Презерватирай се…

Напоследък започва да се налага традицията да се говори поне веднъж годишно за СПИН и полово предавани болести.
Би си помислил човек, че след достъпа до Гугъл, Уики и пр., не би имало повече някой, който да не знае достатъчно по темата, за да може да бъде информиран/а и защитен/а, но след бърз преглед на форуми и сайтове посещавани от тинейджъри, нещата се оказват други.

И с какво се опитват да ги достигнат, ами с ей това:

Освен, че е некадърен, доста плосък и глупав, клипът струва и 11 хиляди.
След консултация с познат художник/аниматор, бях осведомена, че за направата му са трябвали не повече от 3,4 часа!
И би струвало около 200 лева, заради техническото ниво. Даже и това му било много.
Къде отиват останалите 10 и 800 лева? И кой го е одобрил това?

Препоръчвам да се погледне ето това, като сравнение за емоция, послание и въздействие и да се направи сравнение. Конкретно на тема СПИН е.

и 2ра част

Дори не ми пука, че нивото на клипа, за който говорим, е толкова ниско. Това, което ме вбесява е неадекватната информация, която се представя.

Да поговорим малко за СПИН.
Синдромът на придобитата имунна недостатъчност
(СПИН) е заболяване на човешката имунна система, причинено от вируса на човешката имунна недостатъчност (ХИВ).Болестта прогресивно намалява ефективността на имунната система, правейки болния уязвим за опортюнистични инфекции и тумори.

ХИВ се предава чрез пряк контакт на лигавицата или кръвния поток със съдържаща вируса телесна течносткръв, сперма, вагинална течност, предеякулат или кърма. Това предаване може да стане при анален, вагинален или орален секс, кръвопреливане, при употреба на замърсени хиподермични игли, при бременност, раждане, кърмене.

Защо СПИН е толкова опасен? Защото има пандемичен характер, като през 2007 година броят на болните по света се оценява на 33,2 милиона души, а на жертвите на болестта – на 2,1 милиона души годишно, включително 330 хиляди деца.
Макар че различни терапии на СПИН и ХИВ могат да забавят протичането на болестта, все още не съществува ваксина или лекарство. Антиретровирусната терапия намалява както смъртността, така и заболеваемостта при инфекция с ХИВ, но необходимите за нея медикаменти са скъпи, а в много страни и труднодостъпни.
Поради трудното третиране на инфекцията, основното средство за контролиране на на болестта е ограничаването на нейното разпространение.
(Информацията е от Уики)

И подобна тема е дискутирана, коментирана и обяснявана колко точно страшна, опасна и смъртоносна е, с някаква шибана зелена топка, която говори от първо лице как влизала отпред и отзад…
Иде ми да набия поред всичките участници и създатели на филмчето, както и на идиотите дали парите за това. Защото това показва, че ама изобщо не ги грее за темата, но и че не разбират за какво говорят, нито колко е сериозно.

Вижте и какво имат да кажат Дневник (които му удрят егати сарказма, без да са казали дума на въпреки)по темата, както и Акулата и Светла. Има и писмо с няколко неудобни въпроса.
Още Уики и РИОКЗ

Advertisements

13 thoughts on “Презерватирай се…

 1. Както писах и при Светла, според мен писмото задава не неудобни, а недомислени въпроси, с изключение на този за професионализма на рекламата.

 2. Нивото е слабо, парите дадени за нея са абсурдни, да не говорим, че подава непълна информация, никой няма да го запомни, нищо ще му обърне внимание, така че е провал.

  • а инфото от уики, което си си направила „труда“ да пейснеш е пълна информация?
   вокси е абсолютно прав. какво искате в 30 секунден клип за риска от секс без презерватив?

 3. След цялата врява, която се вдигна, ще се запомни със сигурност. Не съм съгласна, че подава непълна информация, освен ако нямаш претенцията рекламен клип да дава информацията, която може да се намери в здравна енциклопедия. Клипът много ясно казва, че СПИН се хваща и чрез анален и орален секс, което вероятно не е ясно на много тинейджъри.

  Дали нивото е слабо не мога да кажа: не се занимавам с реклама; нито мога да кажа колко би трябвало да струва такова нещо. Но да е пълен провал… Една реклама е пълен провал, когато никой не й обърне внимание. Отрицателната реакция не означава провал, колкото и да е гръмогласна. Провал според мен е хора, разбиращи от дискурс, репрезентация, публики.. да се подпишат под писмо, критикуващо рекламата поради „липса на естетика“.

 4. Между другото току-що питах мъжа ми, който прави анимация за американски рекламни агенции, колко би струвал такъв клип на американския пазар. Според него направата би била поне $5 000, като това е ниска цена. Пак според него френската анимация, показана в „Дневник“, би струвала поне $40 000. Също така каза, че без клипът да е върха, като за 11 000 лв. не е лош.

 5. Лошата реклама не е добра реклама.
  Умението да предадеш силно послание, което да остане в съзнанието на зрителя не е лесно.
  Но като цяло просто виж контраста на изпълнение и маниер на подход.
  Колкото до самото клипче, ти видя, около 200 лева за техническото изпълнение и е направено за около 4 часа. Къде са отишли останалите пари, не знам, но кампанията, която можеше да бъде спретната за тези пари можеше да е далеч по-мащабна и привличаща много повече внимание.

  Още нещо, златно правило, не третирай публиката все едно са по-тъпи от теб. Рекламата е глупава според пуберите или просто тъпа. Виждаш реакцията ни сега, а тези, които са 40/50 директно я игнорират, защото приличала на реклама за сироп за кашлица (п.п. това сравнение го чух от петима души и има нещо такова).

  Иначе, информацията за СПИН, която трябва да се знае се събира в пет реда. Не можеш да ме убедиш, че това е най-доброто, което може да бъде направено по темата. Нито пък смятам за добра идея, че трябва да го оставим така. Защото темата Е важна и страшна. В университета имах колега болен от ХИВ и впоследствие научих, че бройката студенти, които са заразени с болестта не е малка.

 6. е този втори клип спечелил конкурс как смяташ ще се възприеме от 10-20 годишните? откровена безсмислица.
  Ти всъщност как предлагаш да се направи 30 секундното клипче? да се появи някой говорител като по време на комунизма и да изчете тва което си написала? :))))

 7. Pingback: Презерватирай се

 8. Просто някой е прибрал едни пари и е направил каквото могъл за 20 мин. Това което трябва да има една такава рекламна кампания е силен криейтив и силен копирайт, а те липсват. Тук съм събрал няколко принта и 2 клипчета, който не струват много повече от 11 хилки, но казват много повече http://momakat.net/2010/12/01/aids-is-a-mass-murderer/

 9. Из виртуалното пространство се нароиха доста мнения, които негласно подкрепят клипа, като варират от „той все пак ви провокира“ до „трябва да е елементарен за да го схванат най-тъпите“. Съгласен съм донякъде само с второто. Провокация очевидно има само в интелектуалните кръгове. Ама ние и без него сме чували за презервативи и колко отвора има човешкото тяло.

  Проблемът за мен не е в елементарността, а в намигането към нея с приятелска усмивка. Просто не разбирам защо няма чалга-озвучаване към клипа. Почти съм готов да измисля музиката, а вярвам поетите могат да спретнат доста брутален текст, в който освен влизането отпред/отзад ще се споменава и за властови отношения, за силата на микросвета над макросвета и т.н. Наистина може да стане много по-„красиво“ и въздействащо. Така де, ако не доведеш едно начинание до край защо изобщо се захващаш?

  Разхитените пари според мен са най-малкият проблем. Аз бих поискал поне двойно, дори за такова лайно. Но ми омръзна простотията да бъде поставяна на пиедестал. У нас е напълно приемливо чалга-културата да струи дори от официални медии, но ако някой дръзне да каже нещо умно и недотам политически коректно той моментално бива обяваван за нередовен. Това е наследство от комунизма. Умният винаги трябва да коленичи пред тъпака.

  Искате просто и ясно, макар и грубо послание? Предлагам ви едно: „Скъпи малки дрисливи олигофренчета, които практикувате безразборен секс. Искате ли да умрете? Аз, вирусът ХИВ, го искам от все сърце. Нищо лично, но едно безразборно струпване на килограми лой и съвършена простота не ви прави по-силни от мен. Чалгата няма да ви помогне тук. Можете да счупите нечия глава, но не и моята. Само ако не бяха шибаните презервативи… мамичката ви разгонвам, ей!“. Хаха. Ето, не се старах, но се получи провокация. Само че не между нас, а между тях. Нека те се поизнервят малко. Време им е.

 10. Pingback: Презерватирай се | 1

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s