За четене

Традиционният линкфест, в който можете да видите всички интересни/важни/сериозни блогове, сайтове, публикации, коментари и новини, на които авторите попаднаха през последната седмица.

България е на трето място в Европа по трафик на жени.

В Ню Йорк таймс размишляват дали изнасилването е сериозна тема. Хм, вие как мислите??
За съжаление, изнасилването още се води за „мътна“ тема, съответно може спокойно да се озовете в тази ситуация.

Виктория разказва за обсебеността относно „кой е бащата“ на детето им с Беатриз

Мюсюлманското кино –  един интересен блог

Личен сблъсък на още един човек с гнусарите, които са убедени, че да се натрапваш някому си е съвсем нормално

Изключително… интересен текст публикуван през 1960 относно girls watchers, списък със съвети как да се оглеждат жени. Ако думата „жени“, бъде заменена с „птици“ или „вещи“, подозирам, че няма да има някаква разлика… жени=вещи през 1960… за съжаление, както се вижда от предния линк, явно отношението не се е променило чак толкова.

Последно, един от разкошните епизоди на Сара Хаскинс и рекламирането на охранителни фирми. Доста тенденциозни, неверни и наивни са рекламите, да не говорим за стереотипни, сексистки и внущаващи идеята, че жените са жертви по дефиниция, но пък Сара иим прави чудесен рабор.

Advertisements

7 thoughts on “За четене

  • Резюме на ситуацийката набързо:

   Анна, която пише онзи блог, е журналистка, и е намерила онази реклама в някакво старо списание за домакини (от 1913г.) в редакцията, където е започнала първата си работа, и я е сканирала сама.

   Рекламата е на някакво „чудодейно“ средство за уголемяване на бюста. Така и не става ясно какво точно е това средство, но рекламата казва съвсем недвусмислено на жените, че единствено пищният бюст ги прави жени – ако са „плоски“ не са нито жени, нито мъже.

   Текстът на самата реклама а на малко старовремски руски (вкл. правописа), но аз го разбирам. Мога да го преведа целия, но как да ви го изпратя? Твърде голям е, за да го слагам в коментар тук. А в моя блог няма смисъл да пиша на български… освен ако не го преведа и на английски.

   Мога да се опитам да ти го изпратя в лично съобщение чрез LiveJournal, но трябва да си потвърдиш имейл адреса за open ID ако още не си го направила.

 1. Имейлът на блога е itlookslikefeministblog[at]gmail[dot]com
  Прати го, с удоволствие ще го публикуваме. И без това темата е особено актуална, особено покрай подаръците на кубици от разни чалга-клубове.
  А ако ти се коментира цялостно темата, винаги сме положително настроени към гости. 🙂

  • Току-що го преведох – малко налучквах, където е малко по-старовремско, но се водех от общия дух. :)Само да го прегледам още веднъж внимателно и ще го изпратя, и ще добава малко коментар от себе си, а оттам нататък вие доразвивайте темата – ако рекламата ви е интересна, разбира се. И можете да пуснете линк към оригинала, за да се види илюстрацията – или да помолим Анна за разрешение да сложите сканираната реклама тук? Аз героично се опитвам да й пиша на руски, но ми е ужасно трудно. Не знам доколко разбира английски.

  • Леле, ако знаеш каква редакция му дръпнах! Преводът от руски на български изглежда измамно лесен, но тези ужасно дълги изречения не се натъкмяват лесно на добър български. А точно сега няма кой да ми прегледа българския текст.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s