Дневна доза глупости

Вчера се чудех ЗАЩО хостинг компания се рекламира чрез девойка (която няма грам идея от сферата) и защо нечий саркастичен коментар е приет насериозно и сега има и конкурс за мис р2р, в която се състезават други девойки, които нямат и грам идея за сферата. Допуснах, че има нещо общо с идеята как са възприемани и третирани жените в сферата, но не срещнах много съгласни.

И после попаднах на това… нещо.


Да цитирам как я рекламират:

„Всяко момиче мечтае за слава и възможности. Всяко момиченце иска да порасне и да се превърне в интелигентна, талантлива и преуспяла жена. LadyPopular ви дава тази възможност. Присъединете се към нашия малък, но изключително кокетен свят. Преминете през приключението наречено LadyPopular, опитайте всички възможности които играта ви предлага, а те са толкова много! Богати опции при избора на външен вид на вашата Lейди, десетки прически и цветови гами, много костюми и цветни комбинации. Забавлявайте се с нашите миниигри или сравнете популярността си в предизвикателства с другите играчи! ХОХО!“

Че аватарите са клонинги, това е най-малкта ни грижа, продължаваме с разходката:

„Основната цел на вашата героиня е да поддържа своето хубаво тяло, постоянните развлечения и безкрайния шопинг.“

Това ли била основната цел на талантливите, успешните и преуспелите жени? Мамка му, някой веднага да каже на Ангела Меркел, че си подрежда приоритетите напълно погрешно. Защото каква друга цел може да имат жените, освен да пазаруват, нали?
Но то има и още…

„Това е лайтмотивът на всяка дама, която иска безгрижен живот. За целта обаче са необходими пари. А те, както и в реалния живот, се постигат по два начина – с работа и със заможно гадже.“

Чакайте малко, нали говорехме за талантливи и преуспелите жени, какво стана… да не би играта да ни казва, че талантлива и преуспяла е жената, която води безгрижен живот??

„За да е пълна бленуваната женска реалност, имате възможността да посещавате клиника за пластична хирургия.“

Тези хора са болни… не стига, че аватарът прилича на Барби и има нереални пропорции, дори той се нуждае от пластична хирургия. Защото точно от това се нуждае всяка талантлива и преуспяла жена – да променя външния си вид, защото да не дава бог да не я тресат страхове и неврози относно това как изглежда. Браво хора, рекламирайте идеята на подрастващи момиченца, много умно. Убедете ги, че нещо не е наред с тях преди да им е дошъл първия цикъл.

„Например в библиотеката ще можете да повишавате своя коефициент на интелигентност, което ще ви даде бонус при възможността да си намерите гадже и да сте първа на конкурсите за красота.“

Спомням си как бях чела писмо до известна жена писателка (математичка/философка), където се спекулираше с идеята, че тя се прави на интелигентна, само за да привлече вниманието на мъжете.  Уви, тази идея явно все още битува и момиченцата трябва да я усвоят – развиването на интелигентността се прави, за да си намерим гаджета, които да ни издържат или за да печелим конкурси за красота, понеже така се става преуспяла жена, а не по някаква друга причина.

„целта на фирмата е да получи разрешение 8+, което означава, че играта ще има лиценз за потребители над 8-годишна възраст в цял свят.“

ААААА!!!!!!!!

______

Интересното е, че макар играта да е насочена към подрастващи, рекламата адски сериозно е рекламирана като женска компютърна игра. Не ми е напълно ясно дали според създателите на играта интелектуалното ниво на подрастващите и на зрелите жени е напълно еднакво или им се иска да е така, но определено звучи неприятно.
Интересното е, че 8+ годишни момиченца се превъплъщават в зрели жени, които ходят на работа (не видях да учат, значи са пост-университет или вместо-университет) и представите как всъщност се реализира и справя с живота една жена е доста ясно поставен – с външния си вид, дори да има желание да се развива интелектуално, то е само за цел да си намери някой, който да я издържа, а не за да бъде самостоятелна и с възможности да следва собствените си мечти и цели. То такива изобщо няма. Да не отбелязвам и абсурдните норми за красота, които са изтипосани са там.
Героините не са социално (или би трябвало да кажа политически?) активни, нито виждам представени да имат каквито и да е цели, играта е изцяло барби.

Прочетете тази публикация – това се предполага да е реклама на играта.
Самата игра ме разсмя, освен, че ме стресна, но публикацията предизвика все по-сериозно смайване в мен.
(части от нея всъщност са включени под скрийншотите, но конкретно този абзац ме разби).

„Преди да правите сексистки коментари, замислете се, че – първо – и дамите имат право да се забавляват в интернет и щеше да е някак несправедливо да имат само една ферма във фейсбука, а ние да сме узурпирали всички възможни геймварианти. Второ – сред читателите на PC Mania има много представители на нежния пол, които с тази игра ще намерят своето любимо кътче във виртуалното пространство. А защо ще им стане любимо, сигурно ще попитате. Отговорът е лесен – мол, модни дрехи, хиляди бижута, ботушки, обувки, блузки, парфюмчета, дискотеки, танци, обзавеждане на собствен дом… но нека да почна по ред.“

Мнението на автора относно жените, види се, не е особено комплиментно относно умствения им капацитет, но което е по-лошо, той май се приема за рицар, който защитава нашата кауза, да имаме наше кътче, където правим любимите си неща.

Не мисля, че е необходимо да обяснявам колко много и разнообразни са проблемите с тази игра (аудиторията и представите какво са интересите на тази аудитория), нито маниера на представяне, но наистина не мога да проумея как  подобно недоносче е стигнало от идея до реализация. Играта е интересен пример как се изгражда и затвърждават поведенчески модели и кога започват да се прожектират към следващото поколение. И наистина – една жена не се ражда жена, тя става такава под влиянието на средата й и когато се съобразява със социалните представи какво е женствено. Симон дьо Бовоар, радвам се, че не виждаш днес колко малко се е променило отношението към жените.
Страхотен пример по социология, но също така и доста плашещ, ако имах дете, сигурно в момента щях да искам да скъсам главата на малоумника, който е решил, че добър начин да се забавлява едно дете е да бъде убедено, че външността му е единственото, което е важно в него.

Ох.

Advertisements

67 thoughts on “Дневна доза глупости

 1. „Например в библиотеката ще можете да повишавате своя коефициент на интелигентност, което ще ви даде бонус при възможността да си намерите гадже и да сте първа на конкурсите за красота.“

  (п.с. – интелекта на конкурсите за красота – ‘искам да се боря за световния мир’ :))) )

  Хахаха! Това напрво разбива! Ебаси глупостта , ебаси чудото!

  Пълно е с такива игрички – за нинтендо, за вии, за компютър…
  Просто не позволявай на децата да играят такива лайна, като обясни ясно и просто какво е лошото и ненормалното – иначе чиста забрана само не работи.

  Не е нужно да късаш главата на малоумника – има толкова много малоумници, а човек има само две ръце :).

 2. Е, не… по-дебилно нещо скоро не бях виждала…
  Колко ли трябва да мразиш жените, че да създадеш такава игра?

  „Но ако не свалите пич, можете просто да отидете в бюрото по труда.“
  Сериозно? Изобщо не би ми хрумнал този вариант.

  • Извинете, обаче… каквооооооо? О.о
   Видеото може да се тълкува по няколко начина – че е подигравка със стереотипното делене на мъжко/женски интереси и игри (което обаче не ми се струва много реално, по-скоро ми се иска да е това)… или че е просто поредната реклама, която се изнася на гърба на стереотипите за даден пол, тип „ама ние само се шегуваме, не го мислим наистина, независимо, че всъщност същите неща се повтарят непрекъснато и се използват за омаловажаване на някого заради пола му. Също така не може да не го харесате, защото тогава ще ви обивиним, че сте безхуморни кучки/женчовци“.
   Ъх.

   Баси, това поне обяснява защо някой е сметнал Lady Popular за добра идея.
   От това ми стана още по-кофти, ако изобщо е възможно.

   Много ми се иска да не го взема насериозно или просто да се разхиля на малоумността му и да махна с ръка, че за всеки влак си има пътници, но преди малко водих дискусия с момиче, което беше убедено, че всеки сам решава как да се държи и че да не се държиш женствено е тъпо, обаче да се държиш женствено също е тъпо. При въпросът ми как точно да се държи тогава една жена тя ме изгледа все едно съм я ударила с нещо по главата „ами нещо по средата“…
   Ъх…

 3. Най-страшното е, че заети да са мега-гига-модерни и popular, тези девойки забравят за всичко останало.
  Повечето не са отваряли книга в живота си. А мотивът да отворят е да си намерят гадже. Не виждам смисъл…
  Ще споделя две лични случки.
  1. Отивам на зъболекар, който е и мой роднина. Преди мен – накипрено момиче, което се върти и пуфти на едно място. Влиза, след 5 минути излиза. Влизам аз и без да съм отронила и дума, зъболекарят ми почва да се жалва. Какво се оказва. Отишло момичето за избелване на зъбите – изключително сложна и не много полезна интервенция, но тя настоява изключително много. Оказва се, че първо трябва да й оправят хилядата кариеса. Тя продължава обаче да се тръшка за избелването…
  2. Седя си кротко на опашка в супермаркета. Пред мен е девойка тип тийнейджър. По общите норми е много привлекателна. Гримирана е повече от нормалното, но не чак непоносимо. Косата – тупирана, навафлена, накичурена и прочее. Приближавам се аз, няма как – опашка е. И усещам полъх на… некъпано (с извинение). От по-близо се оказва, че тя е имала време да се наклепа и нафризира, но някак си е забравила да се изкъпе.
  Не споменавам случайно такива неща. Момичетата, увлечени да са нещо, което уж се иска от тях, забравят и за здраве, и за всичко. Такива игрички само спомагат за това явление.

 4. Забавно ми е. Една игра, насочена към…да речем красотата /не ми се задълбава във формулирането на това чудо/ е притеснителна. Постоянното пуцане по де що се изпречи пред погледа ти не е. Че изглежда…“розова“, розова си е и ще си я играят момиченца, дето си падат по Барбита. Ако изобщо някой започне да я играе. В рекламата са си написали към каква аудитория се стремят: „Това е лайтмотивът на всяка дама, която иска безгрижен живот. За целта обаче са необходими пари. А те, както и в реалния живот, се постигат по два начина – с работа и със заможно гадже.“ Е? Никъде не се казва, че втория вариант е по-добрия. 🙂 И що пък да няма такива игри?
  Последните две статии ме водят към кофти асоциации с папата и нашите попове. Смешно ми е точно толкова, колкото анатемосването на Хари Потър и Мадона. Както и създаване на групи във фейсбук срещу турските сериали и срещу Веселин Маринов. Ми който иска да си ги гледа, да си гледа. На мен лично не ми пречат. В края на краищата толкова много филми, книги, игри…за всекиго по нещо. Това е забавление и не се търси възпитателен ефект. Иначе ще достигнем до време, в което се горят книги, предмети на изкуството и подобни…“розови игри“.

  „Играта е интересен пример как се изгражда и затвърждават поведенчески модели и кога започват да се прожектират към следващото поколение“. Ако игрите изграждаха поведенчески модели мисля, че отдавна щяхме да сме се затрили от лицето на земята. Не съм срещала много мирни игри.

  • Мисля, че пропускаш важна разлика – този блог (и в частност тази статия) не е „против“, като фейсбук профилите, а анализаторски. Ако е прецененто, че едно явление има отношение към феминизма/жените/отношенията между половете, за него се пише и неговите импликации се анализират. В тази светлина твоят коментар е просто безцелно и необосновано мрънкане.

 5. Chinuk, маниерът на подход към играчите се различава в Starcraft, да речем и в Lady Popular.
  Докато едното е повече от ясно, че е анимация, въображение, един измислен сетинг, другото е опит да се копира и пресъздаде една стилизирана реалност насочена към подрастващи момиченца и то по крайно специфичен начин.
  Малко вероятно е човек, който играе Half Life да тръгне с козия крак по улиците, но при положение, че „бъди популярна, с модни дрешки и секси“ е повтарящ се мотив на рекламация на 99 процента от продуктите насочени към жени (включително женските и тинейджърските списания), смятам, че между двете има сериозна разлика.

  • Много дискриминиращо. Значи тази игра изгражда поведенчески модели, а останалите са само за забавление? Останалите не се вземат насериозно, но точно тази е…опасна? Аз съм разочарована. Поне имаше шанс много хора да се юрнат да стават фермери, покрай фермерските простотии във фейсбук, но явно няма да стане моята. Ама пък след лейди попюлър току виж напливът към моловете и охолния живот, осигуряван от мъже, стане тройно по-голям. Може пък само на мен да ми се струва, че преувеличавате. Едно време са смятали, че слушането на Бийтълс е деструктивно. Да не говорим за валса…Много упадъчно. Туй младото поколение дето се кълчи, че и започва малко по-малко да носи няколко ката дрехи по-малко. Ужасия ти казвам. Никакъв шанс. Пък на…то взехме, че оцеляхме.

 6. Горе долу е така. С тази разлика, че не намирам играта за опасна, а просто за крайно глуповата и по-скоро грозен символ за начина, по който се изменя отношението към децата в западната култура.
  Споменавала съм, мисля, токчетата за бебета, тупетата за новородени момиченца (ако нямат достатъчно коса, за да не ги бъркат с момченца), отново токчетата за 3, 4 + годишни, сутиени с подплънки за 6, 7, 8 годишни, стриптизьорски пилон (пак за тази възраст) и блузки със стриптизьорки пискюли за 4 и 5 годишните. Или да коментирам конкурсите за красота за деца (мисля, че снимките бяха достатъчно показателни)?
  Не смятам, че има място за аналогии между Lady Popular и Бийтълс, нито като концепции, като културни символи или пък като идеи, които символизират. Периодът, в който свирят Бийтълс е промяната на отношенията между половете в обществото, феминизма, анти-военното отношение, приемането на сексуалността (и на двата пола) като нещо нормално…
  Как точно завръщането към представите за жените като хубавички, но безмозъчни вещи, чиято основна цел е да намерят някой, който да ги издържа може да се сравнява с Бийтълс или периода, в който творят? Ясно ми е, че може да не споделяш моите интереси към културните анализи, но поне някаква идея за периода, който споменаваш би бил уместен, защото аналогията ти беше уникално ненамясто.

  Не, не смятам, че би унищожила човешкия род, но смятам, че затвърждава твърде грозна картинка как си общуват и взаимодействат двата пола и каква е дефиницията за успешен живот (поне за жените). Ако за теб това не е проблем, хубаво. Но аз уча Културология и Медии, а част от специалността ми е да анализирам подобен род неща и да го обсъждам с други хора. Смайващ е не процентът, който няма нищо против тях, а този, който всъщност наистина се индетифицира по този начин и възприема сериозно подобен род послания. А това са деца, които са образовани, от добре образовани семейства и в повечето случаи, никак не глупави. Така че да, притеснява ме, не ми харесва и смятам, че поне осъзнаването защо подобен род игри и отношение съществуват е някакво начало.

  Когато дискутирам тези теми, аз не говоря конкретно и само за твоят личен опит, твоите наблюдения и твоите сблъсъци с това, просто защото те не са универсални. Съответно, нямам нищо против да ми докажеш, че греша, наистина. Все пак това е причината, заради които пиша тук, целта ми е да чуя и чужди мнения. Но все пак очаквам човекът отсреща поне малко да има представа за какво му говоря, иначе се получава като спор с радиото.
  Докажи, че греша и че вадя някакви неща от конктеста, че ги преекспонирам и че всъщност аз вадя погрешните изключения, не ми е ясно как ще стане това, но чрез иронизирането ми и игнорирането на примерите, които съм давала и продължавам да давам – няма да стане, защото това е просто игнориране на моите доказателства, без представяне на някаква друга информация.

  • Eнея, никъде не съм написала, че грешиш. Това е твое лично мнение…по-скоро неодобрение към подобен род игри. Аз от своя страна пък изказвам лично мнение относно подобни…бурни неодобрения към начините, по които част от хората решават да се забавляват. Това, че на теб този начин на живот не ти допада го разбирам, но пък разбирам, че има хора, които така си представят своето битие и това не ги прави с нищо по-лоши от останалата част. Ето, ти обърна внимание на примерчето ми с Бийтълс. Защо игнорира примерът ми за мнението на хората, когато жените са започнали да свалят катове дрехи и да се обличат…по-удобно, а за времето си направо по-разголено? А за папата и Хари Потър? И сравнението не беше за творчеството на Бийтълс, а а за начина, по който са били приемани и…забранявани. Начин, който аз по някакъв начин асоциирах с тази статия. Другото, което ме дразни, Енея е, че този род теми, за мен лично, не са феминистки. Те осмиват начина на живот, който част от жените са си избрали. Те осмиват жените, които се обличат модно и поддържат красотата си. Те веднага ги вкарват в графата „безмозъчни вещи“. Не игрите, а точно тези статии. Какъв е проблемът една жена да си пада по модата, да се облича секси и да ходи с богат мъж? Това светкавично я прави тъпа и ненужна? Ако едно момиче се заиграе с тази игричка, то тя автоматично си пренастройва ценностната система? В такъв случай не се захващай с играта, ами направо мятай статия за „Пепеляшка“, защото това е първата приказка, с която малките момиченца се сблъскват и чието послание е: „Облечи се красиво, модерно и се ожени за принца“.

   • Chinuk – аз съм обяснила причините за неодборението ми към игрите, което не почива просто на „лично неодобрение“ към подобен стандарт на живот, а към отношението към подрастващи. Манипулирането на възрастни, макар и неправилно за мен, е едно, манипулацията на деца, които просто нямат социалния опит, за да осъзнаят манипулацията, е погрешна по толкова много начини.

    Съгласна съм, че всеки има право сам да решава как да живее, но до каква степен съществува действителен избор, когато опциите, които те са представени от обществото като възможни са ограничени или макар да имаш множество опции на теория, на практика общественото мнение и отношение да наказва избори, които са алтернативни?
    Класическото „имаш право да избереш каквото си поискаш от възможностите а, б, в, г, д, е, ж, дотогава, докато винаги избираш а“

    Сравнението с Бийтълс и Lady Popular и Хари Потър и Lady Popular ми се вижда… безсмислено. Църквата като институция отдавна е доказала неадекватността си (особено Римо-Католическата, за която говориш ти) и според мен не мисля, че има място за коментар. Само ще спомена педофилските скандали, които се разразиха и призоваването на Папата да се прощава на грешниците (като се подразбират конкретните педофили, които Църквата е защитавала и пазила, прехвърляйки ги на нови и нови места, увеличавайки жертвите им и давайки им усещане за недосегаемост. Иначе казано, хубаво, давай ми примери, но все пак имай предвид социалния и културния контекст на тези примери да бъде поне малко подобен на този, за който аз говоря.

    Да се върнем на въпроса ти „Какъв е проблемът една жена да си пада по модата, да се облича секси и да ходи с богат мъж? Това светкавично я прави тъпа и ненужна?“
    Проблем да си пада по модата няма, до този момент, до който обществото ни не започне да наказва жените, които НЕ си падат по модата или не ги третира негативно, задето си падат по модата. Защото обществото ни третира крайно негативно жените, които се държат по този начин („златотърсачки“ и пр.), но едновременно се държи негативно и критикува жените, които работят, не искат деца или по някакъв друг начин нарушават представата за женственост.
    Простата истина е, че каквото и поведение да заеме, тя може да бъде критикувана, заради невъзможните и често противоречащи си идеи как трябва да се държи една жена. Иначе казано, макар да се подиграва на жените, които харесват мода, търсят някой, който да ги издържа, това някак минава за по-естествено, по „типично женско“, отколкото другия вариант. Иначе казано – жени, които си поставят за цел да живеят безгрижно не получават присмех задето се омаловажават (например), а задето публично признават и приемат правилата на играта. Мъжете, с които тези жени ходят много рядко имат положително мнение за тях и често ги третират… гадно (да използваме тази дума).

    За мен проблемът е просто идеята, че това се затвърждава като норм, без да се променя отношението към жените, които го избират, съответно да продължават да бъдат игнорирани, обиждани и наричани „курви“, с все цялото негативно отношение към женската сексуалност, която тази дума и културния й контекст води. Не харесвам създаването и затвъждаването на идеята, че това е начинът, по който една жена може и трябва да гледа на себе си и че това е начинът да се развие и успее. Погледни отново описанието на играта. „Успешна, талантлива, преуспяла“ – за мен е погрешно използването на тези прилагателни в конктеста, в който ги използва играта.

    Разбираш ли ме?

    Свободният избор е важен, но на мен ми прави впечатление, поне от гледна точка на човек, който анализира тази тема в отрязък от 15/21 век, че свободният избор е нещо, което е силно вързано за културния конктест, период и среда. О, да, изключения има, съгласна съм и честно казано, много се радвам, че ги има. Въпросът е, защо трябва да се завръщаме към вярвания, отношения и представи, които никога не са били положителни като отношение на жените (и на мъжете) принципно?

    • Разбирам, че няма да се разберем. Според мен ти си си създала някаква твоя представа как точно трябва да стават нещата, как да реагира обществото и как да се държат жените. Всяко отклонение от нормата е…неправилно. АЗ така ги разбирам нещата, четейки те. За мен например това е просто игра. За теб е нещо повече. За мен дразнещото е, че Точно Тази игра се превръща в някакъв оформящ евентуални бъдещи действия фактор, докато останалите игри са си просто начин за забавление. Ако това беше личен блог, нямаше да ми дреме особено, но в случая доводите, които изказваш са: „Ау, много тъпа и барби игра и точно тя ще подтикне малките момиченца да живеят по еди какъв си начин.“. Пишеш, че даваш доказателства за тази си теза. Аз лично такива не видях. Има ли някакви проучвания по какъв начин тези игри влияят върху поведението на играещите ги? Колко подрастващи са копирали начина си на живот от подобен род игри? Това, че коментираш Рекламата на играта, която гласи „Успешна, талантлива, преуспяла“ не го схващам. Това е реклама и много ясно, че ще си рекламира гръмко продукта.
     Но да оставим настрана играта. Аз продължавам да не разбирам какво му е лошото на този начин на живот? Ти пишеш „Защото обществото ни третира крайно негативно жените, които се държат по този начин“ и аз наистина забелязвам едно такова негативно отношение именно тук. В този феминистки блог. Извинявай, но жените, които водят такъв начин на живот си имат свое обкръжение, което си ги възприема напълно нормално и не ги третира с определени думички. Изобщо, избереш ли начин на живот, си избираш и съответната среда и си спретваш свое общество. Избралите другите опции за начин на живот автоматично се превръщат в „неудачници“, защото никой не одобрява действия, различни от неговите. Такъв е живота. И това не важи само за жените, а за абсолютно всички хора, избиращи своя начин на живот, своята музика, своите книги, своите филми, своите Игри, своите дрехи… В днешно време си имаме право на избор и каквото и да изберем ще се намери някой неодобряващ. Ако не беше така нямаше да има дискусии и различни мнения. Така че не разбирам наистина за какъв точно обществен натиск ми говориш.

   • „Избрали“? За колко точно свободен избор става въпрос, питала ли си се? Аз познавам куп жени, които са убедени, че стоят с безразличните си и като цяло неструващи гаджета, защото „така са избрали“, но всъщност просто не искат да бъдат сами, защото това ще се отрази на социалната им стойност мигновено. Или са мазохистки – трето обяснение да правиш „избор“, който те държи нещастна, аз не виждам. Подозирам, че моито познати ен са единствените жени, които се заблуждават за свободата на избора си.

    А „Пепеляшка“ е мн противна приказка. Не схващам защо е дадена за пример като нещо, неподлежащо на критика.

    • А това не е ли вид избор? Ако изберат да не са с тези мъже, кой ще ги принуди да стоят с тях? Хайде, моля ви, без лафчета от времето на баба ми „Какво ще кажат хората“. Ето ти четвърто обяснение…Стоят с тях, защото така са свикнали и защото решението да промениш начина си на живот е трудно и страховито нещо, на което не всеки се навива.

     Щом и примерът ми с „Пепеляшка“ не бе схванат, ще спра да давам примери и ще гледам да не сме в един отбор, ако случайно някой път се срещнем при игра на „Асоциации“, защото явно не асоциираме по един и същ начин.

     • „Какво ще кажат хората“ е всъщност изненадващо актуално лафче, което влияе върху много хора – защото „хорското мнение“ е израз на социалната стойност на един човек. А никой от нас не живее във вакуум, всички живеем в общество; и ако има хора, на които наистина не им пука каква е стойността им в това общество, то за повечето (по мои наблюдения) това е изключително важно. Една от тези мои приятелки се ужасява да остане сама, защото за нея това е мерило за нейната желаност, т.е. за цената й като жена, както тя определя тази дума. Тя не иска да има ниска цена и затова го търпи, макар че може би би било по-щастлива без него (аз лично съм почти сигурна, че би било така).

      А игри като тази, в зависимост от влиятелността си, в по-малка или по-голяма степен задават дефиниции за социална стойност: „преуспелите“ жени са такива и такива и се интересуват от това и онова. Как не виждаш как това задава ограничителни рамки? И така много момичета, родени във и облъчени от тази култура, остават с ясното впечатление за един твърде ограничен „избор“: ставам мацка като тези от играта/ филмите/ чалга песните или ставам маргинал в собственото си общество. Ако за теб това е толкова легитимен избор, колкото един свободен от зададени параметри избор, ок, но аз не съм съгласна с това. Аз не бих имала нищо против ако една жена/момиче избере да бъде „молка“ с пълното съзнание, че наистина това иска и че може да бъде каквото си иска друго; ако направи ОСЪЗНАТ и свободен избор. Но твърде често това изобщо не е така и младите жени наистина биват тласкани в живот на постоянна борба да се задържат в полезрението на овластените (мъжете, които ги издържат), от които зависи съществуването им като такива, с цената на много усилия и кой знае какво още.

     • Ок. Ясно. Отказвам се. Няма смисъл да предъвкваме едно и също нещо. Това, което си написала ти, го е написала и Енея. Излишно е и аз да повтарям своето виждане по въпроса. Светът изглежда като едно по-добро място, четейки ви, защото обществото, което описвате е обединено, единомислещо и в него няма различни групи от хора, които да разсъждават по различни начини.
      Само ще добавя, че това е една от многото игри, /книги, филми, музики/които съществуват и именно за това не смятам, че може да се говори за „ограничен избор“. Ако това беше единствената игра на света, нещата щяха да стоят другояче, но в случая…е леко смешно това преувеличаване, което споменах и в началото.
      Смятам да прекратя участието си в дискусията, тъй като не мисля, че имам с какво повече да допринеса към нея. Мнението ми е изяснено. Вашето несъгласие с него също, така че со кротце, со благо, продължавайте нататък.

 7. много тъжна работа..

  „Играта е интересен пример как се изгражда и затвърждават поведенчески модели и кога започват да се прожектират към следващото поколение“

  това е така. но не само. колкото затвърждава, толкова и отговаря на социалната реалност. защото не всяка е меркел (от друга страна, слава богу!). по-зле, 99% дори не искат да са нещо подобно на меркел… искат да са кифли.
  не можем да си затваряме очите, че тази игра не е просто ‘сгрешена репрезентация’ на жените. много жени са точно такива като играта, или мечтаят да са такива: само да ходят на мол и солариум, мъжа им да плаща, да имат силикон по цялото си тяло и т.н.
  :((

  • Съгласна съм с Далая за посоката на причинно-следствената връзка. Момичетата не стават „молки“ заради тези игри, а игрите ги има, защото момичетата искат да стават „молки“

  • Какъв е проблемът с „молките“? Аз обичам да ходя в Мола, следователно съм Молка. Обяснете ми, моля ви, с какво точно ви преча, отвращавам или каквато там реакция предизвиквам у вас? Кажете и по какъв начин това, че аз пазарувам, ходя на солариум или си купувам изкуствени цици се отнася към феминизма? Само без тезите, че обществения натиск ме кара да правя тези неща, защото в това общество съществуват толкова различни групички и е много ясно, че част от тях ще е ЗА моите постъпки, а друга част ще е Против. Тъй че аз избирам дали да робувам на одобрението или неодобрението на някоя от въпросните групи. Започвам да си мисля, че това Не е феминистки блог, а блог на групичката, която е против въпросния начин на живот. Ако целта е всеки да си каже колко е тъпа тая игра и колко са жалки хората, които си падат по въпросните удоволствия, кажете да не се пъна повече.

   • Хаха, в този блог са пускани МНОГО статии на съвсем различни теми, но целта на драматичното изказване „Явно това е блог на групичка против моя начин ан живот“ изисква те да се игнорират. Очевидно е, че блогът се занимава и с други неща, така че изводът ти е невалиден и очевидно разединяващ.

    • Йоана: „Очевидно е, че блогът се занимава и с други неща, така че изводът ти е невалиден и очевидно разединяващ.“

     Аз бих казала същото и за коментари за игра, по която сте съдили от нечии други коментари и 3-4 снимки, в които аз не видях нищо по-различно от това, което всички виждаме всеки ден по телевизията. Основната разлика обаче между филмите и предаванията по телевизията, които представят реални хора в някакви образи и роли, които едно дете може да приеме лесно като действителност, това са просто рисунки на художник, които радват окото и дават възможност да се запознаеш с едната страна на монетата и да решиш сам с течение на времето дали ти подхожда. Освен това е дадена възможност на потребителите да изградят собствен стил и начин на игра. Никой не те задължава да си правиш операция, никой не те задължава да си хванеш гадже. Изобщо можеш да минеш без всяка една от опциите, единствено задължително е в някой етап от играта да я направиш веднъж и причината е, че това е начинът екипа да те запознае с това какво прави, къде се намира и за какво се използва в играта. Резултатът от това първо задължително използване е постигане на поставени цели за вдигане на ниво, което в крайна сметка пък не е задължително. Няма определяне на победители по нива, пари, гаджета и т.н. Ако се бяхте загледали малко по-обстойно, може би щяхте да забележите, че въпросния конкурс за красота (т.нар. от вас) е всъщност сбор от точки наречени рейтинг, който е резултат от гласуване от потребител за потребител (диапазон точки за един глас -1 до 4). Всяка седмица първите 3 потребителя получават награди в игровата валута. Та, за да постигнеш такова нещо неизбежно завързваш много контакти, запознаваш се не с визиите на куклите, а със стилът и виждането на хората зад тях. И добрата визия винаги печели и всяка жена си мечтае и се старае да я поддържа. Никой не ви говори за платинените едрогърди и изкуствени мадами, които заляха американските сериали по едно време (пример „Спасители на плажа“). Добра визия можете да постигнете и с риза, костюм, куфарче и подходяща прическа (например кок), които впрочем също ще намерите в играта.
     Мога да обяснявам още много, но ако това дотук не е стигнало и още да пиша резултатът едва ли ще е по-различен… При положение, че се изразявате толкова категорично за нещо, което не познавате и дори след това не промените поне малко виждането си, значи просто робувате на отрицателното си настроение и си търсите жертва, вече имате предрасъдъци отностно предмета на темата или се намирате на приказка, където да изхвърлите негативните си емоции…

     Само да вметна още нещо – незнам къде сте прочели, че ходенето в библиотеката влияело на шансовете да си хванеш по-богато гадже, но това като опция в играта не съществува.
     За да си хванете или зарежете гадже, просто отивате в дискотека да флиртувате/да скъсате. Това дали ще се случи или не се изчислява по формула с критерии и въпреки всичко пак е на случаен принцип. Цитирам:
     Ако сте изпълнили 3 и по- малко от тези критерии шанса е 25%, 4 – шанса е 33 %, всичките 6 – шанса е 50%.
     Критериите са: щастие, жажда, глад, хигиена, тегло, обща стойност на дрехите и аксесоарите
     Та къде видяхте намесен интелект не разбрах, парите които ще ви дава гаджето зависи от нивото ви. Ако тръгна да поправям всичките ви фактологически неточности, ще трябва да напиша статия 10 пъти по-дълга от вашата (без да слагам снимки)

     Това от мен, да кажем просто, че не виждам смисъл от повече, ако сте достатъчно умни и от толкова ще усетите колко сте в грешка.

 8. Англоезичните феминистки преразказвания на Пепеляшка са безкрайно много, а Виктория скоро пусна в блога си и испански феминистки вариант.

  Предполагам, че априори съм настроена по-благосклонно към този блог, отколкото си ти, но не ми се струва, че Енея осмива „молките.“ Струва ми се, че изразява несъгласие с репрезентации, които представят „молката“ като висша форма на женствеността.

 9. Мерси Ена, Йо. Особено, че правите разлика между „критикувам стереотип“ и „критикувам хората, които действат според този стереотип“. 🙂

  Колкото до приказките, наскоро покрай лекциите попаднах на невероятната книга „Kissing the witch“, която просто ме разби.
  В нея са разказани 13 класически приказки, но по съвсем различен начин. В момента ги превеждам и с голямо удволствие ще ги пусна тук.
  Препоръчвам я на всеки, който обича приказки.

  • Интересно ми е как дефинираш умните теми и защо си убеден, че всички останали споделяме тази дефиниция. Леко грубо е да омаловажаваш нечии труд при положение, че имам чувството, че разбираш защо изобщо то е важно за мен (нас).
   Защото ако според теб социалните роли и публичното им дефиниране е глупаво и безсмислено, за мен не е.

 10. Не мисля, че думички като смешно, глупаво са удачни за характеризиране на работата на куп хора или на резултатът от техния труд – софтуерен продукт, който по наблюденията ми се продава доста добре и не само в България.
  Мисля обаче, че авторът се е изразявал доста емоционално, та чак на места е писал небивалици. А за коя сфера, повторена толкова много в последователни изречения се споменава… За сферата на търговията, софтуера, маркетинга, модата или…?
  Единствената доза глупост в тази интернет страница е обсъждането на нещо, което не познавате, тема, в която не сте вникнали и пускате само заблуждаваща информация…
  Реших да отбележа, че доста хора (възрастни), които са запознати с геймплея, съдържанието и общо взето с всичко в посочената игра доста се посмяха на тази статия, с леко разочарование от отплеснатите коемтари под нея.
  Ами…благодаря за вниманието!

 11. ами аз играя играта и я харесвам и кво от това тоя дето го е писсал дори не се е регнал да види за какво наистина става въпрос и играта не е опасна – самите създатели се грижат да няма нищо което може да повлияе негативно на малките деца
  с нея ние момичетата можем да се забавляваме и да научим много по вие ако мислите друго м*****а ви мислете квото искате аз я харесвам и толкова

 12. Като пренебрегна каруцарското псуване на авторката , ще добавя и моят коментар .
  Прочетох доста абсурдни неща , но нека да започна с това че изкарахте играта виновна за реалността . Какво нима в действителност жените не си търсят богати гаджета и не се грижат за външния си вид ? Или искате да ми кажете , че ако я няма играта няма днешните деца да мислят че външния вид е най-важен … няма да им дадете да играят играта – добре , ама не им забранявате да гледат Планетката (както и вие я зяпате) , не намирам особена разлика и там женита са с пластични операции и се „контят“ . Защо не кажете че и counter strike е игра , която е виновна за убийствата (нали се стрелят там ) и поне 😯 % от децата я играят , и то не само момчета . Айде да обвиним играта Need For Speed за катастрофите , много забавно, нали ? Вероятно авторката има зъб на някой от създателите на играта , и избива някакви комплекси тука whatever ….
  Не виждам някъде да е споменала за игрите в самата игра , игрите са с образувателна цел и изискват много труд и разсъждения , и именно с тях се печели въпросното IQ , а не както се изказа авторката на темата – с гаджета или работа .
  Някой прочете ли правилата на играта ? Явно не – то тука само да плюеш е модерно , нали така 🙂 Цитирам част от правилата , които са прочели всички момичета и жени , които играят играта .
  „Lady Popular е виртуална игра и въпреки че е близка до реалния живот, си остава илюзорно негово отражение. Пластичната хирургия в реалния живот е сериозна операция, към която трябва да се подхожда внимателно и с разбиране. Законодателството в България забранява козметичните операции за лица под 18 години. Преди да предприемете подобна стъпка е добре да поискате съвет от приятелите, семейството си или експерт в областта, ако имате някакви притеснения или евентуални въпроси в следствие на играта ви в Lady Popular и предлаганите в играта опции.“
  Ако някой се зачете в правилата ще разбере че създателите й са предвидили всички възможни въпроси , играта си има и форум , в който има раздел специално за малолетни играчи .
  Жестоко се съмнявам някоя от вас да знае колко талантливи хора има в играта – чувала съм песни , изпяти от децата там – нямам думи , с които да Ви опиша колко са хубави , играта съдържа и конкурси , в които лейдитата си показват личното творчество – едва ли някоя от вас може да направи подобни уникални неща , които правят всички , които играят Lady Popular . Та Вие не можете да си представите какви са , та камоли да ги направите . Мога цял ден да седя и да ви изброявам творчествата на играчите (вдъхновени от играта) . Намерила съм страшно много приятели там (малки и големи) , и никоя от тях не си е променила начина на мислене , обличане и живот заради самата игра , все пак това е просто игра . Администраторите са винаги на линия и са готови да отговорят и изпълнят всяко желание на едно момиче или жена 🙂
  Хората са казали не съди за книгата по корицата й …
  Меко казано не ме интересуват коментарите , които ще последват след моя коментар – предполагам тука ще стане на курник (не че сега не е ) , изтрийте коментара ми , предполагам така ще Ви изнася повече , ама нямаше как да не се сдържа да покажа как всъщност стоят нещата .
  Спорна вечер Ви желая 🙂

 13. Това е игра за мода и стил, не виждам нищо лошо или пагубно за детската психика нито в едното, нито в другото. Да ходиш на работа, да четеш в библиотеката и да посещаваш мола, фризьорския салон, фитнеса и солариума е точно толкова безобидно, колкото и саденето на пипер във фармвил. Нещо, което не може да се каже за повечето игри в интернет, изпълнени с насилие и убийства. Разгледайте форума към играта, там има 15 конкурса за лично творчество, в които участниците създават собствени модели на дрехи за играта. Разгледайте рисунките на тези участници, творчеството, вкуса и въображението, което проявяват. Мисля, че всяка майка би предпочела детето и да е заето с рисуването на нова рокля за куклата си, вместо да участва в бясна гонка с коли или да стреля с бластер по извънземни. Помислете колко от тези деца ще бъдат подтикнати от тази игра да доразвият таланта си и след време наистина да се занимават с рисуване и моден дизайн, вече на професионално ниво. Може би да станеш художник или дизайнер не е толкова престижно и феминистко като да си ядрен физик, но не е и престъпление и със сигурност не е доза глупост.

 14. Само да допълня, че още от пещерната епоха малките момиченца си играят с кукли – преобличат ги, хранят ги, слагат ги да спят и ги цапотят с червилото на мама. Това е просто виртуалният вариант на парцалената кукла.

   • Не е много удачно от твоя страна да се опитваш да се заядеш за по този глупав начин, особено когато аз мога да попитам – а вие какво доказателство имате как влияе на подрастващите един софтуерен продукт, с който никак не сте наясно?! Та цяла статия е изтипосана тук с единствените верни неща – името на играта и няколко скрийншота.

    Та да задам един въпрос аз – коя жена, девойка, та дори и момиче с малко разум в главата ще възприеме цитирам: Йоана: „дефиниции за социална стойност: „преуспелите“ жени са такива и такива и се интересуват от това и онова“ от някаква си игра. Изключително много си противоречите ми се струва. Напирате, че жените са интелигентни същества, а в следващия момент ги изкарвате пълни малоумници.

    Всеки взима решенията за себе си! Много индивиди в женски пол за взели решението, че една такава игра им е забавна, дава им възможност за много контакти, разсейва ги от ежедневието или дори ако щете дава поглед на дъщерите им затова какво е правилно и какво не, учи ги на цветови съчетания и модели, а може би и че за да имаш пари гаджето не е достатъчно, а ти трябва и добра работа, в която трябва постоянство.
    Повече едва ли е нужно, тъй като, за да усетите дали ви се решават проблемите с едното гадже или с единия бюст, за да постигнете нещо в играта, трябва да я играете.

   • Откуда мы знаем о том, во что играли дети много веков назад?
    Первые упоминания об игрушках можно отыскать в древних книгах памятниках письменности Античного мира. Изображения игрушек встречаются на древних сосудах и фресках. Но самые лучшие свидетельства- это сами игрушки найденные в разные времена археологами.
    Ранние игрушки Древнего Египта датируются серединой III тысячелетия до нашей эры. Это деревянные фигурки коров, тигров, крокодилов. Древние мастера изображали животных в миниатюре с большим знанием их повадок и характера. В Древнем Египте впервые встречаются игрушки с несложным проволочным механизмом движения, с помощью которого крокодилы могли раскрывать пасть. Интересна игрушка, изображающая раба растирающего зерно. Если фигурку потянуть за нитку, она начинает двигаться по наклонной дощечке.
    Много детских игрушек ученые археологи нашли в Италии при раскопках Помпеи, которая была засыпана пеплом после извержения вулкана Везувия в 79 году. Среди них было много погремушек-трещоток. Одни из них представляли собой небольшой диск на рукоятке, к которому крепились бубенчики. Другие пустотелые фигурки: утки, лошади или свиньи, а внутри перекатывались камешки или шарик.

    Немецкий археолог Шлиман при раскопках легендарной Трои, нашел погремушки, игрушечную посуду и куколок из глины. В Древней Греции и Риме погремушки или трещотки дарили новорожденному. Постукивая этими погремушками, матери и кормилицы напевали колыбельные песни. Сохранилось поверье с тех далеких времен, что трещотки своим шумом отгоняют злых духов и тем самым оберегают ребенка.

    На территории Сибири было найдено множество фигурок животных: мамонта, носорога, медведя, львицы, верблюда, птиц. Они сделаны из мягкого камня-мергеля за 35-12 тысяч лет до нашей эры. Изделия из бивня мамонта и мягкого камня найдены также на Украине и в других районах. Особенно поражает мастерство скульпторов каменного века, создавших фигурки «Венер», найденных близ Воронежа. На Украине также были найдены фигурки человека, птицы, коня, выполненные из глины и датируемые 4-3 тысячелетием до нашей эры. На территории Новгорода археологи обнаружили большое количество поделок из дерева.

 15. Съжалявам, но не ми се превеждаше статията от руски, просто потърсете история на куклите и ще откриете достатъчно материали за това, че още с появата на хомо сапиенс се появяват изкуството и куклите. Това е част от човешката същност.

 16. N, въпросът е, че има много изследвания на тази тема, които подпрепят теорията, че децата се формират на база ролевите модели, които виждат около себе си.
  Ако играта беше за възрастни, а не конкретно насочена към 8+ годишни, бих могла да се съглася с теорията, че всеки сам го решава. Но случаят не е такъв.

  • Това е точно така, и аз съм чела доста на тази тема. Работата е там, че тези ролеви модели трябва да съответстват на пола на детето. Т.е., момиченцето трябва да вижда женски ролеви модел около себе си, а момченцето има нужда от мъжки ролеви модел. Не случайно има толкова случаи на отклонения в поведението и психиката на детето в семейства, в които момченцено е оградено само от жени. Знам, че сте против стереотипите, но личните ми възгледи са, че равенството между половете не означава еднаквост.

   • Ами то не е или еднаквост, или точно тези ролеви модели. Тоест промените в идеите какво е женско и какво е мъжко поведение няма непременно да доведат до еднаквост. А не е ли най-добре да научим децата, че могат да бъдат каквито искат, и че ако не харесват розово и любовни романи, това не е отклонение…

 17. Браузър играта Lady Popular влияе лошо на младите момичета поради следните причини:

  1. Във Великденската промоция се дава възможност играчите да събират части от костюма на “великденското зайче”, който включва: заешки уши, корсет, мини-панталонки, мрежест чорапогащник, обувки с токчета.

  В костюма нямаше нищо осъдително или непристойно, освен ако не го облечете в Саудитска Арабия, разбира се.

  2. На 11то ниво лейдито има за цел да си уголеми бюста, иначе не може да премине в следващо ниво.

  Целите, свързани с пластични операции, запознават играчите с възможностите на играта. Могат да се променят очите, носа, устните и размера на гърдите. Това дава възможност да се моделира куклата по вкуса на играча, включително и да се промени расата и. Очевидно пластичните операции се приемат тук като нещо осъдително, но аз не съм чула те да са били забранявани в България, да си направиш пластична операция не е престъпление.

  3. На 24то ниво лейдито може да си „хване гадже“ депутат. На предоставената картинка той изглежда значително по-възрастен от нея.

  Гаджетата се избират на случаен принцип, ако едното не ти хареса, винаги можеш да го смениш с друго. А другият вариант за гадже на това ниво е футболист – изглежда страхотно. На 30 ниво пък ви очаква самият Джордж Клуни.

  4. Гаджето в играта „дава пари всеки ден“. Не е редно дъщерите ни да почнат да гледат на гаджето, като на средство за изкарване на пари.

  И какво лошо има мъжът да участва с някакъв дял в семейния бюджет? Да „носи пари вкъщи”? Или той трябва да е като от вица на Слави Трифонов – космат и безработен? Ясно, че щом са гаджета и той трябва да дава някакви пари, все пак тя работи, плаща наем, често кара платени курсове за по-висока квалификация, по време на които не може да работи и т.н.

  5. Развитието в играта е почти невъзможно без “диаманти”, които се закупуват с реални пари, най-често с изпратен СМС. Поради некомпетентността на Модераторите да оправят възникнали грешки в системата, често играчите не получават “диамантите”, за които са платили.

  Това не е вярно, развитието и то доста бързото развитие е напълно възможно и без диаманти.

  6. Заформила се е изключително враждебна и конкурентна обстановка, поради борбата за “рейтинг”.

  Това е вярно, стълбата към подиума е трудна, също като в живота. Успехът зависи изключително от умението на играча да накара другите потребители да гласуват за него, което не е лесно.

  Регистрирани са хиляди играчи, като преобладават малолетни и непълнолетни момичета.
  Това е цитат от съобщение във форума на играта от Администрацията до играчите, от 30 март 2010г:
  „Поради факта, че МОН забраняват съществуването на играта, защото тя не влияе подобаващо на вашето развитие, утре вечерта играта ще бъде закрита. На нейно място ще бъде направена игра, свързана със селското стопанство и отглеждането на различни животни.“
  Играта все още съществува и няма никакви изгледи да бъде закрита.

  Това беше първоаприлска шега, доколкото си спомням. Същия ден всички играчи намериха куклите си маскирани като клоуни. Учудвам се, че в средата на май има някой, който още не е схванал майтапа.

  Нека спрем негативното влияние върху децата си и тяхното манипулиране.

  Преди да подпишете петицията се запознайте по-подробно с играта и преценете сами влиянието и върху децата. Ако след като разгледате всичко подробно, все още мислите, че е вредна – ОК, но не вярвайте сляпо на псевдофеминистки изказвания. Защото феминизмът защитава правата на жените, а едно от основните им права е да бъдат жени.

  • Всъщност точно това е основната тема на съвременният феминизъм: какво е да си жена? И съществуващите идеи за това какво е жена се разглеждат критично, а не се приемат безусловно с обяснението „ами жените трябва да бъдат жени защото така е редно“ Между другото за този вид мислене има чудесна статия в този блог…

 18. Eneya, за децата под 13 години отговарят техните родители и техните родители трябва да потвърдят при регистрацията, че първите могат да играят играта. Същите тези възрастни родители би трябвало да контролират достъпа на децата си до интернет и изобщо до определени източници на информация. Все пак едно 8-годишно, оставено да прави, каквото си иска, спокойно може да отиде и да си купи (или поне разгърне) Playboy или Hustler и да види неща, които ще убият всичко детско у него и (по вашата логика) биха го подтикнали да прави секс на невръстна възраст, което води много рискове след себе си. Но това май не го виждате като проблем, ммм? Или пък имате петиция и срещу мъжките и еротичните списания?

  just_me, уби ме от смях с тази петиция, особено с цитата за МОН :))))) Явно целенасочено са търсени цитати и са целенасочено извадени от контекста на съобщението, за да се злепостави играта и се пропуска факта, че това е първоаприлска шега, както се споменава в темата точно над тази, от която е изваден въпросният цитат.

 19. Тук наистина става дума за „дневна доза глупости“, защото всичко написано е точно това.

  Как може да се пише за нещо, за което очевидно не се знае достъчно. Забелязвам, че сме учили в един и същи факултет. Един журналист, а и който е да е, има свободата да пише за всичко, но да анализираш и критикуваш нещо, да изказваш мнение ей така без да знаеш точно за какво става въпрос, не е етично. Народопсихологията ни е такава, че сме склонни по-скоро да оплюем нещо било то и „българско и родно“, отколкото да го пробваме и да видим дали пък няма и нещо хубаво в него… Това ми е много тъжно. Мислех, че поне младите хора са го превъзмогнали!

  И все пак влезе ли в играта, колко време я игра, че знаеш толкова добре в детайли за какво става дума? Не може да се изказва мнение за нещо, което не е добре проучено! Хайде, дай ми информация за останалите такива игри, те колко по-различни са според теб, че точно тази е най-лошата? Виж Stardoll например, където единственото, което правиш е да гримираш и обличаш някаква картинка. В Lady Popular имаш същество, за което да се грижиш – храна, хигиена, работа… Живееш целия живот на Лейдито си, нещата не опират само до дрешки в мола, гадже и пари!

  И преглеждайки блога, оставам с впечатление, че доста си насъбрала на Хостинг бг или Суперхостинг бг, но и тук ми стана ясно, че отново не си си доизяснила за какво става въпрос, защото не знаеш Хостинг ли е, Суперхостинг ли е… И аз имам блог, но не го използвам, за да си разчиствам сметките с хора и фирми.

  И какво – браузърните игри са виновни за глобалното затопляне, а онези с хостинга за икономическата криза, но най-големият им грях е отношението им към жените.

  Истината е, че и на двете обаче им направи жестока реклама, защото вдигането на шум (дори и с негативен оттенък) винаги има полза!

  ИСка ми се да чета по-позитивни неща…

  • Аз не съм журналист, не се индетифицирам като такъв и нямам претенции да имам образованието, нито членството в съответните организации. След като това е изяснено, надявам се да спре да се повдига като тема.

   Останалото вече съм го писала и повтаряла до посиняване, ако някой толкова държи да не разбира какво казвам и да си държи на идеята, че ние просто ей така, от нямане на друга работа злобеем, моля. Но нямат работа тук. Целта е да има дискусии, ако имате желание за дискусии, опитайте се да вникнете в доводите и твърденията ни и да отговорите на тях, а не да се повтаря едно и също.

   Колкото до СуперХостинг… нямам идея за какво говориш.

 20. Какво разбираш под женски ролеви модел, би ли ми казал/а? Защото за мен Адриана Лима или кой да е от другите модели не влиза в графата, макар да носи сички социални белези на ‘жена“. За да се изгради дадена личност пола не е толкова важен, колкото идеята, че човек може да надгражда себе си… интелектуално, като опит и като мечти.
  Интересното е, че няма твърдения, че момичетата получават психологически изкривявания, защото са в главно мъжка среда и това не е случайно. Женственото още се приема като нещо негативно или неприятно, съответно не се толерира при мъже женствено поведение. Никой не говори да ставаме еднакви, но идеята да можем да излизаме от ограниченията на стереотипите за половете би било приятно разнообразие. Нямам нищо против женствената женственост, с всичките и финтифлюшки, но не и когато не виждам аналогично промотиране на щастие, реализация и възможности за жените, които не я избират.

  Думите ти са обикновена демагогия.
  Расата не е просто аксесоар, който променяш по желание, нито външния вид е нещо, което е просто аксесоар.
  Никога не сме казвали, че има нещо незаконно в пластичната хирургия, но представянето на пластината хирургия като път към щастието е нелепа, особено когато към пластичната хирургия рядко посягат щастливи хора.
  Това са деца… малки деца, които попиват това, което виждат и го приемат за чиста монета. Едно дете много рядко може да схване културните контекстове на посланието, което му се показва, затова се иска да се мисли какво се показва на деца и какво послание им се отправя.

  Аз не бих пдописала петицията, защото проблемът не е играта, ако нея я няма, ще има нещо друго. Целта ми е да посоча къде са проблемите с играта, не виждам причина създателите й да не променят тези неща, да ги адаптират, да я направят по-развита и комплексна.
  Ако ще говорим за ролеви игри (или игри на кукли), аз харесвам Sims и съм прекарала доста часове в създаване и развитие на герой. Но тази игра не е Sims, защото е толкова тясно представена, изборите са толкова конкретни, че всъщност човек може да я спечели и развие, само ако се подчинява на конкретните правила… разбираш ли къде е проблемът? Част от посланието е, че за да се справиш и успееш трябва да се подчиняваш на правилата как да изглеждаш… нещо, което от 100 години жените се опитват да променят тези представи.

  • Пак се намесвам в дискусията, но предполагам и ти знаеш каква е разликата между Sims и Lady Popular. Едното е симулация, другото е модна игра. Едното е PC игра, която има изисквания към компютърната ти конфигурация и се инсталира по 15 мин. поне, другото е браузърна игра, която има евентуално изисквания единствено към браузъра ти. И т.н., и т.н. Не може да искаш двете игри да имат една и съща функционалност.

  • „Интересното е, че няма твърдения, че момичетата получават психологически изкривявания, защото са в главно мъжка среда и това не е случайно.“
   Такива твърдения има, сещам се и за един много известен литературен пример – съдбата на малката Мария в „Козият рог“.

   „Женственото още се приема като нещо негативно или неприятно, съответно не се толерира при мъже женствено поведение.“
   Доколкото виждам, то се приема негативно само от феминистките, което си е направо парадокс. Женственото поведение на жените се толерира и поощрява както от мъжете, така и от обществото.

   „Никой не говори да ставаме еднакви, но идеята да можем да излизаме от ограниченията на стереотипите за половете би било приятно разнообразие.“
   И все пак има граници – мъж, способен на чувствителност и състрадание е едно, мъж с оскубани вежди – съвсем друго. Също и жена, която проявява смелост и силна воля е нещо различно от такава, която пие като мъж и псува като каруцар.

   Въпреки че сме на различни мнения, ми е много приятно да водим този разговор, защото, колкото и да е изтъркано, вярвам, че в спора се ражда истината.

   • И кой ги е определил тези граници? Добре да имаме някакви параметри в този спор. Така го казваш, все едно са някакви абсолютни, свише дадени ни и самообясняващи се граници. Обаче не е така и се налага въпросът – кой определя кои са границите на поведението на двата пола? Само не ми казвай природата – тя и на мен ми е дала окосмяване по краката, като го отстранявам, тръгвам ли срещу нея?

    • Предполагам, че все пак е природата. Тя ти е дала окосмяването по краката, както и желанието да бъдеш по-привлекателна, което пък те е довело до мисълта да си махнеш въпросното окосмяване. Но имайте предвид, че на природата и трябват преди всичко бебета, и всичко, което ни кара да правим е главно с тази цел. Научните ни постижения и нобеловите награди не я интересуват особено. От гледна точка на природата, развитието е хубаво нещо, стига само да не пречи на размножаването.
     Аз съм жена и мисля, че феминизмът би трябвало да ме защитава именно като жена, с всичко женско, което природата е вложила в мен, а не да ме третира като мъж в женско тяло. И не ми казвайте, че няма разлика в мисленето на мъжа и жената. Около 2 години се опитвах да обясня на един барман, че не трябва да слага белите чаши за кафе върху чинийки с цвят слонова кост. Той просто не разбираше защо това е толкова важно за мен, да не говорим, че успяваше да различи двата оттенъка само след дълго взиране.

     • Кой те третира като мъж в женско тяло? Феминизмът иска свободен избор за жените. НЕ да бъдат мъже. Моля те посочи къде някой е казал такова нещо, защото говориш наизуст. Бъди си жена, според собствената си дефициния, колкото решиш, разбира се, че никой няма да ти попречи, обаче остави другите жени също сами да определят какви искат да бъдат и какво за тях е женствено и какво не. КАто ги набутваш в своята дефиниция за женственост не правиш нещо по-различно от въображаемото настояване да са мъже – налагаш им някакъв модел.

      Това за природата са глупости. Не природата ме кара да искам да съм привлекателна, защото ако съм сама на самотен остров няма да си правя труд да се обезкосмявам. Обезкосмявам се, защото са ме научили, че трябва. Не е инстинкт, уверявам те. Само две поколения по-рано и носенето на прафюм от мъж се е смятало за женчовщина. Аз познавам един такъв възрастен мъж, който още си го мисли. Сега обаче е ок, нли? Границите, за които говориш ти, не само не са природни, не само са адски условни, ами и се променят постоянно, много бързо и по вертикала и хоризонтала – достатъчно е да погледнеш в миналото или в някоя друга култура и условността им лъсва без да остави никакво съмнение. Така че рвално нямаш достатъчно добра причина да твърдиш, че всички момиченца ТРЯБВА да се държат по точно определен начин и другото е отклонение – защото причините за тези ролеви модели са условни, нетрайни и съвсем не са природни. Само допреди 20 години рядко женит в Бг са си бръснели мишниците например – да не би природата да се е изменила оттогава насам, че сега бръсненето да се смята за „нормално“?

     • Права си, природата те кара да се стремиш да бъдеш привлекателна, а кое се смята за привлекателно, зависи от обществото, разбира се. Дали ще е с големи гърди, университетски титли или пиърсинг на езика – за природата няма никакво значение. Аз разбирам накъде биеш: след като обществото определя кое ще се смята за привлекателно, нека то, с механизмите, с които разполага (като възпитание, медии и реклама) направи така, че интелектът да е по-привлекателен от дългата руса коса. И мислиш, че тази игра проповядва тъкмо обратното, което всъщност не е вярно.

     • Ъм… изобщо не биех натам… Само възразих срещу идеята ти, че има някакви абсолютни граници за моделите поведение по пол.

 21. И как компютърните изисквания имат отношение към маниера, по който се третира играчът? Това е изцяло избор на продуцентите на играта. Дадох Sims не като буквален пример, а като аналогия с подобна игра, с подобни цели. Техническите характеристики нямат нищо общо. 🙂

  • Правила как да изглеждаш в тази игра няма, успехът в играта зависи от това колко си комуникативен, а не как изглеждаш. И пак твърдя, че тази игра в момента помага много повече, отколкото вреди. Погледнете тази тема, вижте рисунките, къде другаде в интернет децата рисуват, къде? Тук много от тях за първи път разбраха какво е авторско право, защо не може да вземеш чужда рисунка и да я представиш за своя, че трябва да си честен. И ако рисунката ти спечели конкурса, ще можеш да облечеш куклата си в нещо, създадено от теб. Дрехата ти ще влезе в играта, вие представяте ли си какво означава това за едно дете, какъв стимул ще е това за него – да твори, да продължи да рисува.
   http://forum.ladypopular.bg/index.php?showtopic=12462

   • Извини ме, не разбрах с кое не съм запозната по-точно? Няколко души ме обвиниха, че се представям за журналист, което не отговаря на истината, но би било приятно ако се обърне внимание на специалността, която изучавам („Медии и Културология“), която включва в себе си анализ от почти всеки възможен ъгъл над концепциита общество, социални конструкти, групи, хора, закони, митове и как работят.
    Даже не мога да бъда обвинена, че уча прекалено избирателен ъгъл към предмета, защото макар специалността ми да изучава И феминизъм, не е ограничен само до него. Съответно, когато дискутирам някои теми, имам академичната основа, за да твърдя, че зная какво говоря. Капиш?

    Н., използването на аргумента как ние сме подчинени само на природата и всичко, което правим е впоследствие на целта ни да се размножим е опровергана много, мноого отдавна, всъщност още от първата маймуна, която се е изправила на задните си крака. Тук има една чудесна дискусия на тема „така е защото е така“. препоръчвам на убедените в теорията на Н. да я погледнат.
    Поздрави.

    Природата не е права по дефиниция, това, че нещо е природно, не го прави автоматично неподлеващо на греяки или тълкувания, съответно, този аргумент отпада. Друго?

    Препоръчвам и да се обърне внимание на тази публикация. http://kotaku.com/5526414/nice-guys-stressed-ladies-and-the-things-video-games-let-them-do
    Игрите и поведението ни в тях отразява мисленето ни и чувствата ни много повече, отколкото сме склонни да си признаваме, поне според Лея, Пит и К.

    • Абе не ви ли омръзна да използвате изкарани от контекст крайности, всеобхватни твърдения, подлежащи самите те на часове дискусии и да бягате от това което трябва да се каже конкретно и ясно. И ако някой ме накара да му давам примери – да ходи да си търси услугите на Smith & Wesson!
     Играя игри от преди да има 3д ускорители и съм играл какво ли не, за каква ли не аудитория, и под „какво ли не“ имам предвид от Каратека и пресичащата улица жаба до Cossacks. Има игри за всичко, попадал съм дори и на хентай порно симулация, в която можеш да си наемаш мацки и да използваш определен вид услуги… Баща ми например е върл противник на GTA игрите, още откакто видя първата. Също така е и шофьор от 30 години и го разбирам, но играенето с денонощия на GTA не ме направи психопат-авто-джамбазин-убиец с горелка! Но когато видя крайно розов сайт, който пледира да си създам Лейди и да си я коткам и на заглавието има три натруфени клонинга, ем това какво е?! Децата се били развивали и обучавали, а това че моделът покрай който се развиват и обучават е крайно типизиран и вкаран в социален конструкт за кое е модно и хубаво в близките десетина години, на каква линия остава?! На линията „ама то никой не те кара насила“ и „те децата си имат родители да им обяснявят и да си се грижат“. Е да, ама не – едно дете, както всички знаем, не расте само до мама и тати, а къде ли още не и към него имат очаквания не само мама и тати, а един куп хора. И ако детето е с психика, която се влияе от хорските очаквания – какво става?! Нищо не става. Става поредният клонинг на текущата култура, зает да не се замисля за нищо… И така си кюта животът, а на който му е толко’ акълът да се дразни – да си се дразни, живеем в свободна страна.
     Работата не е в това, че този сайт е виновен за глобалното зло – той е просто парче в кръговрата, което дава ново и ново ускорение на определени страни от обществото ни. Абсурдно е да се твърди, че едно дете, играещо това, ще бъде строго повлияно. Но когато се вземат и други фактори – в каква среда расте, кои са му приятелите, какви са интересите извън играта и пр. подобни статистики – тази игра не действа добре за развитието на имагинерното ми идеално общество, в което всички са единни, мислещи и то мислещи по моите стандарти… Преди години един човек ми каза нещо доста умно – като играя, аз не си губя времето, а задоволявам нуждата си от развлечение, което после допринася за продуктивността ми. От всяко нещо може да се измъкнат добри и лоши черти, но изваждането само на едните и оплюването на другите, май не е целта на този блог. Играта е хитро измислена, има врътки в нея, но има и недомислици – не ми е приятно, че лейдито ми трябва да си направи косата на опашка, за да качи левъл. (Ама ми е приятно, че трябва да светя маслото на 2000 орка в The Battle for Middle Earth, с възвишената цел героят да стане по як, за да трепе следващите орки още по-бързо)… Така че ако играта е толкова велика с възможността да скроиш дрешка, която някой друг да оцени и да ти вдигне самочувствието и да те окрили – евалата й правя! Но наред с всичко останало, не смятам че може да бъде защитена. Спестявам си бъговете в системата, правописните грешки и политиката във форума й. Спестявам си и крайният анализ посочващ всяко едно нещо в нея, което може да се разгледа като некоректно за някого… Просто тази игра учи на „харесвай се, за да успяваш“, вместо на „успявай, за да се харесваш“… А най-дразнещото беше жестоко-буквалният превод от чуждия й вариант… все едно гледах флашката Стани Богат от преди няколко години…
     Д’ба смотаният коментар стана.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s