Дневна доза глупости

Здравейте, хора!
Искам да споделя нещо важно: СуперХостинг.бг са покъртително забавни – освен, че си имат момиче* на СуперХостинг (Дени, която грам не отбира от програмиране, компютри или каквото и да е свързано с действителната работа на фирмата), явно това не е достатъчно.

Сега има и конкурс за момиче на СуперХостинг.бг за конференцията на Р2Р.

Цялата ситуация е изключително забавна, но и твърде показателна – дамите не са си отворили устата на конференцията, но и те не са били там в качеството си на нещо друго, освен на лица. И то на хубавички личица.
Защо? Кому е нужно да привлича внимание към фирмата си с мацки?
Да очакваме ли другия път да има и професионални стриптизьорки, както на една от последните комикс конференции (което беше посрещнато доста негативно от повечето посетители)?

СуперХостинг.бг – FAIL!

*Нямам против да ги представлява жена, била тя привлекателна или не, разбира се, но щеше да е приятно разнообразие поне да има представа с какво се знаимава фирмата или да е от същата среда, защото Дени и останалите девойки в бранша на рекламните лица са просто това – лица. Не личности, а лица, аксесоари и са третирани по съотвения начин. В интервюто мацката ни споделя рецепта, има я на снимка с пазарски торби и още доста стереотипни примери за женственост са включени. Защо? Наистина ли не можеха да намерят дама от средите, която би се съгласила да е рекламно лице? Естествено, че много дами биха отказали и без това отношението към тях все още е силно подозрително и едва ли би им се искало да рискуват. Което си е показателно и изборът на фирмата става още по очеизбождащ.

Разбира се, няма еквивалент на Мистър СуперХостинг.бг, хайде сега и вие. Кой ще хване да третира мъже като хубавички вещи, хм?

** допълнение. След като ми се наложи да повторя едно и също няколко пъти, ето го и тук.

На всички изпитващи желание да спорят с нас, моля ви, първо погледнете този линк https://illfb.wordpress.com/2010/01/29/women-in-game-design/
и после погледнете ето този http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=501657

Примерът с Джейд е много ключов какво е отношението към жените, особено в толкова типично „мъжка“ сфера, като IT и гейминга.
Вторият линк препоръчвам да се обърне внимание на коментарите под публикацията. Според мен самата идея, че понеже момичето е модел, това някак омаловажава или оправдава насилието над нея, е плашеща.

Разбира се, посочи се, че практиката е разпространена, особено в спортове и индустрии, които смятат, че основната им публика са мъже (това как е логична обосновка, не знам, маклко като – ама те всички леминги скачат от скалите, значи е нормално).

Макар да не съм особено сериозен фен на формула 1, се интересувам от игри, game design, както и принципно от компютри. Само че много рядко срещам някъде признато, че може и жени да се интересуват от тези теми или да бъдат признати като възможни потребители.
В повечето случаи женското присъствие е крайно специфично – украса. Добре, жените са там за удоволствие, те сами го решават, но ако сложа настрани пари за всеки път когато са ми разказвали за „жена програмист – морско свинче“ или са ми обяснявали как няма такова нещо като жени математици, жени програмисти, жени инжинери и пр., щях спокойно да си платя висшето образование в Англия.
Хуморът си е хумор, но защо изобщо някой се чувства длъжен да ми обяснява тези неща, защото съм проявила интереси в тези сфери? Дадено, едва ли ако бях продължила към образование с математическа насоченост, щях да бъда следващият Мьобиус, но никога не съм чувала или виждала подобен негативизъм към мъже в тази сфера.

Не знам дали сте били на comics con събития или пък сте обръщали внимание какви неща рекламират като игри насочени към жени, аз лично съм се ужасявала (пример сме дали тук, с Lady Popular) от стереотипния и абсурдния начин, по който са възприемани и третирани жените, техният начин на мислене и интереси (както и самата идея, че те имат някакъв ултра специфичен различаващ се начин на мислене и интереси).
Имам познати артисти (художници, аниматори) и съм чувала доста тъжни и неприятни истории колко е трудно да намериш работа и да пробиеш ако си жена в тази сфера и какво е отношението към тях.
Разбира се, ако не се интересувате, няма как да ги знаете тези неща.

По-сериозният проблем е, че жените, които са модели често са третирани отрицателно и почти винаги точно от хората, които спорят с хора като мен по блогове как „ама те сами си го избират, те се чувстват добре, плащат им“. Аз не критикувам техния избор, а отношението към тях, а както виждате в реакциите на втория линк, те са меко казано стряскащи.


Advertisements

67 thoughts on “Дневна доза глупости

 1. Не съм сигурна каква се явява въпросната Дени – рекламно лице, промоутър? Момичето е там, за да си докара някой лев и аз не виждам нищо лошо в това, в крайна сметка нищо незаконно или неморално не прави. А защо няма Мистър СуперХостинг.бг, можеш да питаш фирмата.

 2. Аз мисля, че вие нямате никакво право да критикувате който и да е било относно личните им избори. Работата на Дени е да е модел, рекламно лице. Нейната квалификация е че изглежда добре. Това им е работата на моделите. Да не би да очаквате жените програмисти да работят и като модели за компаниите си? Не разбирам логиката ви.

 3. Абе вие се побъркахте тотално. И защо рекламното лице да трябва да е програмистка? Джордж Клуни да не би да е барис или Кевин Костнър може да пилотира самолет? Бербатов да е финансист случайно, че беше лице на ПИБ?

  Аз съм жена, но и аз ако имам фирма ще я промотирам с мацки. А ако и Мр. Супер Хостинг пак ще гласуваме, не бойте се. 🙂

 4. ImPRESSed, моята критика не е, че се рекламират, а че се рекламират по начин, които говори тонове за отношението към дамите в IT бранша (пък и не само).
  Моят въпрос е защо използват жени като средство за реклама на продукт.
  Едно, че услугата, която предлагат НЕ включва жени, съответно тук мацката е просто gimmick и две, че човекът, който са избрали за реклама не допринася с нищо към продукта, който се рекламира.

  До колкото разбрах, самото предложение за конкурса за р2р момиче е било саркастичен коментар в туитър, но фирмата го е взела насериозно. Както и да е, не съм сигурна, че мога да докажа това твърдение, затова не е и в поста, но е интересна вметка.

  Papsy, аз нямам нищо против работата на девойката, нито пък изборът й на работа, просто идеята, че работата й се състои да се усмихва пред фотоапарата и да си държи устата затворена, ми се вижда доста… остарял начин за реклама.

  Събина, можеш ли да направиш разлика между използването на популярна фигура за реклама (съответно, привличане на интереса към конкретната марка заради допълнителната популярност на рекламиращите) и използването на взаимозаменяеми девойки просто като украшение и аксесоар?

  Аз също съм жена, но това няма никакво отношение към факта, че промотирането на нечия работа чрез чифт цици/дупе показва конкретната публика, към която е насочено И мнението към интелектуалните способности на тази публика.

  Мр. Хостинг няма по една проста причина, мъжете много рядко ги представят като аксесоари, освен това все още битува идеята, че с компютри се занимават основно мъже, а хомофобията, която тресе родната ни страна е пословична и има доста малък шанс да включат подобна идея.

 5. Моят въпрос е защо използват жени като средство за реклама на продукт.
  А що пък не? Проблем някакъв някой да рекламира продукта си с, о, Боже, жени? Единственият проблем евентуално е, че рекламната агенция е счела, че ползвателите на продукта ще са основно мъже, което потенциално е грешно, а една лошо проведена рекламна кампания би навредила единствено на рекламодателя.

  Изобщо тоз болен феминизъм малко взе да ми идва твърде. Ми някви си взели жена да им рекламира продукта и вече дай да го гръмнем, че да не се мъчи. Горката моделка, дето я били третирали като предмет, тц, тц, тц. Вероятно след случката са я сгънали прилежно и са я прибрали в шкафа. Сигурно още страда от тежката си участ, девойката. Наистина е удивително как някои хора са способни да извадят слон от нищото.

  Ми и аз съм жена и не виждам проблем някой да си рекламира продукта с жени. Не възприемам моделите като аксесоари, предмети и всякакви други такива неща и въобще не схващам защо въобще някой е решил да ги възприема като нещо, което те очевидно не са и за каквото очевидно не се смятат. В тази връзка, а ти можеш ли да ми посочиш разликите между това някой да използва момиче за реклама на стока и някой да използва момиче като реклама на стока (разбирай взаимнозаменяеми девойки в ролята им на аксесоари), щото аз не мога. Щото не говоря само за рекламите с Джордж Клуни и Клаудия Шифър. Има ужасно много реклами по телевизията, коя добра, коя лоша, коя – откровено тъпа, в които участват ужасно много лица, които на бас, че не са ти известни, но това не спира хората да си влагат парите в Райфайзенбанк, да пият безалкохолно или да перат с Первол да речем.

  Та в твоя случай освен да инициираш група във Фейсбук в подкрепата на безмилостно експлоатираните от рекламните агенции хорица, които са използвани като вещи, рекламирайки продукти, които я ползват, я не (леля Мария а на бас, че не пере с Бонукс), не виждам какво друго мога да те посъветвам.

  • не виждам какво друго мога да те посъветвам

   Не забелязвам някой тук да те е молил за съвет. Подобни покровителствени изказвания са излишни.

   Ми и аз съм жена и не виждам проблем

   И понеже си жена, това те прави последна инстанция по всички въпроси, свързани с жените и говорител от името на ВСИЧКИ жени. 

   Изобщо тоз болен феминизъм малко взе да ми идва твърде

   Човекът, болен на тема феминизъм, си ти. Ако само споменаването на думата „феминизъм“ те разболява, има много лесен начин да се справиш с този проблем – не се занимавай. Никой не го очаква от теб, никой не те принуждава. 


   • Това е един ужасно жалък начин за водене на дискусия. Хващаш произволно изречение на човека и тутакси го обръщаш срещу него. Обикновено се прави от хора, които нямат никакви аргументи. Ето например, аз съм последния човек, дето се мисли за инстанция и събирателен образ на голямо множество хора, в случая жени. Удобно се пропуска изказването на авторката на материала, в което тя декларира, че е жена и като такава вижда проблем в използването на жени в рекламни кампании, след което директно се прави препратка към моето изказване, в което твърдя, че и аз съм жена, но не виждам такъв проблем. Съответно още по-удобно се пропуска позицията на авторката като защитник на използваните като аксесоари в рекламите жени, обаче по някаква невнятна причина на мен ми се вменява, че съм говорител на ВСИЧКИ жени. Вероятно в това има логика, вероятно такова водене на спор е приемливо в определени среди, но аз лично не го разбирам.

    А кое те прави теб последната инстанция по всички въпроси, свързани с жените и съответно твърд поборник за каузата Да свалим образа на жената от билбордовете, че не разбрах? Колкото до боледуването – мерси, но се чувствам здрава, да чукам на дърво. Но не си ти инстанцията, дето ще ми забранява или разрешава какво да пиша или какво да мисля. Никой не ме принуждава, мила, да ме простиш за покровителствения тон, но най-малко ти си човекът, дето ще ми дава тон в живота, премного благодаря.

    • Не водя дискусия с теб. Самото използване на изрази от сорта на „болен феминизъм“ в блог за феминизъм, прави безмислен всякакъв опит за разумна дискусия. Това, което направих беше, да те осведомя, че ако феминистичните идеи те разболяват, явно е по-здравословно да се въздържиш от изследването им.

     • Права си, не водиш. Иначе най-малкото щеше да кажеш, че не съм права в позицията си, според която хората, работещи като модели към рекламни агенции, не са вещи, аксесоари, украшения и въобще предмети, а са чисто и просто хора, които не намират нищо лошо в избора си да печелят пари, рекламирайки даден продукт, защото *въведи си аргумента тук*. Но здраве да е. Нищо против „феминистичните“ идеи, отказвам се да обяснявам, че не ме разболяват и че се чувствам здрава, защото е явно, че липсва чуваемост (или май е по правилно да кажа читаемост в случая 🙂 ).

      Всъщност аз съм силно ЗА женското равноправие, но ми е трудно да се отдавам на каузи до степен да откривам проблеми там, където ги няма. Ей сега гледах безумната реклама на TIDE, в която онеправдвани дечица бяха използувани в качеството си на предмети, само и само да демонстрират, че те тоя прах е Прахът™, който съвсем сигурно прави бялото наистина бяло за разлика от останалите прахове, които претендират за същото, само че по някаква причина, вроден недостатък явно, не видях използвани като предмети хора, а поредната наистина тъпа реклама на поредните производители на прах за пране, които заради друга вродена причина (далтонизъм например) все още не са разбрали, че има и дрехи, които не са бели и перящите ги не желаят да станат бели. 🙂

 6. Eneya, може да съм била малко в повече остра в предишния си коментар, за което се извинявам, ако съм те засегнала.

  Основната ми мисъл беше, че Дени едва ли е обидена от това, че я намират за красива и по тази причина и плащат, за да се усмихва и да прави атмосферата на събитието малко по-лежерна. Ако целта е била да се добави стойност към продукта или той да бъде демонстриран по някакъв начин, вярвам, за СуперХостинг.бг едва ли представлява някаква особена трудност да друснат един сървър насред залата. Логиката на това красиви жени да се използват в рекламата е, че красотата винаги въздейства, ако не пряко върху продажбите, то поне върху отношението към продукта. Образованието ти освен с журналистика, в известен смисъл е свързано и с култура – знаеш, че женската красота винаги е била по-възхвалявана от мъжката.

  Мисля, можеш да се съгласиш, че момичето е симпатично, облечено е, няма нищо вулгарно в излъчването му и отношението към него в никакъв случай не е като към втора ръка човек.

 7. Енея, има доста реклами, в които мъжете са аксесоари. Ок, по-малко като бройка, но това е защото жените купуваме при вида и на мъже и на жени, стига да се секси. Ти пиеш ли кафе? Пиеш ли Лаваца примерно. Аз пия. И смятам, че мацките от рекламите им се супер секси. 🙂 Но това да трябва мацката да е програмист, защото фирмата е за хостинг…. безумно е просто.

 8. Опа, стоп, стига вече, че се стигна до развой, който е крайно неконструктивен.

  Марфе, не аз включих пола ми към дискусията, аз не смятам, че има някакво отношение към дискусията дали коментиращите са мъже или жени, по-скоро целта ми беше да подчертая, че на и аз съм жена, ама съм на алтернатично мнение.
  Баста относно тази част.

  Сега относно рекламата. Не съм ги обвинила да са вулгарни, груби, прекалено, но трябва ли наистина да бъдат такива, за да бъдем критични към конкретен подход на самореклама?

  Убедена съм, че мацката не стои с изпуснат въздух в шкафче, но също така ми е интересно защо смяташ, понеже рекламата сама ще си рефлектира въхру създателите й, това по някакъв начин отхвърля нуждата да бъдем критични.
  Да, според мен използването на жени за реклама за всеки един възможен продукт е меко казано идиотско, защото се прехвърляме на старата територия кой как е третиран в обществото ни. Теб не те засяга пряко отношението към дамите в тази сфера – чудесно, само че аз имам достатъчно познати, които ги и твърде често ги гледам как си премълчават, защото ако се обадят, отношението към тях става негативно.

  Събина, рекламите, в които мъжете са аксесоари са миниатюрен процент, освен това моето предложение не е „имаме нужда от повече обективизация и на другия пол, за да е честно“ а „хайде малко по-малко обективизация, моля“.

  Вижте, нямам против използването на модели за реклама, харесвам рекламите на Лаваца, красиви са, наистина, но наблъскването на женски/мъжки тела в абсолютно всеки сегмент е прекалено. Отношението към мъжката/женската красота е малко по-комплексна от простото „ами жените винаги са смятани за по-красиви“. Замисляли ли сте се защо жените са смятани за по-красиви от двата пола и откъде идва?
  Накратко – идва относно възприемането на двата пола и се развива в този си вид около 17, 18 век, когато жените са възприемани като прекрасни, но не в сексуален смисъл създания, с основна цел да се размножат. Не им е бил позволяван достъп до образование и до огромна степен са били зависими от мъжете в живота ми, те самите са имали почти нулева власт над решенията, които имат отношение към тях. О, да, има достатъчно изключения от това, но нагласата към жените е била: безпомощни украшения, които раждат, още необразовани. Мненията им са маловажни и незначителни, защото са жени, пък и често не е имало какво да кажат, просто защото не са имали представа за какво се говори около тях. С живот съсредоточен само до външен вид и бебета, нищо чудно, че жените са представяни като глупачки, как да докажат нещо друго, когато на образовани жени се е гледало с недоверие и страх или просто с присмех?

  После се прехвърляме към 19 и 20 век, в който се случват адски много събития, но основните са, че жените започват да се опитват да променят колко контрол имат над телата си и света около тях. Това получава адски як отпор, защото размества твърде удобния свят на мнозина. Част от реакцията към тези промени е чрез задълбаване на различията на половете и на кой пол какво му е вродено и с какви цели съществува, налагайки вече явно красота/интелект, емоционалност/интелект, слаб/силен пол като напълно несвързани едно с друго.
  През 20 век ако не се обличаш привлекателно и силно женствено, шансът да те уволянт е бил голям, а законите не са защитавали дамите, защото логиката е била, че фирмите имат право да казват как трябва да изглеждат служителКИте. Разбира се, ако дамите са тормозени от коелги или работодатели, отново законът не ги е защитавал, защото те са се обличали подчертано женствено, значи те са поканили натрапниците. Общо взето, далеч не толкова явно, но все още доста действащо това отношение си битува. В момента се запознавам в детайл с историята на журналистиката и последния такъв случай е отпреди 2 години. Онзи ден четох решение на случвай в изнасилване, в което журито е оневинило обвиняемия. Мацката била с тесни дънки, значи онзи не е имало как да ги свали, значи сексът е бил доброволен. Плашещ начин на мислине, а?

  Така че да, хубаво е да бъдем критични, защото представите кое, как и защо са комплексни неща и си личат в маниера на отношение към половете. Не знам колко от вас се интересуват от политика, но аз лично в момента чета дискусия, в която мъже поставят като точка от обещанията си как ще изхвърлят еди-коя-си дама (мисля, че беше сенаторка) и ще я пратят обратно в кухнята. И това е върху семи-официален документ. А там минават за свръх политически коректни. Спомнете си и за онази странна публикация тук, в Бг, в която един журналист се беше задълбал как жените в политиката били кучки, които се мотаят околко алфа мъжкария Борисов, освен това са интелигентни и осъществени, значи трябва да се върнат в кухнята. Пълна мистерия как работи мозъкът на автора на произведението, но това посрещна учудващо много подкрепа като коментар.

  Последно „всички го правят“ е адски несериозен начин да защитиш дадена теза, защото ‘всички“ е твърде хлъзгаво понятие и се променя адски бързо.

  • А, виж, аз съм крайно против течението в рекламите, според което голото сексапилно женско тяло продава всичко – от гвоздеи до самолетни компании. Всъщност голяма част от рекламите са безумни, не се таргетират правилно и си текат според едно си баба знае, едно си бае. Сега например ми идва идея на реклама за дамски парфюм, в която Джейсън Момоа по мускули пада в краката на някое по-невзрачно девойче. Все си мисля, че подобен рекламен подход би накарал жените да се насочат към именно тоя парфюм, вместо да изберат парфюма, в който 36-килограмова манекенка по бикини ги призовава да си купят те тая марка.

   И когато успея да навия някой да заснеме те тая реклама точно (пу, заплювам си идеята, моя е, подписвам я тука и нека някой да докаже, че той е измислил Джейсън Момоа по мускули да рекламира дамски парфюм, пък да видим 🙂 ), ама да я заснеме и осъществи точно както аз я виждам (кълна се, готина реклама ще стане, честна дума 😛 ), тогава все ще се намери рекламна агенция, дето да се светне, че и хубавите мъже могат да продават стока, особено ако последната е таргетирана за жени. Нищо, че „всички го правят“.

   • Марфа, аз съм силно подозрителен човек, но лесно се ентусиазирам, да кажем, че засега ми привлече вниманието с предложението за Момоа. 🙂

    Кхъм, тук идва въпросът: какво да се рекламира с женски и респективно мъжки тела и какво не, как се определя и какви са причините?

    • А, всичко може да се рекламира с женски или мъжки тела, но стига човек да знае какъв точно ефект иска да постигне. Ей на, още се сещам за две реклами на сладолед, дето преди време Лид ги беше пуснала в блога си. Билбордове някакви. На едната имаше апетитен сладолед, дето и посред люта зима да го видиш, ще ти се прияде, на другата имаше някаква пайнерка, която държеше фунийка, а от устата й течеше нещо бяло (стопен ванилов сладолед, надявам се). Е и Джейсън Момоа така да рече да ми рекламира сладолед, кълна се, че ще избера първия. Та то няма лошо хора да рекламират реклами за хора, ама не е зле рекламните агенции първо да си изяснят какъв им е таргета и после да се запитат как ще го накарат да избере именно техния рекламиран продукт пред алтернативните, дето нито са по-лоши, нито са по-скъпи.

     Ето например рекламата за кренвирши ЛЕКИ. Въпросните са кренвирши като кренвирши, но рекламата им е много добра. От хора – за хора. Идеята да включат хлапето, илюстрирайки как то си представя нещата, които мама и тати му разказват, е чудесна. И тук не стои въпроса дали рекламата ще накара мало и голямо да хукне към бакалията и да зареди хладилника с кренвирши. Всъщност целта не е такава. Целта е, когато на човек му се прияде кренвирш и влезе в магазина, от всички марки да избере именно ЛЕКИ, щото ще се сети за рекламата. Точно обратното на масовия подход при перилните препарати, в които хората обикалят с по един прах за пране в чантата, че да могат да го покажат ако някой ги попита що им е толкоз бяла дрехата. Е ми хубаво, всички правят бялото от бяло по-бяло, ама аз как да избера?

  • Уф, това е от случаите, в които много ме е яд, че няма бутонче Edit. Знам, че не ти включи пола си в дискусията, само дето не разбрах защо аз, дето бях третият човек, който използва горепосочения от теб аргумент „на и аз съм жена, ама съм на алтернатично мнение“, бях заклеймена като говорител на всички жени. Мислех с това да започна отговора си към теб, ама ми звъннаха и се разсеях… Енивей, и от мен баста по тая част. 🙂

 9. ААААА!!!
  АААА!!!
  аа!!!!
  Вижте на какво попаднах. http://ladypopular.pcmania.bg/
  Просто вижте описанието на играта –
  „Всяко момиче мечтае за слава и възможности. Всяко момиченце иска да порасне и да се превърне в интелигентна, талантлива и преуспяла жена. LadyPopular ви дава тази възможност. Присъединете се към нашия малък, но изключително кокетен свят. Преминете през приключението наречено LadyPopular, опитайте всички възможности които играта ви предлага, а те са толкова много! Богати опции при избора на външен вид на вашата Lейди, десетки прически и цветови гами, много костюми и цветни комбинации. Забавлявайте се с нашите миниигри или сравнете популярността си в предизвикателства с другите играчи! ХОХО!“

  Добре, оставаме настрани, че сайтът е издържан в ужасно розово и че аватарите са идентични, само с различни коси и дрехи, погледнете как според авторите на играта се става интелигентна и преуспяла. Чрез подиум, прически и дрехи, разбира се. А в менюто има град, мол, моята лейди и подиум. Йеаа, бейбе.
  И това е рекламирано като игра за ЖЕНИ, а не за момиченца или подрастващи. Майко мила…
  Мдааа, поне вече ми е напълно ясно какво точно са си мислели тия от СуперХостинг.бг

 10. Хм, от елементарен пример за банално прилагане на маркетингови трикове ситуацията стигна до доста крайни заключения. Макар да се основава на стереотипи, рекламния етюд е напълно благоприличен и не виждам нищо обидно за жените в него. А и това им е работа на рекламите, да експлоатират стереотипите.
  В рамките на шегата: Долу ръцете от читавия ми хостинг-провайдър! 🙂

 11. Откровено казано, не знам кое ми донесе в по-голяма степен дневната доза глупост – начинът на написване на публикацията, самата тема или завъртането на дискусията…
  Че сексът продава е ясно. Че в случая няма особено много секс също е ясно и това що годе оправдава ситуацията от гледна точка на презадоволената ни откъм голи мацки действителност. Че мацето е там за картинката може да бъде оправдано, може да бъде и осъдено – аз лично мразя като вляза в компютърен магазин да ме обслужи младо нахакано девойче, което да те гледа странно като споменеш цифри и символи; мразя да ме обслужи и младо нахакано… мъжкото на девойче, на което като споменеш данни – също да гледа странно.
  Така че къде е проблемът? Че живеем в общество, за което рекламата е сведена до – „вижте те как изглеждат – пазарувайте при нас и ще изглеждате така“? Това ли е драмата в случая? Или това, че „картинката“ си няма понятие от сървъри?! Естествено, че няма да си има – тя е професионална „картинка“, не е сис. админ. Или предпочиташ аз да се появя там – брадясал, недоспал и съмнително къпан и да правя реклама на хостинга?!
  Или апелираш, като се рекламира продукт, да го правят изтупани костюмари, които те гледат в очите като говорят с теб, имат приятно ръкостискане и знаят защо са там?
  Или като ще е картинка, то поне да не я представят толкова клиширано – нали – покупките, манджичките, гримчетата….
  Не искам да спестявам и откровеното граматическо, пунктуационно и стилистическо недоглеждане при писане – ако сте блог, който държи да има и свестен имидж, не е допустим подобен изказ и липса на внимание. Много е модерно да се апелира за кирилица, AMA HEKA Cu E KaKTo Tpq’BA, за да не се превръща цялото нещо във фарс. Ако е важно информацията да достига – тогава да си пи6ем с 6естици и 4етворки и да нямаме грижи. Ако е важно как поднасяме информация – да го правим със стил – нали било уж: „Do or do not – there is no try“ – хайде де?!

 12. Ебаси, Суперхостинг са едни от най-читавите в бранша в бг. От няколко години им ползвам услугите и адски точни и професионални, изобщо не ме грее как са решили да се рекламират и дали изпозлват толкова доказано работещи рекламни стратегии (Което всъщност отново доказва професионалност. Трябва ли да повтарям и подчертавам – ДОКАЗАНО РАБОТЕЩИ рекламни стратегии)

 13. Абсолютно! От 3-4 години активно работя със суперхостинг и нямам нито едно оплакване, напротив – изключително експедитивни са! Но това не е по темата – а тя е забавна… 🙂

 14. Иво Мирчев, трябва ли да бъдем критични само към компании/хора/партии и пр. само ако не работят добре? Това, че се справят в една сфера прави ли ги имунизирани към критики в друга сфера?
  Моята критика към тях няма нищо общо с услугата, която предлагат, съответно доводите ти са напълно несвързани с темата.
  В блога няма трети твой коментар.

  Лейди, жълтата преса пише главно глупости и се продава най-много, нима предложението ти е всички вестници да се превърнат напълно в таблоиди? Защото логиката е твърде подобна.

 15. Опс, пуснах горното без да искам преди да довърша.

  Да поясня – „Иво Мирчев, трябва ли да бъдем критични само към компании/хора/партии и пр. само ако не работят добре? “

  ъъъъъъ, извинете ме, ако греша, но нали целта на критиката е да има критика за неща, които НЕ РАБОТЯТ добре? Нали именно това е смисълът на цялата работа с критиката? И нека не знабравяме коя е основната дейност на суперхостиг в края на краищата. Да не говорим, че рекламата им на практика СЪЩО работи добре, сещай се.

  Колкото до жълтата преса, за нея ми беше коментарът за неадекватната аналогия. В горния абзац пише всичко, да не го повтарям пак.

 16. Бях решил да не пиша повече в постинга, но… първият ми коментар е наистина премахнат (от общо 3)…
  Както и да е – по темата:
  Специално в сферата на маркетинга и рекламата Суперхостинг специално се справят добре. Ще ви разкажа кратка случка – Преди няколко месеца хакнаха блога ми. Забелязах в последния момент (трябваше да изляза спешно) и нямах време да възстановя нещата. Написах кратък мейл до Суперхостинг (там ми се хоства блога, както и всички сайтове) и дежурните им служители в рамките на час възстановиха цялата изтрита информация. Тъй като това е далеч от задълженията им поисках да заплатя за тази услуга или най-малкото да се отблагодаря по някакъв начин. Те отказаха и получих писмо от техния маркетинг мениджър. В него той помоли, ако наистина съм доволен от работата им – да пиша за това в блога.
  Тази история надявам се отговаря в голяма степен на въпроса доколко добре се справят в Суперхостинг с маркетинговата и рекламна част. Тъй като и аз в професионален план се занимавам с това и следя отчасти работата на Суперхостинг, мога да кажа, че работят добре. Усилията им са отлично таргетирани… Забележете какви са и къде са рекламите им в интернет. Момичето от от заглавната им страница също е интересен подход… И аз там наистина не виждам това какво общо има с основните послания на този блог… И по-важното кое точно наричате там „глупости“?

  • Вече посочих, моята критика не е към тях като хостинг компания, а като маниер как се рекламират.
   Някой прави ли разликата между двете? Това беше и въпросът ми… може да бъда критична към рекланите им стратегии само ако бяха некадърна хостинг компания?
   Колкото до изгубеният коментар, съжалявам, явно Aksimet се е задействал, за съжаление не успях да го върна.

 17. Туш… 🙂 Браво много добре си ги наредила и прекрасно те разбирам… За съжаление клишетата в днешния свят са навсякъде и доста голям процент хора вярват във всички тия глупости. Бррр…

 18. О, о, о… г-н Мирчев 🙂

  Под глупости визирам всички клишета които това място е избълвало относно жените, като се започне от това за какво живее една жена като се стигне до това как трябва да изглежда и всичко помежду 🙂 Най-големия виновник за това е масмедиите и масовата култура, които подчертават факта, че ако една жена не е богата, със стегнато дупе и бюст с внушителни размери и достатъчно количество силикон да го използва като въздушна възглавница в случай на пътно-транспортно произшествие и ако не е отчаяно зависима от мъж който да й снася редовно значи тази жена би трябвало да е доста далече от щастието. И ако това не са глупости не знам какво е 🙂

  Живота е толкова много повече от всичко това, не всичко зависи от парите и външния вид за тези, които избират сами съдбата си и не се оставят да ги води публичното овчо чувство на принадлежност 🙂

 19. Защо разводнявате? Говорим за темата в този постинг. Kакви глупости има в това?
  Общите заключения, които правите засягат не толкова голяма част от жените. Поне аз такава в обкръжението си нямам, но познавам такива… Не мисля, че това е особено обществен проблем, обаче. Но феминистските изказвания, наистина са ме забавлявали винаги.
  Шокиращото е как от кампанията на Суперхостинг изкарахте подобен огромен проблем… 🙂

  • Според теб, Лейди и още няколко коментатори, това не е никакъв проблем защото 1. „всички правят така и това е печеливша стратегия“ и 2. „те са добра хостинг фирма“.
   Тъй като за мен тези две причини са твърде странни аргументи и явно не успявам да обясня моите причини достатъчно ясно, единственото, което мога да направя е да свия рамене и да оставя тази дискусия за друг път.

 20. Обясних много точно по-горе, коментирайки точно работата им в маркетинговата част! Не го ли прочетохте? Или четете избирателно?
  А това как правят другите е отделна тема. Всеки сам избира подхода си и съм съгласен, че просташкият „маркетинг“ с голи жени и други подобни са тотална простотия. Случаят, обаче не е такъв. И аз отново не виждам точно къде е грешката на Суперхостинг.
  Ако отидете на едно технологично изложение като CeBIT в Хановер, ще имате материали в този стил поне до края на годината… Масово компаниите използват момичета/момчета, за промоции, реклама и т.н. Без сексуален подтекст, без унижение на мъже или жени и т.н. Точно както и Суперхостинг.
  Въобще нещата, за които пишете са тотална отживелица и в съвременния свят важат за хората с отявлена чалга култура, но не и за останалите…

 21. Прочетох коментара, разбирам логиката ти, също така разбирам защо ти не разбираш моята. Така че ще се опитам в някакъв момент да изложа доводите си по такъв начин, за да стане ясно къде е проблемът за мен.
  Живяла съм в България 20 години и да ти призная, не съм забелязала чалга културата да е просто малка суб-култура, прави ми впечатление, че е налагаща се (литература, изкуство, музика, медии, образование)… искам да знам как след като се е разпространила в повечето клонове, според които ние индетифицираме културата си, тя е изолирано явление?

  Възможността да се изолираш от нея не означава, че тя не съществува, просто е.
  Дори да спреш да четеш вестници, да гледаш телевизия, да стъпваш в Центъра и да гравитираш в някакъв тесен мехур, чалга културата пак си е там. Така че нещата, които коментирам аз не са измислени, а просто са игнорирани от тези, които ги осъзнават като проблемни по някакъв начин.

 22. Pingback: Tweets that mention Дневна доза глупости « It Looks Like A Feminist Blog -- Topsy.com

 23. Сигурен съм, че момичетата на Формула 1 не слизат от болидите. Също така, убеден съм, че момичетата на GoDaddy – една от най-големите хостинг-компании, са от webdev guru – нагоре!

  Уважаема авторке, давате ли си сметка, че момичетата са там доброволно, че и срещу заплащане, най-вероятно. Ако им плащат да красят – те това ще правят. Виж, ако са ги наели да им правят дневния backup, а те са просто хубави, това вече е проблем. Но аз съм убеден, че в Superhosting.bg са си наели други, може би не толкова чаровни, но кадърни администратори.

  Всъщност, това възмущение ми е доста забавно. Допускам, че не харесвате и порнофилми.

  😀

  • Стефане, на този коментар имам съвсем кратък отговор.
   Погледни този линк https://illfb.wordpress.com/2010/01/29/women-in-game-design/
   и после погледни ето този http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=501657

   Примерът с Джейд е много ключов какво е отношението към жените, особено в толкова типично „мъжка“ сфера, като IT и гейминга.
   Вторият линк ти препоръчвам да се загледаш в коментарите под публикацията. Според мен самата идея, че понеже момичето е модел, това някак омаловажава или оправдава насилието над нея, е плашеща.

   Разбира се, ти посочваш, че практиката е разпространена, особено в спортове и индустрии, които смятат, че основната им публика са мъже (това как е логична обосновка, не знам, маклко като – ама те всички леминги скачат от скалите, значи е нормално).

   Макар да не съм особено сериозен фен на формула 1, се интересувам от игри, game design, както и принципно от компютри. Само че много рядко срещам някъде признато, че може и жени да се интересуват от тези теми или да бъдат признати като възможни потребители.
   В повечето случаи женското присъствие е крайно специфично – украса. Добре, жените са там за удоволствие, те сами го решават, но ако сложа настрани пари за всеки път когато са ми разказвали за „жена програмист – морско свинче“ или са ми обяснявали как няма такова нещо като жени математици, жени програмисти, жени инжинери и пр., щях спокойно да си платя висшето образование в Англия.
   Хуморът си е хумор, но защо изобщо някой се чувства длъжен да ми обяснява тези неща, защото съм проявила интереси в тези сфери? Дадено, едва ли ако бях продължила към образование с математическа насоченост, щях да бъда следващият Мьобиус, но никога не съм чувала или виждала подобен негативизъм към мъже в тази сфера.

   Не знам дали ти си бил на comics con събития или пък си се заслушвал какви неща рекламират като игри насочени към жени, аз лично съм се ужасявала (пример сме дали тук, с Lady Popular) от стереотипния и абсурдния начин, по който са възприемани и третирани жените, техния начин на мислене и интереси (както и самата идея, че те имат някакъв ултра специфичен различаващ се начин на мислене и интереси).
   Имам познати артисти (художници, аниматори) и съм чувала доста тъжни и неприятни истории колко е трудно да намериш работа и да пробиеш ако си жена в тази сфера и какво е отношението към тях.
   Разбира се, ако не се интересуваш, няма как да ги знаеш тези неща.

   По-сериозният проблем е, че жените, които са модели често са третирани отрицателно и почти винаги точно от хората, които спорят с хора като мен по блогове как „ама те сами си го избират, те се чувстват добре, плащат им“. Аз не критикувам техния избор, а отношението към тях, а както виждаш в реакциите на втория линк, те са меко казано стряскащи.

   Ако целта ти е да направим дискусия, моля те, погледни ги и се надявам да разбереш логиката между двете и къде е принципният проблем с изполването на жени като рекламни атрибути.
   И ако имаш да добавиш още нещо след това, на линия сме.

   Колкото до порнографията, нямам нищо против порното, стига да е между пълнолетни хора, а участнието им да е напълно доброволно.
   Съжалявам, че не влизам в рамката ти, която имаш за феминизма, мисля, че ако се зачетеш по-детално, ще откриеш, че повечето неща тук също излизат от нея.

 24. Не ми стана ясно, как точно разбра моята „рамка, която имам за феминизма“, след като аз дори не съм изказал лично мнение, а направих една проста констатация.

  Ще отговоря, макар и малко разбъркано. Държа да отбележа, че говоря от мое име, т.е., не държа, че думите ми важат за много/всички мъже.

  – Жените, които са модели – а работата ми е такава, че работя често с такива – в голям процент от случаите, са толкова заслепени от красотата си, (често пъти спорна), толкова тъповато и неадекватно се държат понякога, че сами си просят неуважението, да го наречем. В този ред на мисли, при подобно поведение, мен не ме интересува дали насреща ми е мъж или жена, модел или кранист – все ми е тая. Т.е., тук не виждам нищо сексистко или дискриминация, освен по метнално развитие и елементарно възпитание.

  – Гейм-индустрията насочва по-голяма част от продуктите си към мъжката аудитория, не понеже жените не са достойни, а защото процентът от тях, който има интерес „да цъка“, е толкова малък, че чак е незначим. Бъди сигурна, че преди някой да си продаде играта – визирам основно скъпите продукции – със сигурност добре са проверили аудиторията. Sims, да кажем – едно невероятно добре изплатено заглавие, се играе повече от жени, отколкото от мъже.

  – Сферата „ИТ“ е „типично мъжка“, не защото жените са ги спряли да учат, а защото желаещите са малко, т.е., нормално е като влезнеш в ИТ-отдел от 250 човека и от тях само 10 са жени, да приемеш, че тоя бизнес е по-скоро „мъжки“. Ама не, щото жените са малоумни, а защото, очевидно, са избрали нещо коренно различно. Доброволно.

  – Аз не видях в твоята публикация нещо конкретно, което да ми покаже, че мъжът X, преценява, че жената Y не е достойна за нещо повече от украса. А жените не са там за удоволствие, а за пари. Защото – и това е от древността – жената умее да борави най-добре с тялото си, очите си, маниерите си, та, в тоя ред на мисли, мъжът е по-слабия пол, щото колкото и да е кадърен в болида, примерно, толкова му стават кашкавалени краката при хубав комплект крака и цици.

  – Навремето имах едно гадже – инженер, работеше и май още работи в БАН – не беше топ-модел, но спокойно влиза в категорията „сладка, чаровна“. За нея компютрите са страст, хоби, работа, удоволствие, като за радост – умело ги комбинира с готини заведения, но това е друга тема. Идеята ми беше, че от нея знам всички лафове за „жена инженер (програмист) – морско свинче“ и така нататък. Тоест, самата „жена – инженер“ се шегува с това, което е. Без драма, без да се засяга, ако някой друг го каже. Тя знае какво е и колко струва.

  – Не знам кой и какво ти е обяснявал за твоите избор, интереси и страсти, но ми се струва, че това е нещо по-скоро субективно и въпросния субект ми влиза в категорията „не заслужава уважение“, без значение пол, цвят и телесна миризма. За теб не е ли по-лесно да игнорираш подобни хора, отколкото да им се връзваш, да се нервираш, а най-вече – да им отделяш от личното си време, за да се препирате кой е по-по-най?

  – Жената на брат ми е актриса, сестра и е режисьор, покрай тях познавам сестрите Казакови, както и други девойки, избрали превъплащението в чужди образи. Всичките са малко или много наложили се, имат нужното самоуважение и – респективно – хората ги уважават. Не съм чул на коя да е от тях някой да се е подиграл за избора или да им обясни, че „не стават, щото са жени“. Познавам и една аниматорка – младо момиче, неотдавна завърши дори, но вече има собствени филмчета, а, струва ми се, с някои от тях печели и международни награди. Идеята ми е, че не знам кое е чак толкова трудно и къде, пък, толкова са репресирани жените артисти?

  – Колкото до порнографията, не ми става ясно, как може да се възмущаваш от това, че някакви момичета работят като нечие „лице“, с готино работно време, далеч нелоши пари за това, което правят, облечени, ухажвани и т.н., а нямаш проблем с порнографията, където често пъти една жена бива разпорена от множество мъже и.. да не изпадам в детайли. И в двата случая е доброволно и за пари, не за кеф, но в порнофилмите, ако ще си говорим за уважение – жените не получават никакво.

  Двете други публикации не ги прочетох, защото е късно, а те далеч не са толкова кратки. Но каквото и да пише в тях, аз имам собствено мнение и в случая се обадих конкретно по темата за Superhosting.bg.

  Между другото, в доста игри има разни „backstage“ кадри, в които се показват доста хора от екипа, който я е разработвал. Е, може би жените не преобладават, но не е да ги няма. Включително, в екипа, правил God of War, има една много сладка мацка, а имайки предвид колко хитово е заглавието, вярвам, че не я държат, само ‘щото е сладка….

  • „Защото – и това е от древността – жената умее да борави най-добре с тялото си, очите си, маниерите си, та, в тоя ред на мисли, мъжът е по-слабия пол, щото колкото и да е кадърен в болида, примерно, толкова му стават кашкавалени краката при хубав комплект крака и цици. “

   Ей това е адски обидно изказване – ние можем да боравим НАЙ-ДОБРЕ с тялото си? А не с мозъка си? И мъжете са слабия пол, понеже са подвластни на женските „хитрини“, така ли? Нали ти е ясно, че точно тази логика се използва в целия свят за демонизиране на жените като група хора и същата логика стои и зад изключително широко разпространеното схващане, че жертвите на сексуално насилие са си го „просели“, обикновено просто защото смеят да се показват, бидейки красиви. Това мислене е обидно, грозно, а практиката е показала и че е опасно. Окашкаваляването на краката поради крака или цици не е равносилно на „слабост“ – просто на слаб контрол и не знам в такъв случай кой може по-добре да борави с мозъка си.

   • Виж, ясно ми е, че тази интерпретация ти е най-удобна, но – да – „НАЙ-ДОБРЕ“ боравите с тялото си. И не, щото аз го казвам, аз щото това са фактите. Ти си чувала повече ядрени физички или повече манекенки, топ-модели, фото-модели, певици, които основно си показват прелестите, вместо да пеят?

    Това, че казах „най“, не значи, че е „единствено“, нека да правим разлика, става ли? Ако трябва да бъда искрен, аз съм по-скоро „феминист“, в смисъл, че също не си падам жените да бъдат „боси, бременни и до печката“, обаче и така модерната напоследък псевдо-еманципация, в някои случаи ми идва в повече.

    А това с „демонизирането“, не само, че не ми е ясно, ами по-скоро ми е смешно.

    Също така, нямам идея, каква литература четеш, но или е грешната, или контактуваш основно с прости и ограничени мъже, защото само пълен кретен може да каже, че една изнасилена жена си го е търсила сама. Разбира се, изключвам единични случаи, в които това е било факт, с идеята после някой да бъде манипулиран.

    Другото, което не ми е ясно е, коя практика-какво е доказала, че е опасно?!

    Колкото до *самоконтрол*, жените доказано имат по-добър такъв. Е, и?

    • Факти, колко либерално се използва тази дума.

     Зад статистиката има причини. Да си се замислял, че причините може да не са тези, които ти идват първи наум, а именно, че жените „са си такива“? Може би хилядолетията безправие имат нещо общо с това несъответствие в повечето жизнени поприща между половете? Може би броят на манекенките отразява и отношението към жените, и приетото им място в обществото, освен „естествените им наклонности“?

     Аз лично не смятам, че ти имаш какъвто и да било авторитет да ми казваш с какво най-добре боравя АЗ. Покажи ми безспорни факти, че всички ние по-добре боравим с тялото си. Обаче факти, които не оставят място за съмнение, че това е единствената причина за всички косвени доказателства, които си ми дал горе, без да има други фактори (като например ТЪРСЕНЕ на това предлагане от страна на жените).

     Би ли дефинирал „псевдо еманципация“, ако обичаш? Не ми е ясно какво имаш предвид.

     А „демонизиране“ си е термин и демонизирането на жената в митологии и религии е пространно изследвано като културно явление. Подозирам, че ти е смешно тъкмо защото не ти е ясно.

     Каква литература чета? Не е литература, а са форуми като този и като дискусионните форуми в популярни сайтове за новини, където най-обикновени хора (мъже И жени) редовно твърдят, че ако една жена е бита или изнасилена, вероятно си го е търсила. Те дори не са малцинство. Цитат: „Ако една жена е бита, то тя непременно много настоятелно е помолила за това“. Друг цитат: „Никой нормален мъж няма да посегне, без да го предизвикат.“ Отвори си някоя новина за домашно насилие или изнасилване и виж коментарите под нея.

     • Това, че ти не си попадал на дискриминация (както ми се струва, щом дори не си чувал как битите и изнасилени жени си го търсят), не означава, че тя не съществува. Почети и се поинтересувай, преди да правиш окончателни изводи относно проблематика, от която явно не си се интересувал.

     • Тук ще отговоря и на двете ти мнения:

      – как искаш да се използват точно фактите?!

      – жените са хора > хората са различни личности > всяка личност е това, за което се представя и е. Вие тук сами натъртвате, че жените са дискриминирани, е как точно помагате да не е така?! Да не говорим, че работите с частни случаи, поставяйки ги към общия знаменател. Хилядолетията безправие, отдавна нямат нищо общо. Турското „присъствие“ също няма нищо общо с положението ни в момента. Световните войни – също. Германия е била срината до основи и един хляб е струвал една количка пари. Къде са сега те? Значи – може. Това, че тук си мислим, че сме най-умните, най-красивите, най-гостоприемните, най-най-най, нито е вярно, нито лалането за това, по някакъв начин променя факта, че сме зле – икономически, психически и всякак.

      – какво правиш ТИ, ми е все тая, честно казано. Объркваш ме, всъщност. Един път ми говориш по принцип, после ми говориш конкретно за себе си, мешаш частни случаи с „общо взето“. Моя авторитет, където е необходимо – има тежестта си.

      – „псевдо-еманципация“ е криворазбрания стремеж да бъдеш нещо повече от това, което си. Като не можеш да го постигнеш по един начин, започваш да си изсмукваш от пръстите всякакви неща и да се криеш зад антична история и нямащи общо с даден проблем аргументи.

      – Йоана, момичета, хайде, уважаеми, да заживеем в 21 век! Вие за правата на жените в митологията ли се борите или за тези на съвременните жени?! Ако съм попаднал на блога на курсистите от „Египтология“, явно съм объркал нещо. А доколко ми е ясна митологията, няма да коментирам, не страдам от комплекс, че чета малко, нито защитавам съвременни позиции, цитирайки древна (и спорна) история и МИТОЛОГИЯ! В митологията и Минотавъра не е пич, Хадес е кофти, ама да е ревнал някой мъж, че са го демонизирали? Ето, бе, Атина е готина.

      – относно последния ти абзац – смени форумите, които четеш.

      – Йоана, попадал съм на много дискриминация, в различни аспекти – било тя по полова принадлежност, по раса, цвят, акъл, произход, социален статус и прочее, изобщо не я отричам. Отричам хората, които си позволяват дискриминация. Когато мога да променя нещо – правя го и смея да твърдя, че в по-големия процент от случаите – имам нелоша успеваемост. Когато виждам, че сам не мога да направя нищо, а поддръжници няма – се оттеглям и зачерквам въпросния човек/институция/каквото. Животът ми е само този и не виждам смисъл да се боря с вятърни мелници.

      И, накрая, моля те – не ме пращай да чета, особено форумите, които четеш ти. Явно влияят зле на самочувствието ти/ви.

     • Не съм те пратила никъде. Само обясних къде съм намирала коментарите, които ти каза, че не можеш да си представиш – и те посъветвах да провериш, ако не вярваш.

      Струва ми се, че въобще не се разбираме и говорим един през друг. Митологията я споменах във връзка с демонизирането – защото следи от мисленето тогава остават в съвременното съзнание – пример за това са архетипите, с които ние всички зънателно или не толкова съзнателно боравим – ето така митологията има отношение към 21 век. Познаването на историята е много повече от книжни знания, то е и ключ към по-широкото и по-добро познаване на човешката мисъл или дори природа, ако смея да се изразя толкова свободно. При всички случаи нещата и епохите са свързани, а не напълно невлияещи си отрязъци от време.

  • Вадя си изводите на база коментарите ти.
   О, да, в много видове порно става дума за точно това, което ти спомена, но аз вече съм писала по тази тема. http://eneya.wordpress.com/2010/03/18/porn/ Не мисля, че имам какво да добавя повече.

   Колкото до двата линка, които ти пратих, смятам, че по-нататъшна дискусия няма как да има, поне докато не се запознаеш с тях.

   – жените, които са модели може да са всякакви. Интересно ми е какво разбираш под „неуважение“, особено в светлината на линка, който пуснах. Не знам как да ти обясня, че когато в една сфера са свикнали да приемат жените главно като украса има крайно активна съпротива, когато някой се опитва да променя това статукво. Случвало ми се е да ме посрещат крайно негативно в game форуми и сайтове, защото не винаги пиша под полово неутрален ник. О, да, това е някаква дреболия, но честно казано, дотук се събират толкова дреболии, че количествено затрупват.

   – тази идея, че двете сфери са главно мъжки, затова отношението към публиката е като само към мъже е самосбъдващо се проклятие. Аз лично съм фен, съответно много пъти съм си затваряла очите пред откровена мизигония, заради добрата игра, но това не променя фактът, че в повечето случаи враждата не е просто игнроираща присъствието ми, а директно негативна към него. Жените геймъри може и да не са огромен процент, но малко вероятно да предизвикаш женски интерес, когато ги третираш все едно са малоумни (Lady Popular и сие) или като eye candy (да изброявам ли игрите, които го правят). Както и да е, тук има едно клипче, което коментира точно тази тема, потърси го, мисля че е следващото след публикацията на Жилов, която ти линкнах.

   – ох, класическото „аз имам приятелка, която говори така“. Ами и аз имам такива познати. Смятат „мъжко момиче“ за комплимент, обичат да разказват как предпочитат да контактуват с мъже, а не с жени, защото жените са злобни и завистливи, а аз тук някъде изпитвам желание да си тръгна и да ги изтрия от списъка ми с контакти, защото подобен начин на мислене е доста абсурден, стереотипен и отново, самосбъдващ се. Той работи с последствия или с микрогрупи, а вади изводи за пол като цяло. Когато трябва да се впишеш в среда, която третира това, че си жена като някакъв минус е много нормално да се опитваш да се впишеш и да се държиш по начин, заради който да не те третират като аутсайдер. Разбира се, има жени, които просто си харесват такъв тип хумор, но е хубаво да се замислиш защо някой изпитва желание да доказва как тя не е като „онези“ други, глупави жени.

   – жената от древността…
   Ок, разбирам, че не всеки се интересува от история колкото мен или че си е правил труда да се интересува от какво най-много са разбирали и умеели жените в древността, но чак пък толкова?

   Жените в древността не са страняли от приложните науки защото са имали избор.
   В повечето случаи необразовани, третирани като по-малко хора заради пола си (и в много религии, престъплението си да имат цикъл и да бъдат… сещаш се, жени), ограничавани като движение, права, възможности да контролират телата си и съдбата си… Наред с това представата за мадоната/курва, която види се още много хора вярват безусловно, довежда нещата до ситуацията, в която жените се опитват да използват малкото, което имат.
   За съжаление логиката ти как жените са можели да постигнат нещо с телата си… показва просто незапознатост с историята. Особено, че те рядко са имали контрол над телата си, случаите, когато все пак са го имали, е бил твърде стриктен. Тук дори няма да започвам темата за девствеността и нечии социален статус да се определя на тази база.

   Всъщност жени учени, художници, политици има и то във всяка култура, всяка епоха, независимо колко негативно е било отношението към тях. За съжаление жестокостта, с която са били наказвани е още една епопея. Много често информация за такива жени е била унищожавана или изкривявана.
   Клеопатра ми е любим пример. Тя е била добър политик и стратег, но какво е запомнил светът и как си я представа? Оназ дето миришела на мляко, спала с Цезар и Антонии и умряла. Хех. Би било смешно, ако не беше тъжно. Ако извадя един списък с всички жени в историята на човечеството, които не са търпели статуквото, сигурно ще ти падне ченето, защото освен в специфични издания и след дълго ровене, рядкост е да попаднеш на тях. Да не започвам за съвременната наука как е.

   Всъщност тези представи за средновековните жени идват главно от книгите, сериалите и филмите, които обаче рядко са правени с цел да отговарят дори минимално на истината. Все пак да отбележа… ако гледаш Тюдорите, Спартакус или Рим… това са сериали, правени с художествена цел, а сюжетите са писани с оглед на драматичността, а не достоверността.

   Не знам дали си се интересувал стабилно от митове и легенди, предлагам ти ако някой ден се чувстваш особено склонен да се сдухваш, да прочетеш малко.
   От всички митологии египетската, азиатската (до някаква степен) и скандинавската (пак до някаква степен) не слагат равенство между жени (женски качества) и зло.

   Женската сексуалност е била доста плашеща, преди 18 век се е смятало, че жените са сексуални животни и че над тях трябва да има стриктен контрол. (можеш да видиш отзвук от това в много арабски култури)

   В 17, 18 (че дори и 19) век битува твърдата идея, че образованите жени са заплаха за реда. Убедеността, че ако жени четат, матката им загнива е била толкова силна, че изобщо не е за разправяне. (Да споменявам ли лова на вещици, който е бил насочен просто към образованите жени.)
   После стигаме до Фройд, който пък е убеден, че жените са асексуални, неспособни са на творчество и логична мисъл (теории, които е отнело учудващо дълго време да бъдат изкоренени). После, разбира се, идва феминизмът, а ако се загледаш какви са класическите критики и обиди към феминистите, ще видиш как точно се възприемат жените и какво се смята, че е тяхното място. Само един цитат, разбира се. „Грозни, мразещи мъжете лесбийки.“ – това е сумаризираната критика към цяло едно движение (което не се различава толкова много от хуманизма, с тази разлика, че няма отношение към религията). Да си срещал подобно отношение към хора, които се дефинират като хуманисти? Не? Нормално.

   – аз също познавам жени, които печелят конкурси. Линкът към Джейд беше конкретно пример как посрещат пробили жени в тези сфери, тя е доста известна и този пример е пробил, но мога да ти разкажа доста накъдрящи косата истории за по-всекидневни хора.

   Тук много често дискутираме различни теми, може да огледаш назад публикациите, защото сме дискутирали голяма част от нещата, които ти използва, за да се аргументираш. Тъй като до голяма степен имам желание да ти пускам линкове към предишни дискусии (за да не се повтарям), за да има смисъл този разговор, наистина би било полезно да се запознаеш с някои от тези неща.

   Ако темата наистина ти е интересна, препоръчвам ти да си намериш „Другият пол“ на Симон дьо Бовари. Книгата се чете лесно и обяснява твърде много неща.

   • Енея, не искам да демонстрирам неуважение, обаче на горното няма да се обяснявам. В известен смисъл, има общо с годините и опита, който подозирам, че си успяла да натрупаш. Аз не обичам да казвам, че понеже някой е по-млад, той е по-глупав, но е факт, че някои неща отнемат повечко време, отколкото си имала на тоя свят.

    Или не успяваш да защитиш тезите си, или имаш някакъв комплекс, че си жена, а не би трябвало. Това само демонстрира, че жените са по-слаб пол, ама са решили да си „надигнат главата“. Просто се дръж достойно и някой като ти каже, че „не ставаш“, го игнорирай.

    Не знам защо реши, че трябва да ми обясняваш нещо, но за сферите вече писах. Никой не е ограничил жените да работят в сферата на IT, просто големия процент от жените, не намират работата във въпросната за интересна.

    С „класическото „аз имам приятелка““, започна ти, малко преди мен. Склонен съм да вярвам, че имам малко повече познати хора от теб, в доста разнородни сфери и с много различен социален статус. Това, че ти си се чувствала „ауйтсайдер“ някъде, е твой проблем, личен, не на обществото. И ми се струва, че ти искаш да се докажеш, намирайки си „малки причини, които количествено да те затрупват“. Това със „самосбъдването“ го ползваш два пъти вече, а само по себе си, звучи банално. Нещата не се случват сами, някой ги случва. Смени си средата, приятелите, познатите и ще видиш, как вече няма да си аутсайдер. Бъди сигурна, че ако искаш да се занимаваш с разработване на игри, примерно – виждам, че те влекат – и си достатъчно добра аниматорка, програмистка или каквото е нужно, никоя сериозна компания няма да те върне. Между другото, работя в една от най-големите финансови институции в Европа – трудно ми е да ти опиша, колко много жени има, да не кажа, че са преобладаваща част, а много от тях са на изключително високи позиции – в това число – управителни съвети на банки. Значи може, а? Доста от тях не разполагат с чифт крака и цици, а са се доказали с акъл!

    Стига с тая псевдо-еманципация, моля ви се. В 21 век, полът и цвета на кожата, поне в цивилизования свят, не са от голямо значение. Само че, има определени индивиди, които искат да „отмъщават“ за минали времена. Това е малко като простотията, че за всичко са ни виновни византийците, турците и комунистите.

    Иначе, виждам, че си чела, дори може би повече от мен, но не виждам как тези ти знания, в 21 век, ще ти помогнат особено много, освен, ако не си историчка.

    Между другото, сетих се нещо – в учителската професия, жените преобладават. Това не е ли дискриминация!?

    От друга страна, професорите-мъже са повече. ^^

    I’m out. Допускам, че може да се засегнеш, макар и не това да целя, но наистина ще се наложи да поживееш още малко, а после ще видиш, как поне за част от нещата, ще бъдем на едно мнение или поне ще ме разбереш.

    Обобщено: аз много обичам жените, уважавам ги и смятам, че те имат място на тази планета, точно, колкото мъжете. Най-малкото, за да ни има, не можем един без друг. Но е факт, че в определени сфери, едните са по-подходящи от другите, по ред причини. По-логично е, ти да се занимаваш с деца и да ги учиш, а аз да строя тежкотоварни машини, нали? Разбира се, има сфери, в които полът изобщо не е от значение, стига да има интерес. Примерно, разработването на софтуер. Пак ти казвам, ако си достатъчно добра – ще си намериш и добро място, без някой да те смята за „аутсайдер“.

    В крайна сметка, пак писах, макар и по-скоро „общо“, а не конкретно по урока по история горе, но ти си отделила време да го напишеш и, в крайна сметка, редно беше да се обадя.

    Поздрави и не се давай! Нали знаеш, първо трябва да се уважаваш сама, за да те уважават другите.

    • Надявам се Енея и ти да нямате нищо против да се намеся в разговора ви.

     „Просто се дръж достойно и някой като ти каже, че „не ставаш“, го игнорирай. “

     Мхм, с игнориране се решават всички човешки проблеми.

     „Това, че ти си се чувствала „ауйтсайдер“ някъде, е твой проблем, личен, не на обществото. “

     Ако обществото активно не те приема такъв, какъвто си, е трудно да не се чувстваш аутсайдер. Маргинализацията на групи хора е (или поне според мен би трябвало да бдъе) обществен, а не личен проблем. Мен поне общество тип „всеки за себе си“ не ми се вижда много привлекателно.

     „Смени си средата, приятелите, познатите и ще видиш, как вече няма да си аутсайдер.“

     Тоест изборът е смени си живота или си остани аутсайдер? Само един привилегирован (разбирай: човек, който никога не е бил жертва на каквато и да е било дискриминация) може да прави такива предложения.

     „Между другото, работя в една от най-големите финансови институции в Европа – трудно ми е да ти опиша, колко много жени има, да не кажа, че са преобладаваща част, а много от тях са на изключително високи позиции – в това число – управителни съвети на банки. Значи може, а? Доста от тях не разполагат с чифт крака и цици, а са се доказали с акъл!“

     Това искрено ме радва!

     „В 21 век, полът и цвета на кожата, поне в цивилизования свят, не са от голямо значение.“

     Отново, само защото ти не си забелязал, че са, не означава, че е така. Трудно е за човек, който никога не е бил в позиция да бъде дискриминиран да разбере, че други групи хора все още СА дискриминирани най-редовно. Но това е така, за съжаление.

     „Между другото, сетих се нещо – в учителската професия, жените преобладават. Това не е ли дискриминация!?“

     Учителската професия, освен че е една от най-ниско платените, запълва и трдиционалистните представи за ролята на жената – обгрижваща деца. Погледни как е по високите академични етажи – колкото по-нагоре отиваш, толкова по-малко жени има. Сега виждам, че сам си го посочил.

     „По-логично е, ти да се занимаваш с деца и да ги учиш, а аз да строя тежкотоварни машини, нали?“

     ЗАЩО да е по-логично? Имаш ли действително ЛОГИЧНО обяснение? Нито мъжете са негодни за гледане на деца, нито строенето на тежкотоварни машини се извършва с голи ръце, че да трябва физическа сила.

     И съм сигурна, че Енея няма проблеми със самоуважението.

 25. Това е отговор към Йоана, ама с reply става твърде сгъстено:

  Не, нямам нищо против, а за Енея съм убеден. Хубаво е човек да има поддръжници, в това няма лошо. Иначе, на мен ми е ясно, че аз, ако ще да се обърна, положителен рейтинг няма да получи в този блог, ха-ха.

  Та, горе писах, че каквото мога да променя – променям. Каквото не мога – игнорирам го и търся други пътища. Няма нищо на този свят, към което да води само един път. Това е положението, това ми е философията и смятам, че трябва да ти е ясно това с игнорирането.

  Йоана, ако обичаш, би ли ми дала конкретен пример, в който ОБЩЕСТВОТО те е низвергнало, понеже си нямаш пишка?! Стига вече, казах ти – явно в кофти среда сте попаднали! Иначе, ако визираш обществото в България конкретно, то като цяло е ужасно, с всички.

  Изборът е да си смениш СРЕДАТА, тя е ЧАСТ от обществото. Кое тук не е ясно и защо е необходимо да пиша с главни букви, само и само да го видиш, обмислиш, сдъвчеш и проумееш? Аз моя живот не си го променям никога, когато набия на някой ignore. Той/тя, очевидно не се вписва в моите критерии за „част от средата“. Това е. Толкова е просто. Не твърдя, че това трябва да е първата стъпка, но със сигурност последната.

  А това, което те радва, има защо да те радва – всички тези жени са доказали, че не са с нищо по-малко от мъжете. Това са живи примери, че дискриминацията НЕ е навсякъде. И пак се връщам на темата за „средата“.

  Кое, Йоана, не съм забелязал? Щатите имат черен президент. Германия имат жена-премиер. Няма ли промяна, спрямо античната история? Ето, това е 21 век! И, искрено вярвам, в това отношение, нещата ще става все по-добре.

  Учителската професия, уважаема, е ниско-платена в страни от осмия свят, каквато сме ние. Мислиш ли, че в Итън е така? Харвард? Хайделберг? Между другото, моя позната, българка, след като завърши Хайделберг, бе поканена от тях да ПРЕПОДАВА там. Не да е „просто“ асистентка“. Значи – може! А в случая, нито краката и са дълги, нито циците големи. На лице го докарва, но се доказа основно с акъла си! С нищо не е по-специална от теб, Енея или коя да е жена. Не се ползва с никакви привилегии, но очевидно успява.

  Това за мъжете професори беше иронично, жалко, че не стана ясно. Моята леля стана доктор и не-не-знам-какво-още по микробиология в Канада. Да ти кажа ли заплатата ѝ? Българка е, заминаха със зелена карта. Преди това преподаваше в университета в Заарбрюкен, Германия. А да ти кажа заплатата ѝ?

  ЗАЩОТО, Йоана, жените имат вродения майчински инстинкт, какъвто мъжете нямат! Аз имам две деца, които не са от мен, грижа се за тях, обичам ги и ги имам за мои, а не „като мои“, понеже не са случили на биологичен баща, все тая. Но, колкото и да се старая, колкото и самички да решиха да ме наричат „татко“, майка им се грижи в пъти по-добре от мен! Майка им, мила моя, има много по-дълбока връзка с децата, без значение, колко мил, грижовен и обичащ баща им. Та, ето ти факт. Е, има частни случаи, в които е обратното, но на фона на „общото“, отново са твърде малко.

  А за професията – хващаш се за думата. Първо, не абсолютно всичко е автоматизирано, примерно в заводите на Rolls-Royce – всичко се прави на ръка, освен боядисването. Второ, може да се опиташ да поставяш релси, ако искаш. Е, да, те ползват кранове, ама някой трябва да ги турне на кранчето тия релсички, нали..

  И аз съм сигурен, че Енея вярва, че няма проблем със самоуважението, но от това, което чета и виждам, че ви тревожи, може би не е съвсем точно така.

  Има и още нещо, което май по-горе отбелязах: не знам за теб, но виждам, че тя е на 20 години. Аз наистина не обичам да отсъждам за някой по това, че е по-млад или по-възрастен, но наистина, в този живот има неща, за които просто трябва повече време, повече опит, повече стени, в които да се сблъскаш, докато се научиш да ги отбягваш, както и повече хора, които да те стъпчат, за да се научиш не просто да се изправяш и да продължаваш, а въобще да не падаш.

  • „Кое тук не е ясно и защо е необходимо да пиша с главни букви, само и само да го видиш, обмислиш, сдъвчеш и проумееш?“

   Това, че не съм съгласна с теб, не значи, че не те разбирам.

   За останалото нямам какво повече да добавя, защото вече е казвано в тази дискусия много пъти. Както казват в другоезичните форуми, let’s agree to disagree, ok?

   • Само още две неща: УЧИТЕЛСКАТА (не преподавателската – има разлика) професия е нископлатена в сравнение с други професии на практика навсякъде по света. Със сигурност този вид учителстване, което е доминирано от жени, както започна примера ти, е нископлатено.

    И второ – много мразя непознати за мен хора да ме наричат „мила моя“ или други уж мили обръщения. Ако обичаш повече не го прави.

    • Единственото, което мога да приема за разлика между „учител“ и „преподавател“, е, че неясно защо, е прието, че се „учи“ в началното училище, а „преподава“ – в университетите. И в двата случая, едни хора предават знания на други. Да не говорим, че като се замисля, „началните учители“, са по-важни, защото в голяма степен точно те сформират характера на бъдещите висшисти. Както и да е. Ако това е, което имаш предвид – абсолютно нормално е, жените да доминират в работата с малки деца – по-горе обясних. Заплатите там са по-ниски, спрямо „преподавателските“, основно заради материята, обема и сложността на материала, както и това, че някой, за да преподава на висшисти, вероятно е учил много повече, отколкото друг, преподаващ в начално училище. В това има резон. Но понеже ми се струва, че разбирам накъде биеш, искам да попитам, жените ограничени ли са по някакъв начин, да станат професор, без значение преподавател или не, или това е тяхно решение?

     Между другото, в медицината – една от най-сложните науки, жените, които имат по „емнайсе“ титли, хич не са малцинство.

     • Ми ето – точно този ти пример, че жените никой не ги бил ограничавал в науката, е обсъден надълго и нашироко тъкмо в тоя блог, има си специална статия за това и доста дълга дискусия по нея. Ако ти е интересно, прочети: https://illfb.wordpress.com/2010/02/26/gender-and-science/

 26. Разбира се, имаш право да не си съгласна, макар и да ми е чудно с кое точно. Също, как би се аргументирала, но май вече се уморих. Мисля, че наистина говорим един през друг.

  За себе си смятам, че – да – дискриминация има на много нива, в различни мащаби, но тя е значително по-малка, отколкото е била, с тенденцията да намалява все повече. Което го намирам за добре. Също така, обаче, смятам, че за определени неща, мъжете и, респективно – жените, са по-подходящи.

  Епохите неминуемо са свързани, но затова са „различни епохи“, затова изобщо са „епохи“ – защото в основата си се различават. Иначе щяха да са по-скоро „етапи“ на едно и също нещо.

  Това е от мен, ще се чуем след десетина години, макар и тогава да имате да гоните с други десет. Трудно ми е да опиша, колко съм убеден, че мненията ни тогава, ще се припокриват, ако не изцяло, то поне в голяма степен.

  П.П. Колкото до „останалото“, не видях да е дискутирано по-нагоре. Поне съм спокоен, че ти дадох конкретни примери, които няма как да обориш. 😉

  • Примерите ти са били оборвани много пъти, тук (не само в тази статия – имам предвид в блога като цяло) и в други феминистки пространства. Не си ми казал нещо, което да не ми е било повтаряне до втръсване и преди.

   Колкото до конкретните ти примери – не знам ти как разбираш факти, но нито нещо става факт, само защото е предадено в разказно изречение без „според мен“ в началото, нито единичните познати и личните анекдоти се броят за доказателства.

   А покровителственият ти тон е обиден и не позволява сериозна дискусия.

 27. Брей, че било обидчиво това момиче. Знаеш ли, ако под „сериозна дискусия“ разбираш ти да говориш, а някой да ти кима насреща в знак на съгласие – не знам как е в митологията и в античната история, ама в тоя живот, дето го живеем – не е работеща схема. Дискусията е точно това – да има две или повече страни, с повече от една гледна точка. Другото се нарича „съгласие“. Както и да е.

  Човек, който е сменил пола си, каквото и да говори – не мога да му повярвам, в този ред на мисли – не, че съм чел надолу, но каквото и да е писал, изобщо не го приемам за чиста монета. Преди няколко години, някакъв твърдеше, че и Ботев се появил в някакво село, също има твърдения, че Елвис е жив, а духът на Майкъл Джексън си живее в Невърленд, ама… айде да кацнем вече.

  А това, че тук и „в други феминистки пространства“, взаимно се нахъсвате по даден проблем, нито знае, че такъв реално има, нито, че ако го има, е толкова сериозен, а пък че не давате никакво реално и приложимо решение – е факт, колкото и да те дразни. малко хъшовска история – всички сме възмутени в кръчмата, ама никой не прави нищо на практика!

  Не знам кой точно от примерите ми е оборван, нито смятам да търся или да задълбавам повече. Ясно ми е, че се дразниш от факта, че съм живял малко повече от теб (или поне от Енея), на двайсетина години, мен също ме вбесяваше, когато някой ми се прави „на голям“, Да, де, ама проумях, че за някои неща наистина трябва време. И, надявам се, още много време ще проумявам хиляди неща, за които преди или дори сега смятам, че са еди-как-си. Иначе, хубаво е, че имате позиция, остава и не само да се възмущавате в блога, а да правите нещо реално, за да я защитите. Празните приказки не вършат работа.

  Колкото до фактите, „според мен“ не ги прави такива. Бъди сигурна, че аз много държа, когато изказвам лично мнение, то това да е ясно. Вие през цялото време ми давате някакви единични примери, ама накрая – как беше – „са толкова много, че те затрупват“.

  „Покровителствения“ ми тон, може би те дразни, макар и да вярвам, че ако бях на твоята позиция, нямаше да е така. Истината е, Йоана, че с този си тон, аз съм постигнал някакво ниво на развитие, от което аз и околните ми сме доволни. И, всъщност, съм безкрайно весел и усмихнат пич. Тонът ми винаги е бил такъв и не, че е покровителствен, просто ти явно го чувстваш така.

  Малкия ми брат е на 23 и също често ми скача, че съм му говорил покровителствено, после като види, че съм бил прав за нещо – знае да се извини. Не, че търся извинение от теб, просто ще се радвам, ако наистина вземете да кацнете. Виждам, че сте умни и чели момичета, което е похвално – можеше да станете нечия държанка, примерно. Но точно, щото сте умни, спрете да натяквате, че дискриминация има, защото само я подчертавате. Напротив, докажете, че няма. Дадох конкрети примери горе, повярвай ми – възможно е. От друга страна, ако някой не постигне дадена цел, просто, защото не може, не умее или не знае, не трябва вечно да търси някой друг виновен за нещастието си. Уви, това е прийом на много българи. Все някой ни е виновен за нещо, никога не гледаме себе си.

  Йоана – и с това приключвам – не знам защо си решила, че аз по принцип следя блога и съм наясно с всичките му теми. Моето уважение към всички автори, но от това, което видях, не грабнаха вниманието ми. Обадих се конкретно по тази тема и това е.

 28. „не, че съм чел надолу, но каквото и да е писал, изобщо не го приемам за чиста монета.“

  Е какво си говорим тогава! Ето това имах предвид – сериозна дискусия не може да се води, защото подхождаш към казаното от другата страна с предубеждения – и към това, което казвам аз (понеже съм малка, доколкото разбрах), и към това, което казва този човек. Не, не може да се води сериозна дискусия в такъв случай, защото си предубеден и следователно мненията ти не само не са обективни, те не са и информирани.

  Нямаш идея какво е казал човекът, но за теб то е равносилно на слуховете за Елвис. Без да знаеш какво е. Обаче това, че проблемите, които ме вълнуват, не са сериозни (не са сериозни за кого? за теб?), е „факт“ – извинявай, обаче след това не мога да те взема насериозно, надявам се и сам виждаш защо!

  Не смятам, че следиш блога, ТОЧНО ЗАТОВА обясних, че нещата, които казваш, са били дискутирани в него и преди. Всъщност освен стандартните възражения срещу феминизма, които ми се изваждат всеки път, когато дори спомена думата, аз друго от теб не чух.

  И щях да ти се извиня, ако смятах, че си прав – обаче според мен ти изобщо не си прав. Затова не виждам основание да се извинявам.

  • Хубаво, де, видях – като „мъж“ са се отнасяли с „него“ по-добре“, отколкото, когато е бил жена. Това за мен е психично-болен човек, който е стигнал до крайност! Срам за жените е, по-скоро, че вместо да покаже, че жените, всъщност, са достатъчно умни и кадърни, си е закачила пенис, само и само да получи добро отношение и адекватно оценяване на работата.

   Аз съм широко-скроен човек, но – да – за определени неща съм предубеден. Малко са, но смяната на пола е едно от тях. И не, че си малка, а си млада, разликата е голяма. Малки са ми децата. И да, докато си по-млада от мен, както аз, докато съм по-млад от някой на 60, не, че не може да знаеш повече или да си с по-голям умствен багаж, но за някои неща, просто ТРЯБВА да поживееш повече, за да се случат или да ги осмислиш. Нарича се ОПИТ и не мисля, че се преподава където и да е.

   И дискриминацията, когато такава има, всъщност е много сериозен проблем. Ама, ако вземеш да почнеш да вникваш в това, което пиша, ще разбереш, че моето мнение, а и това, което реално виждам е, че въпросната намалява все повече и повече, както и че искрено вярвам, тенденцията да се запази!

   Освен това, аз съм по-скоро феминист, ама не просто, понеже си падам по жени, а защото ги намирам за абсолютно равни. Всъщност, сравнение на половете не е уместно – ние всички сме хора! Но тук просто сте малко крайни, това е. Като гледам, че и жени са ви го казали, явно не съм просто някой си, дошъл да спами. Всъщност, аз доста рядко ще седна да пиша по блогове, еле па в такива мащаби! Това беше във връзка с моята гледна точка, относно феминизма.

   Един въпрос – как може „мнението ми да не е информирано“? Предполагам има грешка, защото иначе няма смисъл.

   Не виждам за какво да ми се извиняваш, не съм и очаквал такова нещо – по-горе го казах. За мен ще е по-добре, ако ти, Енея и поддръжниците ви, вземете да разберете, че по-лесно е да докажете, че СТЕ РАВНИ, отколкото да плачете, че правата ви са потъпкани! Вземете го разберете най-сетне! Освен, ако просто не искате да го играете „бунтарки“. Да, де, ама времената на 70-те отдавна минаха и тия вече много не минават. Иначе, Morphine и The Doors и аз харесвам. 😉

   Не ме познаваш и няма как да знаеш, но ще ти кажа следното: мен са ме учили да бъда кавалер, джентълмен или просто възпитан. В този ред на мисли, са ме научили да уважавам хората, без предубеждения относно техния пол, цвят на кожата и прочее. Братовчед ми е мулат, в обкръжението ми има по-скоро жени, израснах основно покрай братовчедки – повярвай ми, смея да твърдя, че разбирам жените, общо взето. И не само това, ами гледам да защитавам правата им, доколкото ми е по силите. Дори, като се замисля, нямам правото да виня и жената-мъж от това, което ми показа по-горе. Разбира се, приемам това, което е направил/а, но не го намирам за нормално. В този смисъл, било тя/той и отличен учен, чийто знания и постижения бих могъл да уважавам, не мога да я/го уважавам като човек.

   Трудно ми е да уважавам, обаче, някой, който основно се оплаква, че правата му били поругани, че и още по-зле – възмущава се заради хора, които сами не се възмущават от решенията си (Пр.: моделките на Superhosting), а после обвинява друг, в случая – мъжкото съсловие.

   Пак и за последно: от това, което виждам, имате потенциал – умствен, със сигурност – вложете си енергията в това, да докажете, че сте поне толкова кадърни, колкото мъжете, по този начин ще помогнете да има все по-малко и дори никаква дискриминация. С тюхкане по блоговете и да си цъкате положителни рейтинги една на друга, хем нищо няма да направите за каузата ВИ, хем живеете в заблуда, че имате много привърженици.

   Иначе, оценявам и високо уважавам това, че човек има дадена кауза. Въпросът е, да и се отдадеш и да се бориш за нея, правейки нещо реално, не оплаквайки се, че не можеш да я постигнеш.

   Ясно ми е, че се повтарям, но предпочитам веднъж да бъда по-подробен и ясен, отколкото да повтарям едно нещо хиляди пъти, а накрая да се окаже, че съм изгубил повече време.

   Това е от мен. Over and out.

   Бъдете здрави, аз дори не дойдох да ви убеждавам в нещо. Някой ден сами ще се убедите, това е. Може да звучи много „пенсионерски“, но това е положението. И не, защото аз го казвам, то просто е така. Някога и аз не вярвах..

   • „Информирано мнение“ е грешка?! Сериозно ли?? Ок, ето как: ако аз кажа „Хари Потър е много тъпа книга и подтиква децата към вещерство“ без да съм я чела, това е неинформирано мнение. Ако обаче прочета всичките 7 книги, намеря критика върху тях, разговарям с фенове и противници и въз основа на така натрупаната информация си създам мнение, това се нарича информирано мнение. Затова не всички мнения са еднакво валидни.

    Изобщо не съм бунтарка. На теб ти е лесно да кажеш „докажете“, защото за нещата, за които ние трябва да се доказваме от нулата, защото автоматичното мнение е „тя е жена и не става“ (например шофирането), на теб не ти се налага да се мъчиш да доказваш и да преборваш такива отрицателни мнения, защото получаваш автоматично одобрение, докато не го загубиш с действия („той е мъж, няма причина да го смятам за лош шофьор“).

    Дискриминацията наистина е по-малко. Дори е забранена със закон. Това не значи, че я няма. Обаче стереотипизирането няма как да се забрани и си е все така разпространено и си вирее много добре. То също е проблем на феминизма.

    А да не говорим, че феминизмът не се занимава само със Западния свят. Погледни на Изток и ще ти прилошее.

    Би ли посочил къде някой от тук пишещите е обвинил единствено мъжкото съсловие за каквото и да било? Казваш, че и жени не са съгласни с тезите на авторите. Ами сексизмът не е мъжки прийом, той вирее навсякъде и немалко жени също са сексисти. Това не го прави по-приемлив.

    • ОК, ще перифразирам: *според мен*, изразът, ако не глупав, то е неправилен. Информиран съм аз, а не мнението ми. Чрез него аз демонстрирам собствената си информираност. Май другата тема се изчерпа и минаваме на общи приказки, а? Цял абзац, за да покажеш, какъв невежа съм, м?

     Като ще ми даваш конкретен пример с шофьорите, да се беше запознала малко със статистиките – щеше да се изумиш, колко много МЪЖЕ ги късат, включително по повече от веднъж, преди изобщо да им дадат документи. Аз имам „B“ и „C“ категория. На втората ме късаха два пъти, а дори бях с връзки в школата. Всъщност, оказа се, че съм добър шофьор, просто нещо не го кефех он ДАИ. Да не говорим, колко кретени просто си плащат – това вече, е общ проблем, щото всички ние ходим или се возим по тези улиците.

     И как разбра, че ми е „лесно“. Наясно си кой съм, през какво съм минал, за да съм това, което съм или..? Смяташ, че нещо ми е дадено свише ли, какво? Каквото и да имам, малко или много, съм го постигнал основно сам, борейки се за него. Така се случи, просто, но не съжалявам. Затова казах, че времето е от значение, защото ти дава опита да живееш и да се бориш по-добре за нещата, които искаш.

     Бъди сигурна, че много съм се мъчил през годините, както, предполагам, всеки един от нас. Може би някой престолонаследник, получил всичко наготово не се е мъчил. Ама, това е нещото, което наричаме „живот“. Нима си очаквала, че е лесно и само приятно?!

     Аз не казвам никъде, че дискриминация няма, а че е многократно по-малка, видима и осезаема за всички, както и че е напълно възможно, някой дискриминиран – по един или друг начин – да се докаже и да се пребори с нея, поне в личен план. Колкото повече хора се преборят с това, толкова по-малко дискриминация ще има.

     Източния свят се съобразява с масово-разпространеното там мюсюлманство или други, сходни религии. Аз не ги одобрявам, включително и основно заради това, че жените ходят на 5 метра зад мъжете, влачейки дисагите, но това е техния избор. Тези хора там, са родени и възпитани с тези разбирания и за тях това е нормално. Питал съм туркиня (от Турция, „нашите“ не са много наясно с нещата), в съвсем прав текст, как може да допуска такова нещо! Искам да ти кажа, че щеше да ми извади очите. Как изобщо си позволявам да я питам такова нещо?! Един вид, че то е нормално, мъжът е Мъжът, а тя – мулето, утробата, която ще продължи рода, кухненски робот и така нататък. А мацето си е от Истанбул, не е от ориенталската част, да речеш..

     Но аз, бидейки възпитаван в християнска среда, макар и не „фанатизирана“, често имам сериозен конфликт и с нашата религия. Включително тя, когато се съобразяваме изцяло с нея, не допуска жени без забрадки или в цикъл, да влизат в църквата.

     Е, с религията не мога да се боря, това, което мога да направя е, да се дистанцирам от нея.

     Задавам конкретен въпрос: ти, Йоана, конкретно, как се бориш срещу сексизма и дискриминацията?

     • „Май другата тема се изчерпа и минаваме на общи приказки, а? “

      Ти каза, че е безсмислено, трябваше да обясня какво имам предвид.

      И отново даваш анкдотични примери. Първо, това е само една туркиня, тоест съвсем не представитлна извадка. Второ, както казах, много жени подкрепят сексизма. Виж тук ли беше, в другата тема ли беше, как една е нарекла евентуалната дискусия под поста й „курник“. Специално запазена за жени обида, идваща от жена.

      Как се боря – най-вече не си мълча, когато видя прояви на сексизъм. От повишаването на осведомеността за на пръв поглед невидими проблеми, дори да е сред ограничен брой приятели, дори да не е „дейност“ в класически смисъл, все пак има полза. Нямам кой знае какви други инструменти за борба. Ако имаш предвид дали се „доказвам“, не знам, издържам се сама, занимавам се професионално с това, с което искам – не знам дали по твоите критерии е достатъчно.

 29. Йоана.. след цял ден разговори те чувствам толкова близка. 🙂

  Виж, моят пример е на жив човек, живеещ в една среда, в която не е аутсайдер. Т.е., вярвам, че далеч не е единствената жена в Турция, която намира техните разбирания за нормално. О, убеден съм, че не е да няма и потиснати жени, но, уви, с религията наистина не можем да се борим. Те самите, за мое огромно съжаление, особено затворени там – също нямат особено големи шансове да се преборят. Но да оставим Изтока вече, там наистина е някаква друга планета.

  За това, че не си мълчиш, мисля, че те разбирам – много пъти, включително във важни моменти, съм си патил от голямата си уста. И пак за времето и годините – в даден момент започваш да внимаваш, ама не, понеже се предаваш, а понеже започваш да преценяваш нещата по малко по-различен начин.

  Пожелавам ти да има повече жени като теб, за да може „ограничения кръг от приятели“ да се окаже, всъщност, една сериозна маса и още повече хора да разбера, че жените са точно толкова хора, колкото мъжете. Аз това го мисля. Но нека не е прекомерно, все пак.

  И ти давам положителен рейтинг, задето се издържаш сама. Но не това имах предвид под „доказване“. Всъщност, питах те как се бориш за каузата си, не кой ти плаща сметките. 🙂

  И понеже 17:00ч мина отдавна – наздраве!

 30. „Пожелавам ти да има повече жени като теб, за да може „ограничения кръг от приятели“ да се окаже, всъщност, една сериозна маса и още повече хора да разбера, че жените са точно толкова хора, колкото мъжете.“

  Много мило пожелание, мерси!

 31. Харесва ми как дискусии на теми расизъм, сексизъм, етнизъм, родителство, работа, връзки и други такива бяха семпло прибрани под шапката на „оплакване“.
  Показва не просто, че не им е обръщано внимание (ако изобщо са погледнати), но и че някой не прави разика между „коментирам дадена тема, защото според мен е важна“ и „оплаквам се“.

  Йоана разписа… ужасно много неща. Проблемът не е, че тя не умее да обяснява, че доводите й не са добри или пък аргументите й не са достатъчно. Просто ти не желаеш да приемеш думите й, защото явно се сблъскват със собствените ти разбирания твърде остро. Аз не мога да си обясня по друг начин реакцията към доводите й поне. Според теб начистина фактът, че понеже повече жени преподават основно и средно образование (отколкото мъже), това някак си е разумен довод защо, когато е било чисто мъжка професия или главно мъжка, се е имала с повече престиж, никой не е наричал „естествено“ мъже да преподават на порастващи деца, смятало се е за професия като всяка друга, дори престижна, а заплатата на отделния индивид е била много по-висока отколкото сега. Хм. Само за протокола, повечето жени, които са на по-високи етажи във висши учебни заведения все още получават по-ниски заплати като процент от колегите си мъже (на същите позиции).

  Прав си, не знаем какъв си, какъв опит имаш, през какво си минал. Същото важи и за теб обаче, та може да допуснеш, от едното добро възпитание, че тук не сме се събрали банда дечица и си говорим общи приказки, а че може би всички ние имаме образованието, опита и причините да говорим по тези теми и нещата, които говорим не са изсмукани от пръстите, а почиват на данни, статистики, изследвания и определенео – личен опит.
  Напротив, сякаш приемаш по презумпция, че не разбираме, че не сме наясно, че грешим, че имаме нужда да дойде и да ни обясниш кое, как е. (Ако целта ти не е да звучиш така, определено имаш над какво да поработиш.)

  За теб все пак знаем няколко неща.
  Дотук каза, че си предубеден към хора, които си сменят пола (дори да са доказани учени в дадена сфера и да НЕ са с психични отклонения) и че смяташ, че покровителственото отношение към по-млади (според теб) хора за напълно нормално (тук намесваш брат си, което мен ме изумява, защото отношението между близки и роднини поне на теория, е съвсем различно от това между непознати).
  Какво още не знаем за теб? И ние искаме ли да го узнаем?

 32. Аз пък не виждам това момиче като модел. Има чар, но не виждам професионализъм. Виждам едни снимки с 2 мегапикселов апарат и нарисувани кичури върху косата й. Винаги съм си мислел, че работи там като секретарка и е в интимни отношения със собственика на фирмата.

  Рецептата на Дени сме я чели всички за нейното тирамису. Хубаво е че го прави с маскарпоне, а не с извара – все пак е италиянска рецепта, но не е научила, че това К в думата „експресо“ не трябва да го има.
  Тeрмина също е италиянски – „еспресо“ и не произлиза от думата „експрес(но)“ – еспресо означава „под налягане“.

  Но по темата. Не ми допада идеята за рекламиране на хостинг с момиче.
  Не мислете, че хостинг не се рекламира и с мъже. Разгледайте снимките в istockphoto и ще видите все млади момчета, които се дупят в някой дейта център и опъват лан кабели. Поне тези снимки са свързани тематично с дейта центъра, ама русалки с изкуствени кичури и хостинг хич не ми се връзват.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s