Какво стана с Аревик?

„Ако беше планина или куче…“

Тази фраза все още ме ужасява. Ужасява ме класическото чудо за три дни, което често се показа в цялата си прелест. Поговоряме малко, подискутирахме темата… и толкова.

Едновременният непукизъм към чужденците в България („да си ходят вкъщи, кому са притрябвали“) и към българите в чужбина, които често се сблъскват с подобни неуредици и проблеми („те са си виновни, предатели, да се оправят“), ме кара да осъзнавам до каква степен да бъдеш негативна черна топка от омраза към всички и към всичко, се е превърнало в национален спорт.

И все пак нещата се развиват и се променят. Публичността около Аревик и Давид привлече вниманието към много проблеми, което българското законодателство има спрямо чужденците (пък и не само) и колко лесно е живи, дишащи индивиди да изчезнат сред бумащината и безхаберието. И все пак има хора на които им пука и които ги е грижа.

Директно ще препубликувам публикацията на Светла, защото е прекалено добре го е написала.
„Нека покажем, че не сме ксенофоби“, а аз ви призовавам – нека докажем, че не сме нещастни и тъжни мизантропи, защото да мразиш останалите не се различава твърде много от това да мразиш себе си. А със самоомраза освен да затъваме по-дълбоко, друго няма да се постигне, убеждаваме се в това последните… 20, 30 (?) години.

На 06.06 от 11 до 13 часа пред центъра за задържане на чужденци в Бусманци ще се съберем хора, които искаме правата на хората в България да се спазват. Чужденците са хора и те също имат основни човешки права, които не може да им бъдат отнемани – например правото на свобода, на защита на човешкото достойнство, на образование, на личен и семеен живот.

Събираме се в Бусманци, защото „Българският Гуантанамо“ се превърна в символ на нарушаването на правата на чужденците в България. Но целта ни не е само да защитим затворените в „дома“, а всички чужденци у нас, чиито права се нарушават поради неуредените и дискриминационни елементи в законодателството ни и многобройните случаи на административен произвол. Искаме да покажем, че не всички в България са ксенофоби и расисти.

Четиримата организатори на събитието – Иван Кулеков, Яна Тавание, Виктор Лилов и аз, го правим в качеството си на личности и граждани. Разчитаме, че и вие ще дойдете като личности и граждани. Категорично не желаем инициативата ни да бъде свързвана с никакви организации, партии, политически или религиозни ориентации. Призоваваме на митинга да няма никакви политически символи и лозунги. Всеки е добре дошъл, включително и политиците, независимо от коя партия, но в качеството им на граждани. Нека оставим политическите си убеждения у дома за два часа.

Защото се събираме, за да защитим правата на чужденците в България. Имаме цели, които са реалистични и изпълними в обозримо бъдеще. Може би сме стигнали до тези тях, водени от различни ценности. Но сега важното е това, което ни събира. Правата на не-българите са все още нещо твърде непопулярно в България, за да си позволяваме лукса да спорим кой ги защитава най-правилно.

Заповядайте и вземете, на първо място, себе си. На второ място – всичко, което ви хрумва, че би създало подходящото настроение на митинга – балони, свирки, кречетала, музикални инструменти, тематични фанелки… На трето място – близки, приятели, съмишленици. Второто и третото не са задължителни :-). Четвърто, добре е да сте с удобни обувки. За всеки случай. Пари не искаме (и не раздаваме), можете да помогнете с разпространение на информация за събитието, с присъствие на митинга, или дори с няколко думи за морална подкрепа.

Добавка: много е важно да си носим личните карти! Разбира се, за тези от нас, които имат лични карти – нелегалните имигранти разполагат в най-добрия случай с едни хвърчащи листчета, а често и това нямат.

Нека не носим със себе си алкохол и всякакви други вещества, които биха попречили на ясната ни преценка и, разбира се, оръжие. В района не помня да видях кофи за боклук, но ще помоля да имате предвид, че след събитието организаторите са длъжни да почистят – надявам се да не ни се налага да има много какво да почистваме ;-).

Нека не провокираме полицията по никакъв начин. Полицаите изпълняват служебните си задължения. Ако случайно се появят ксенофоби, които да провокират събитието, полицията ще е тази, която ще ни защитава.

Точният адрес на мястото, пред което се събираме, е: Бусманци, бул. „Ген. Йосиф В. Гурко“ № 65а. Минавате кв. „Дружба“ и сте там. Маршрутка №35 може да ви свали съвсем пред „дома“. Маршрутка 19 също минава през Бусманци, но не мога да твърдя със сигурност къде точно. Човек за 15-20 минути може да намери мястото, предполагам. До този китен „квартал на София“ пътуват и автобуси 8, 10 и 14, които можете да вземете от квартал „Дружба“.

Ако възнамерявате да дойдете и имате акаунт във Facebook, можете да се включите в списъка на потвърдилите тук. Ако искате да разпространявате листовки за събитието (виртуално или на хартия), ето една.

По темата още писаха Епистемик, Лидия.

Изключително много ме радва фактът, че формирането на реагиращо и ангажирано общество продължава. Друг път да променим и да решим проблемите, които имаме просто няма, а сега поне има надежда в края на тунела.

Advertisements

7 thoughts on “Какво стана с Аревик?

 1. Направи ми впечатление колко имена завършват на -а та реших да преброя записаните във фейсбука протестанти. От 86 човека само 30 са мъже. Съотношение 2:1, хм? Давид не го броих щото се бори за частен интерес. Имаше и два безполови.

  Интересна статистика в контекста на този блог 🙂

 2. Всеки пети българин към 2010 живее и работи извън бг.
  Фейсбук бълбука от националистически, шовинистични и открито нетолерантни групи на бг. После социалните мрежи били кофти.
  Към 2020 е възможно всеки четвърти, а ако страната продължава да мизерства под бремето на внос, липса на инфраструктура, базални институции в образованието и здравеопазването, които предлагат качество, възможно е всеки трети българин да заживее навън. Тук изключваме Фучеджиева.
  Пука ли им по етажите на властта ? Не особено.
  Трябва ли тогава на гражданите да им пука ?
  Не особено.
  Има страни, в които правата на всички са уредени.

  • Никоя от уредените държави не се е уредила за една нощ, всяка една успешна нация е минавала през кръв и огън, докато отркие и осъзнае ценността на индивида и отношението му към обществото.
   Ако разгледаме малко историята на тези държави, ще видим един повтарящ се момент – осъзнаване на обществото и удавяне в кръв на тези, които са го манипулирали, използвали и съсипвали. Такъв момент в българската история просто липсва.

   Има достатъчно интелигентни, смели, разумни, имаща надежда и желание хора, които искат да променят нещата. Не смятам, че с простото „закриване“ на държавата България, ще се решат проблемите. Колкото повече хора бягат навън, толкова повече ще се капсулира странат, ще става все по-шовинистка и фанатично отхвърляща хората.
   Аз лично не искам това да се случва.

   Това абстрактно „на етажите на властта“ е измиване на ръцете, защото те не са там случайно и не се задържат там случайно.
   Можем да видим подобен повтарящ се момент и в Италия, които имат не по-малки проблеми с шовинизъм към чужденци и поданици. Или в Америка… и къде ли още не. Простото събиране на багажа не е решение.

 3. Разбира се че е решение.
  Не е решение да се ангажираш с живота на някой друг, да живееш нечия чужда съдба, да се обремениш с разплитане на вековни културни проблеми. Не е истина че трябва кръв и навсякъде са се давили в кръв. Опитай да прочетеш историята на Скандинавия.
  Просто волята да се живее без конфликти, в разбирателство и толерантност е била по-силна от стръвта да мачкаш, унижаваш, убиваш.

  бг и държава са две много отделни места..нека вземем ваденето на нови документи
  ако имаше държава, ако имаже организацията която една държава би осигурила, нямаше дори да споменаваме темата дето и медиите днес изоставиха

  Блогосферата днес експлодира под заглавие Ботев
  Обаче Ботев не живя в бг. Той и още една стройна редица умове, които все още празнуваме. Просто някои места не стават за живеене..аз съм все още за баланса всеки четвърти живее собствения си живот, строи личната си съдба, учи, развива се, обича семейството си 2020 извън граници. и гласува, разбира се. Не може да предадем етажите на властта изцяло на ДС трето поколение

 4. Хей, а какво стана с темата на Жилов? Тамън щях да пиша колко съм възхитен от онази чудесна малка яхта… Енея, ти си виновна. Всеки път когато той пусне нещо интересно ти моментално го затрупваш с един тон глупости…

  Заради протеста, темата ще я пуснем другата седмица, защото така просто няма да получи достатъчно внимание.
  Е.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s