За четене

Седмичният ъпдейт за най-интересните, любопитни, важни и сериозни неща, на които ILLFB е попадала.

Зачекне ли се дума за феминизма, все ще се намери някой умник, който да прати феминистите към някоя държавата от близкия или по-далечния Изток, която е срещал само по филмите спомената и смътно знае, че жените са третирани по друг начин. Интересното е обаче, когато тези хората в тези държави изнамират собствени средства, за да се борят с глупави, тесногръди, ограничени или вредни навици на собствената си култура. В Афганистан момичетата могат да ходят на училище и извън дома само ако са придружени от мъж. Само че количеството мъже в един момент често са краен брой и се случва момичета да не ходят на училище, защото няма момче на учебна възраст. Хитрата врътка е проста, едно от момичетата бива обявявана за момче, започва да бъде обличана като такова, наричана с момчешко име и проблемът е решен. Съседи и познати затварят очи, защото шансът те самите да са подобна ситуация или да им се наложи да прибягнат до същия метод е голям. И така се продължава, после щафетата се предава на следващо по-малко момиче от семейството, ако децата са повече и почетното момче вече е израсло прекалено. Макар Афганистан да е скован от писани и неписани правила, които да определят живота на хората, промените настъпват по един или друг начин, което може да е само за адмириране.

Давай, сестро суфражетке!

Пет мита за женския мозък, който са развенчани, но продължават да живеят в съзнанията на културата ни. Или поне в тези на ПРите, маркетинговите специалисти и рекламните агенции.

Сред други невероятни изненади, Бойко Борисов похвали бившата министърка на здравеопазването с фразата „бори се мъжки“. Бихме могли да подминем този случай като просто фраза изтърсена без много мисъл за културното й значение, ако не му беше навик да говори по подобен начин.

btv направи репортаж относно разликите в заплащането на труда при жените и мъжете. Браво Седларов. 🙂

Who says feminist don’t have sense of humor?

И така, приятно четене. 🙂 Ако междувременно имате нещо, което искате да кажете, да критикувате, да препоръчате или просто искате да кажете „здрасти“, все още официалната ни поща е на разположение: itlookslikefeministblog[at]gmail[dot]com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s