За четене

Най-интересните, странните, сериозни и важни неща, които са направили впечатление на авторите.

Честитим новороденото бебе на нашия любим колега и автор Жилов. Да са живи и здрави и да се обичат.

И сурогатството и религията третират жените просто като удобен урод, който носи „бебето!!!!!“, което очевидно е много по-ценно, отколкото един индивид, и някак си, с много по-малко право на живот от нещо, което дори не съществува. Кой трябва да взима решенията за бебето? Това е изключително комплексна тема, защото докато бебето генетично е на други хора, то се намира в тялото на трети човек и този човек има право да контролира какво се случва с тялото му и как то е третирано. Затова, когато генетичните родители искат сурогатната майка да направи аборт, става сложно.

Много често чуваме цикълът да бъде използван като аргумент срещу жените. Имаш цикъл, значи не можеш да бъдеш съдия, значи не си пълноценен човек или то е символ на безпмощността ти или, любимото ми, вечния аргумент с жена, с която се спори, че е в цикъл и затова е емоционална и нелогична. Забавното е, че почти винаги, когато мен са ме обвинявали, че съм ядосана или афектирана заради нещо защото съм ви цикъл, никога не съм била. Или е по-скоро тъжния момент? Хареса ми алтернативния поглед, как щяха да звучат доводите защо жените не могат едно или друго, ако мъжете имаха цикъл.

Нищо особено не искат мъжете – само една Real Doll или fembot, ама да е жива. Понякога си мисля, че мъжете ги третират в западното общество дори по-ужасно, отколкото жените… по-ужасното е, че се приема за нормално.

Разликите между двата пола и хилядите клишета свързани с тях. Миналата година ни прочетоха списък с клишета за поведение и умения на база пол и нашата задача беше да решим кое за кой пол се отнася. При сравнение на отговорите между различните групи, резултатите бяха равни. Петнадесет души смятаха, че клише А се отнася само за мъжете. И петнадесет души смятаха, че клише А се отнася само за жените.

Видовете коментари, които задължително ще има, ако пишеш за теми като секс, взаимоотношения и насилие. Защо ли ми звучи толкова познато…

Любимият рефрен на всички религиозни и хомофобски откачалки е колко лоши родители са гей хората. Само дето изследване показва, че нула процента от анализираните не подлагат децата си на тормоз. Като всяко изследване, трябва да се проучи внимателно и да не се взима на сто процента доверие, без да се запознаем с методите, но е интересно как отново и отново хомофобията и науката се разминават толкова сериозно.

Защо дискутирането на насилие над жени и начинът по който е третирано изнасилването в публичното пространство са важни? Защото когато отношението е по-скоро автоматично извинително, се стига идеята да се дефинира какво е „изнасилване изнасилване“. Сещате се, да е само такова, в което задължително са ти скочили в тъмна уличка от непознат субект и са те пребили до кървава купчина. Иначе не се брои.

А сега, за десерт, some abortion sadies.

Advertisements

5 thoughts on “За четене

 1. Не мога да твърдя че съм изпитвала подобно нещо.Слава на Бога имам прекрасна компания и много доверено и силно емоционално приятелство с човек на когото държа .Така прекарвам много хубави мигове и не познавам преживявания като това което е описано, за насилие или недобро отношение.Благодаря им че си имаме взаимното уважение и сме сговорна дружинка

 2. Това е чудесно Лилия, но за съжаление това не променя, че твоята реалност, не е реалността на много мъже и жени по света и че не трябва да спираме да я коментираме, да бъдем критични и действащи.

 3. Само да уточня, че онова изследване, че нула процента от гей родителите малтретират децата си има страшно малък семпъл – около 10 семейства, ако не се лъжа. Така че на практика не доказва нищо. Въпреки че аз съм склонна да вярвам, че малтретирането у семейства с еднополови родители е действително вероятно да е по-малко (понеже е по-трудно да се сдобият с деца, например, и следователно няма голяма вероятност да станат родители случайно), надявам се да се проведе изследване с приемлив семпъл в най-скоро време, защото това за съжаление не може да бъде наречено представително.

  • Много съм съгласна с Йоана, подозриам, че ако се направи изследване, в което таргет да са двойките, които са се сдобили с деца след дълго чакане и опити, то резултатът ще е сходен, факторът тук не е дали си гей или не.

   • Съгласна съм, впрочем, ако се последва линка има информация за самото изследване и на колко души е проведен.
    Мисълта ми беше – факти 1, хомофобия . 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s