Жена изнасилена, на кого ли му пука

Днес попаднах на статия за полицай от Симитли, задържан за изнасилване. Престъпление, което е ужасяващо именно със своята баналност – полицай извършва сексуален тормоз срещу жени – нищо, което да не сме чували стотици пъти във вечерните новини. Това, което ме заинтригува, беше езикът който е използван, за да бъде описана ситуацията.

„Въобще не сме изненадани, на Бойчев отдавна му се носи славата на мераклия“, коментираха бивши колеги в Симитли, задържането за изнасилване на полицая Васил Бойчев

С което полицаите директно ни съобщават, че: а) много добре са знаели колко пари струва колегата им и б) им е било силно през оная работа. Използват епитетът “мераклия”, който често се употребява в смисъл “човек, който работи с мерак” и по-рядко като “човек, който има мерак”, но и в двата случая няма негативно звучене.

Особено показателно е изказването на пострадал от същия този полицай:

„За мен случаят Бойчев е класически пример за злоупотреба с власт от полицай, облечен в униформа и стоп-палка в ръце“, каза пред БГНЕС Венцислав Тодоров. Според него Симитли си заслужава Бойчев, защото е град на мъже страхливци, които могат да търпят как полицаят унижава жените им в тяхно присъствие, за да не им състави акт за дребни нарушения.

Мъжете от Симитли имат проблем, тъй като допускат представител на властта да уронва честта и достойнството им, препикавайки тяхна територия. За жените, предполага се, сексуалния тормоз е не по-значим от ухапване от комар.

Бойчев „си искал от жени, хванати в нарушения, за да не пише акт, и му давали“, това е публичната тайна в Симитли

И въпреки, че всички знаят, че полицаят “си иска” и са чували за множество други негови нарушения и случаи на полицейски тормоз…

Колеги на Бойчев коментираха, че случаят с изнасилването може да е постановка.

Ами така де, знаем че тоя-оня понатиснал, попребил, поизнасилил няколко жени, но откъде да сме сигурни – може пък точно в този конкретен случай да не е виновен! Да не скачаме веднага, да не се окаже фалшива аларма.

Особено озадачаващ е краят на статията:

Терасата на апартамента му на първия етаж в блока е боядисана в розово.

Признавам си, че точно този въпрос ме мъчеше през цялото време – в какъв цвят е боядисана терасата на полицая? Добре, че беше това брилянтно журналистическо разследване. Терасата е розова, проблемът е решен.

Advertisements

9 thoughts on “Жена изнасилена, на кого ли му пука

 1. Отново въпроса предполага разглеждане от много посоки.Първо не съм съгласна, че ако жена бъда насилена за нея това няма никакво значение-поне за мен никога не е стаяла така тази тема.щом е без нейното съгласие-това е вид нарушаване на права.А от страна на полицая в конкретната ситуациа- наистина може и да му е направен капан,след като е известно , че това му е слабост.Не е нещо ново, да се използват нечии слабости, за да бъде притискан или отстранен от пост или дейност, неудобна за нечии интереси.Има и други варианти, но да не мислим лошо.Дано все по-рядко стават такива грозни дела.

  • Може да му е направен капан, да, а може и просто най-сетне някой да е посмял да се оплаче. Ужасно е, че ако наистина „слабостта“ му се изразява в множество случаи на сексуален тормоз, тя е минавала безнаказана досега.

  • Мммда, директно призовавам към кастриране. Винаги ходя с подострени ножици в едната ръка, а в другата – с лозунг „Кастрирайте мераклиите!“. По това ще ме познаете.

   • LOL, това и цветът на терасата в статията ме довършиха 😀

    voxy, срещу какво по дяволите протестираш, постът не е против мерака, а против изнасилването, ясно е като бял ден.

 2. Вокси, според стастистиките, всяка трета жена в България е била жертва на сексуален тормоз или насилие, теорията за 0,1 процентът изнасилвачи издиша, поне чисто статистически.

  Никой не призовава към насилие, нито пък към кастрация, по-скоро целта е да се привлече внимание към начинът, по който темата се дискутира и приема.

  Проблемът е доста сериозен, имам предвид, третира се адски лековато, изключително повърхностно и все едно нищо не се е случило. Изнасилването е сериозно и тежко престъпление, но това определено не става ясно в статията, която цитира Д.
  Мога да припомня предишни статии и реакциите към тях, в момента се сещам за изнасиленото от полицаи момиче (спомням си спекулациите, че тя си е виновна, че е отишла при полицаите и изявлението, че с психолог е доказано, че нее спсихични отклонения), сещам се за бума с Адреналинката и помията, която се изля. Като цяло, не мога да си спомня случай на престъпление срещу жена, поне в последните няколко години, което да е третирано с подходящата сериозност, а не като следобедна дрямка.

  Така че определено има какво да се коментира и критикува.
  Журналистиката не е цъфнала и вързала, но начинът, по който третира жертвите на престъпление е ужасяващ.
  За съжаление обаче, поведението не е полово сегрегирано. Ясен е спомена за цвилещите водещи на РеТв, които четяха статия в жълт вестник за самоубил се младеж и го намираха за изключително забавно, а езикът, с който бе описано и в самия вестник беше дори още по-ужасен.

  Човешкият живот на теория е безценен, на практика, очевидно е обезценен.

  Д., радвам се, че пак се появи на борда. 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s