За четене

Тазседмичният линкфест с всички най-интресни, любопитни, важни, сериозни, страшни текстове, на които сме попаднали из интернет пространството.

Страхотен блог за мода, изключително разтоварващо четиво, в който става дума за изкуство, а не просто скъпи парцалки. Някои от текстовете са невероятно интересни, а цялото впечатление се подсилва от фактът, че авторката е на 14.

Лидия разказва: Живот след домашното насилие. Това е тема, която прекалено често е игнорирана и премълчавана. За много хора днес, самата идея, че някой би бил във връзка, в която е тормозен, е невероятна, но не всеки има възможността да и тръгне или дори осъзнава, че опцията съществува.

Аманда говори за Кавалерство. Какви са причините да съществува и наистина ли „феминимът е убило кавалерството“? (бърз отговор – не, не го е) Или идеята, че хората е хубаво да уважават околните, е толкова странна концепция, когато се отнася за всички, а не само за минималният отрязък жени, с които някой иска да спи?

Петя коментира темата за правото да имаш или нямаш деца. Трябва ли да има горна граница за позволение на раждане на дете? А какви други изисквания?  Кой има право да решава, лекарят, обществото, жената, роднините? А чие мнение трябва да вземе превес? Дали експертното изказване на теми, по които дадени хора не са запознати, не е много мъдра идея?

Потрисащ случаи, в който 15 годишно момиче е изнасилено и забременено от член на паството от църквата, която посещава, след което е принудена от свещеник да се изправи пред останалите и да се извини, за което. (няма информация, че самият изнасилвач е бил каран да се извинява за каквото и да е).
След това изведена от щата, където се е случило престъпление, а полицията не е била уведомена за преместването й, така че дело не е имало.  Как точно човек да не отнася негативно към религията, християнството и свещениците, при положение, че поведението им продължава да бъде нехуманно, толериращо и прикриващо сексуално и физическо насилие над деца, жени, мъже?

Следващият прайд в София. Сталик говори защо парадите са нужни на родна почва и защо хомофобията е просто признак на липсата на толерантност към самата идея някой да се различава. Улеуле, който споделя лични мнения защо гордостта от част от личността, е нещо положително. Виктория добавя и нейните няколко реда по темата.

Дали пълното подчинение на изискванията на половинката е път към щастието на семейна двойка?. Ние не мислим така, но е интересно да се види как дадена двойка дефинира щастие. Нима слушането и съобразяването с исканията и мнението на човека отсреща те прави перфектен или просто адекватен част от връзка? от Редакцията имаме смесено мнение по въпроса.

След фиаското, което Big Brother Family се показа, настъпи и промяна в закона. Участието на деца до 18-годишна възраст в телевизионни реалити предавания, които могат да окажат ефект върху тяхното физическо, психическо, интелектуално и социално развитие да бъде забранено. Редакцията казва – време беше!

Изглежда ли ви познато като прежиявяване и етапи? Да? 🙂

Ако имате предложения, коментари, критики или просто искате да кажете „здрасти“, можете да се свържете с нас на имейла на блога – itlookslikefeministblog[at]gmail[dot]com

Advertisements

4 thoughts on “За четене

  1. Случаят в САЩ е потрисащ наистина, обаче такива случаи има в армията, в образователни институции и фирми. Такъв ad hominem коментар просто не отива на този блог. Такива обобщения са характерни за един друг тип мислене.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s