадже – трябва да си single, за да си достъпна за играча, макар и само във фантазиите му.

  Едно позитивно нещо, което Лара въведе, беше това, че жена изобщо може да бъде популярен герой в игра. Преди да излезе, никой не е вярвал, че това може да стане. Разбира се, това дойде на цената на това, че мъжете-играчи не се отъждествяват с жена (което е унизително и ниско-престижно), а се „грижат“ за Лара и я зяпат. И все пак, това прокара героинята в екшън-приключение като валиден герой. В този ред на мисли, една от малкото екшън-героини напоследък, които са облечени в сьответствие със това, което практикуват, а не за да угодят на the male gaze, е Faith от Mirror’s Edge. Друг интересен action-adventure герой е Jade от Beyond Good and Evil, която е журналистка. Заради късата й подстрижка и решителния й поглед често я нарочват за лесбийка или за незадоволена мъжемразка. Chell от Portal започна като „несимпатична“ героиня (несимпатична само с това, че беше мърлява и с рошава коса, и облечена в раздърпана екипировка). Но и в Portal 2, и в Beyond Good and Evil 2, тези героини вече се сдобиват с потничета, които да показват повече плът, и по-търговски вид, което е опит за един вид компромис между пазара и героинята. Аз съм ОК с това, доколкото не е пожертвало същността на героите.
  В случая с Лара, обаче мисията е невъзможна. Впечатляващо в този трейлър е, че дори е способна на човешки емоции, но не това е, заради което ще играя играта.

  P.S. Сега видях, че всъщност си линкнала Chell и Faith

 2. хех, това е една от най-популярните игри в историята на индустрията и определено не отблъсква женската аудитория, а точно обратното

  не всяка жена с големи цици е обективизиран резултат от шовинистичен сексизъм :Р

  • Вярно?
   Покажи ми… покажи ми в съвременните игри жена, с големи гърди, която да няма ужасно много шотове точно над гърдите й или да бъде сексуализирана до степен абсурд?
   Убедена съм, че ще намериш някоя, но просто обърни внимание на масовото отношение.
   Или виж този клип

   .
   Просто за много хора тези неща са супер абстрактни, не им са се случвали, нито има шанс да им се случат и се приема за напълно безобидно.
   Проблемът е, че не винаги е безобидно.

 3. Наистина, много жени са привлечени от играта. С моята съпруга така се запознахме 😉

  Но познавам момиче, което като е влизало в пубертета, се е чудило кога ще й порастнат гърди, големи колкото на Лара, и го е приемала като драма. Сериозно. Аз си мислех, че тя случаи са измислица и не стават в действителност.

  Факт е обаче, че немалко момичета са били привлечени от TR и това им е повлияло позитивно на живота – заинтересували са се примерно от скално катерене, плуване и какво ли не още и ме прави супер доволен, защото чисто в личен план прави общуването ми с тях много приятно.

 4. това че мъжете обичат да гледат жени с големи цици не значи, че ги обективизират. те не са обекти – жени са си, живи хора, но с големи цици. аз не виждам проблем… геймърите от двата пола не виждат проблем…

  но ти продължавай да се занимаваш с това, не е като да има важни феминистки каузи, с които има смисъл човек да се занимава, вместо да търси под вола теле… или има?

  “защо обсъждате това, а не нещо друго” Това че се занимаваме с определен проблем, не означава, че не се интересуваме и не се ангажираме и с други проблеми. Ако сте сигурни, че най-добре знаете кой е най-важния проблем, не стойте и не чакайте ние да се заемем с него – дайте ни добър пример.

  Извадка от нашето помагало Как да не бъдем трол

  Надявам се да се усетиш сам.

  Denia

  • Ето, например аз казвам – има сериозен проблем с начинът, по който повечето жени са представени и третирани в гейм индустрията.
   Твоят аргумент може да се приема като:
   1. Аз не съм човек според теб, съответно каквото и да е мнението ми по въпроса, то няма значение.
   2. След като има геймъри и от двата пола, които не виждат проблем, други геймъри от двата пола, които виждат проблеми, не важат. На принципа: 1. геймър от един пол се изказва експертно от името на всички. О.о?
   3. Ти не си видял клипа, който пуснах в предходния си коментар и не виждаш никакъв проблем по темата или пък просто не те касае.
   4. Не мога да измисля причина, заради която решаваш, че можеш да ми казваш има ли проблем или не, без да отхвърляш или омаловажаваш собственият ми опит, наблюдения, разсъждения, знания, честно.

   Извинявай, да не би току що да се опита да кажеш какво е важна и какво не е важна феминистка кауза?

  • Малко е проява на неуважение да казваш на другите хора кое е важна и кое е маловажна тема, да ти кажа.
   И да, искрено вярвам, че знам по-добре от теб как възприемам презентацията на женските персонажи в компютърните игри, ти явно не си съгласен с мен.
   Смятам, че евентуално, за да ме убедищш, трябва да ми го докажеш някак.
   Защото аз дадох няколко линка (примери), за игри, които третират и презентират абсурдно женските си персонажи. Сега дай ти няколко линка за мейнстрийм игри, в които жените не са представени като карикатури.
   Както вече казах, убедена съм, че има… просто като изключим Портал и Mirror’s Edge, не са толкова мейнстрим.

 5. На мен документалния филм ми се струва много по притеснителен от темата за Лара. Не че сега откривам, че съществуват подобни неща, но поднесени така ми се струват дори по-страшни. Мисля, че по-продуктивно ще е да се тръгне към общия случай към частния, за да могат някои от читателите да вникнат по-дълбоко в темата. Сексуалността не е проблем – тя е естествена и красива. Преекспонирането и принизяването ѝ до това ниво обаче, според мен е жалко. Особено когато не говорим за отделни случаи, а за неписано правило в цялата поп индустрия.

 6. Може би така е по-добре за вграждане

  Тази част с металния прът е нереалистична наистина, но ми харесва това, че си говори сама, че крещи, че реагира като човек. Ако правех авторска игра, и аз бих тръгнал натам.

  Коментар от колега: „Е, колко бой отнесе… В тоя клип само дето не я ебаха… Макар че май се опитаха.“

 7. На мен ми стана интересен мъжът, който беше смачкан от скала, мисля, че каза „I want to help you.“
  Права ли съм?

  Като цяло… обещаващо. ама… ако е само за хбокс ще е доста криво.

 8. Здравейте, от известно време чета блога с голям интерес. Доста интересни теми се дискутират тук, но си мисля, че се вадят малко от контекста. Какво имам предвид ли? Амии.. мисля си, че повечето от пишещите тук се осланят на принципа, че човешкия социум и отношенията в него са заучени поведенчески модели, с което аз не съм съгласен. Признавам, че стереотипите имат голяма роля при себеидентификацията и изграждане на йерархичните взаимодействия в обществото, но се омаловажава фактът, че те са следствие на човешката същност, вродените инстикти, които ни определят това, което сме (мда привърженик съм на теориите тип nature vs. nature, но във никъвъв случай не претендирам, че те са аксиоми и не подлежат на критика… и все пак).

  За да не бъда голословен ще се опитам да ви предложа обратния вариант, на това, което беше представено в клипа по-горе. Представете си, че по улицата върви мъж, а не жена и след него подсвирват жени. Или си представете, че сте на пуерто-риканския фестивал и тези, които биват събличани, опипвани и заливани с вода са мъже, а не жени. Според вас какви ще са реакциите? Лично според мен няма да са същите, няма да виждаме разплакани мъже, опитващи се да избягат, а точно обратното, мъже „поласкани“ от вниманието и мъже, които изпитват наслада… Защо мисля, че е така ли? Ами защото съм го виждал. А питали ли сте се защо не се среща често жени да подсвиркват и да пощипват мъже??

  Да знам, че отговорът на повечето от вас ще е, ами културните конструкти казват на мъжте да бъдат агресивни и ги учат да третират жените като сексуални обекти, докато забраняват на жените да изразяват сексуалността си. Ами не съм много съгласен с това. Защото най-малкото трябва да си зададем въпроса, а защо са възникнали тези сексуални конструкти?! Моят отговор е защото човешката същност, инстинктите за самосъхранение и за репродукция са основните причини за появата и налагането на едни или други сексуални конструкти. Ако щете дори механиката на самият сексуален акт (жената приема чуждо тяло в организма си… последствията от сексуалния акт имат много по-значима роля за жените отколкото за мъжете… и т.н.) е основополагаща за развиване на културните стереотипи (замислете се въпреки огромното разнообразие от култури по целия свят, нито в една култура, дори матриархална, жените не са сексуални активния пол).

  В предната статия бе даден линк към изследване на различните стратегии за ухажване и репродукция при два животински вида (роговия бръмбър и сепията). Всъщност точно тази статия е поредното доказателство, че различното поведение и различните културни конструкти са именно следствие на генетичните заложби и че ние не сме нищо повече от проекция на миниатюрна молекула в клетките ни (довода: „ама хората не сме мекотели или насекоми“ не го приемам).

  Това е от мен, не претендирам, че казвам цялата истина, но пък вярвам, че нещата не са толкова сложни, колкото повечето хора се опитват да ги изкарат.

  • Поредния привърженик на тезата „всичко е от гените“, който смята, че ни казва нещо супер провокативно, революционно и нечувано до момента.

   Или си представете, че сте на пуерто-риканския фестивал и тези, които биват събличани, опипвани и заливани с вода са мъже, а не жени. Според вас какви ще са реакциите? Лично според мен няма да са същите, няма да виждаме разплакани мъже, опитващи се да избягат, а точно обратното, мъже „поласкани“ от вниманието и мъже, които изпитват наслада…

   Няма нужда да ни разказваш сексуалните си фантазии. По-скоро ни кажи ако те преследват и пощипват тълпа мъже, с явни сексуални намерения, дали ще се почувстваш безкрайно поласкан.

  • Представи си, че пощипващите жени са 50-годишни едри лели. Пак ли ще си поласкан? Щото нас често точно такива чичовци ни подсвиркват и е адски, ама адски противно.

 9. Нека се опитам да разясня.
  Разликата между хора и животни е простичка, наличие на съзнание (до този момент науката не е успяла да докаже, че и животните имат съзнание, така че го използваме на базата, че нямаме други доказателства).
  Едно животно няма опцията да не се подчини на нагоните си и на инстинктите си.
  Един човек обаче, може.
  Например: аз съм гладна, виждам да се продават плодове, едната опция е да грабна плод и да хукна в някаква посока, защото инстиктът ми го подсказва. Другата опция е да си платя за плода.

  Колкото до идеята, че отношенията на хората са закодирани в гените ни… аз лично намирам този аргумент за изключително обиден за мъжете.
  Най-малкото, изкарва ги тъпи и неспособни, напълно под контрола на телесните си реакции, за разлика от жените. Най-малкото, абсурдно е.

  Не просто културните конструкти КАЗВАТ на мъжете как да се държат, по-скоро е различното поведение бива наказвано.
  Примерът с клипа за мен е много силен.
  На тези мъже очевидно не им пукаше, че причиняват болка на жените, че не ги възприемат като хора.
  Искаш да ми кажеш, че това е записано в гените им? Да третират жените като вещи или сексуални обекти без личности в тях?
  По този начин твърдиш и че расизмът ни е записан в гените. Или хомофобията.
  Което е най-малкото идиотско. Генетиката и инстинктите не работят по този начин, те не реагират по този толкова комплексен начин.
  Принципът им е стимул-реакция, докато трите примера, които дадох, примерите на сексизъм, хомофобия и расизъм са винаги „културно“ обяснени, например – жените са създадени от бог да бъдат контролирани, гей хората са извращение (пак според божествено тълкуване), хората от другите раси не са достатъчно „чисти“, само че идеята за бог е човешка идея, какво е сексуалност пак е човешка идея (досега няма доказателства животните да са хомофоби помежду си, независимо дали има или няма купилиращи от един и същи пол от един и същи вид), идеята за расова ‘чистота’ също е човешки конструкт. Всъщност чисто генетично, междурасовите връзки подпомагат, а не накърняват вида.

  Идеята, че мъжете нямат контрол над поведението си и извършват сексуално насилие и тормоз, защото така им е записано в гените…
  Това не е вярно, по простата причина, че всеки сам има контрол как да се държи, въпрос на личен избор е дали ще посегнат или не, това не е неконтролируем инстинкт да се причини болка.
  Защо? Ами защото сексуалното насилие не е с цел размножаване, а с цел демонстрация и прилагане на сила.
  Тук не е задължително да ми приемаш думите на доверие, просто погледни изследванията по темата.

  Мисля, че опростяваш прекалено човешкото поведение.
  Уча и чета по темата (биология, генетика, антропология, феминизъм, културология) вече почти 7 години и темата е далеч от изчерпване. Поведението на хората не е нещо записано в гените, най-елементарното доказателство са различните култури, фактът, че едно и също поведение се третира по напълно различен начин и се интерпретира по напълно различен начин в различните среди, през различните епохи, в различните възрасти, в зависимот от контекста, от класата, от пола и прочие.
  За мен ултимативното доказателство е фактът, че това поведение се изменя.

  Колкото до коментарът, че жените не са сексуално активния пол, в грешка си, примери има.
  Както при нашият вид, така и в животинското царство.
  Няма да коментирам на какво ниво ни е средното образование, след като тази информация не се знае, но… ами така е. Сексуалната активност (какво разбираш под активност? този, който предприема първата стъпка или има контрол над акта или какво?) и сексуалната пасивност са трудно идентифируеми идеи обаче, особено при нашият вид. Особено в култура, която 2 хилядолетия е обяснявала как жените не могат да изпитват удоволствие от секса или че ако изпитват, това е символ, че те са грешни.

  Най-малкото, забрави да приема, че хората могат да еволюират да работят с ядрени реактори, но не могат да приемат, че друго човешко същество заслужава същите права и уважение като тях.
  Нелогично е.

 10. @Heavn’s Hell
  Имам много аргументи против нелепостта на твърденията „генетично ни е вродено“ и т.н.

  Но това, считам, че е вярно:

  Ако щете дори механиката на самият сексуален акт (жената приема чуждо тяло в организма си… последствията от сексуалния акт имат много по-значима роля за жените отколкото за мъжете… и т.н.

  Нещо повече, не само считам, че е вярно, ами и че е изключително важно, че е ключово. Като ученик стигнах до феминистичните идеи не четейки феминистична литература, а изследвайки безчовечността и безразличието на това, което тогава наричах „Безсмисленият Свят“. Правилата, по които е конструиран самия секс, създават асиметрия и възможности за злоупотреби и експлоатация и от двете страни. Мисля, че това е непроменим (засега) фактор, който винаги присъства и няма как да не влияе по един или друг начин на това кой по какъв начин формулира сексуалното си желание и оттам и редица други неща. Със сигурност осъзнатостта и човечността са плюс. Но нямам увереността докъде точно може да се промени обществото, докато правилата на дъното са такива.

  • Донякъде съм съгласна и аз също съм го мислила. Но наскоро попаднах на няколко места на споменавания за такива експерименти – жени се организират, причакват минувачи от мъжки пол и започват агресивно да им подсквиркват и подвикват вулгаризми. Почти всички били стреснати и уплашени и не им се харесало. (да, това не е представителна извадка, но за конкретния случай за мен и един-два експеримента са достатъчни да се замисля). И според мен точно в такива случаи на подвиквания, подсвирвания и изобщо сексуален тормоз стряскащото и неприятното е отнемането на агентството на „жертвата“, дехуманизирането й – фактът, че ти в тази ситуация си по-скоро предмет за наблюдения и оценка, отколкото човек. Когато някой ти натрапва сексуалността си без твое участие, това е алармиращо без значение дали обичайно вкарваш или ти вкарват.

   • Ами преди доста години по телевизията гледах историята на някакъв мъж, който на 14 г. възраст бил изнасилен от по-голяма кака (разликата във възрастта май не беше повече от 4-5 г.), без да знае какво е това секс и преди всичко, че се прави за удоволствие, и дълго време приемал случилото се като травма и се срамувал да признае на когото и да е за това, „дори на брат ми“ (това беше само детайл от цялата история, която беше за нещо друго). Впоследствие влезли в някакъв abusive relationship, в който той бил доста манипулиран. За мен подобен сценарий, особено в контекста на времето, в което се е случил, звучи напълно реалистично, но водещата го спука от бъзик: „О, горкичкият“, „Сериозно? Другите ти връстници биха се гордели…“ и т.н.

  • Интересното е, че подобен тип разсъждения за „натуралната асиметрия между половете“ и т.н. винаги съм ги чувала само от мъже. Може просто да съм имала късмет, но нито в живота, нито в писменото слово съм попаднала на жена, която да се обсесва над природното неравноправие в механиката на секса, да се чувства ощетена задето не притежава пенис, да не говорим пък да постави цялата си житейска философия върху този факт.

   Пак казвам, може би просто съм имала късмет, но мненията на жени, които съм чувала по темата, че тялото им е способно да зачене, износи и роди дете варират от супер позитивни до неутрални. Нито съм попадала на жени, които да възпримат сексуалния акт като мерене на силите, което те автоматично губят, тъй като партьорът им прониква в тях, а не обратното.

   Което ме води на мисълта, че това са по-скоро представи на мъже, как биха се чувствали на мястото на жените, отколкото реални комплекси на реални жени.

   (Не твърдя, че няма жени, които наистина да изпитват ‘завист към пениса’ и да се вманиачават над ‘природната несправедливост’ – просто, че явно това не е масово явление, след като не съм попадала на такива.)

   Пояснявам, не оспорвам факта че някаква асиметрия съществува – да, жените износват и раждат, мъжете не; да, разликите между половете улесняват изнасилването да се извършва най-вече от мъже върху жени – просто казвам, че според моите наблюдения повечето жени не изглежда да го преживяват толкова тежко, колкото в представите на мъже, поставящи се на мястото на жени.

 11. Хм. Припомних си доста случаи – и екзотични, и ежедневни – които тежат в едната или в другата посока. Всъщност повечето примери са необичайни, защото познавам главно странни хора. Доста е възможно да си права, но трябва да помисля.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s