Гост: Жените не са като нас

Петър Стойков (Longanlon) ни е на гости днес.
Неговата публикация много добре се вписва в темата, която дискутирахме вчера за  Мъжките привилегии.

Мисля си за размерите на хорaта. За физическите им размери и как това се отразява на живота им в чисто битов план, на нещата, които им се случват или не им се случват, на отношението на другите хора към тях.

Не, не не става дума за раликата в мъжките погледи към дебелите жени и симпатичните миньончета с прасковени дупета, а по-скоро за това дали има разлика в това в какъв свят живеят мъжете и в какъв жените от гледна точка на личната сигурност и самочувствие…

Когато вървя по улицата, пътувам някъде или правя нещо изобщо, аз живея с мисълта, че общо взето нищо не може да ми се случи. Сигурен съм, че повечето мъже така се чувстват – ако сам не си търсиш боя, много малко вероятно е да си го намериш, освен ако не си в някой наистина кофти квартал. Дори почти не мислиш за това – има си там полиция, закони, които достатъчно осигуряват обществен ред. Разхождаш си се спокойно по улиците на града, ходиш по кафета, пазаруваш, пътуваш – без да се страхуваш постоянно. Знаеш, че в общия случай, ако не се ебаваш с другите и те няма да се ебават с тебе.

При жените обаче, нещата като че ли не стоят точно така. За повечето жени, особено за по-дребните и по-хубавите, светът като че ли е пълен с перверзници, онанисти, ексхибиционисти, джебчии, обирджии и други тъмни балкански субекти, които само дебнат да се възползват. Разказвали са ми какви ли не случки – нахалници, които говорят мръсотии докато вървят до жена по улицата, разни си показват дреболиите във влака, лъскат бастуна скрити в някой храст в парка и леееееко се показват колкото жената да ги види, други дърпат чанти и телефони… Тия мизерници не се показват, когато наоколо има и мъже, защото знаят, че ще изядат боя – и там е разликата.

Чета напоследък колко много блогъри са пострадали от тъпи таксиджии, които са ги псували, гонили, даже били. Контрольорите в градския транспорт са пък пословични с грубостта си. На мене такива неща, случайно или не, не са ми се случвали, макар да знам, че на други хора, които познавам със сигурност са, а и покрай работата на баща ми (полицай е) съм се сблъсквал с някои не особено приятни случаи, за които няма да разказвам сега. И съм забелязал, че тия случки имат връзка с размера на човека – с чисто физическия му размер.

Тъжно е, но жените не живеят в нашия сигурен свят. Колкото и да си мислим, че е безопасен, за тях той крие много неприятни изненади, те много по-често очакват нещо кофти да се случи. Те винаги са нащрек, когато пътуват, особено ако са сами – а не похъркват безгрижно на седалката. Замислят се и се оглеждат, преди да влязат в тъмна уличка или вход, вместо с мъжкото пиянско веселие да се заклатушкат натам. Дори ако щете, ако се карат с гаджето си … имат едно на ум, че е два пъти по-тежък. Да не си в състояние да избягаш или да се защитиш, да си винаги потенциална жертва, заобиколена от неизвестни хищници – това има голям ефект върху начина, по който жените мислят и възприемат света.

Аз самият бях доста шокиран, когато достигнах до това “прозрение”. Знам и че рисувам малко прекалено апокалиптична картинка, но го правя, защото за теб като мъж е малко трудно да осъзнаеш тези неща. Но е хубаво да ги имаш пред вид, когато някое момиче те помоли да го изпратиш до вкъщи, а на тебе вече ти се спи, та две не виждаш и искаш само да се метнеш в таксито за у вас. За нея има значение.

——————————–

P.S.: и да удариш жена, пък била тя и твоята собствена, не те прави повече мъж- прави те жалък нещастник, който заслужава да го порят манафите, от мене да го знаеш.

П.П. Пускаме тази публикация, защото е интересен пример колко рядко мъжете изобщо осъзнават, че има някаква разлика между техния светоглед и този на жените. И че това, което важи за тях, не означава, че непременно важи и за жените.

Advertisements

18 thoughts on “Гост: Жените не са като нас

 1. Тъжно е, но нашият „сигурен“ свят е по-несигурен от този на жените.

  Убийствата на мъже са 3/4 от всички убийства.
  Вероятността мъж да бъде жертва на насилие е по-голяма отколкото тази жена да бъде жертва на насилие.
  Мъжете страдат два пъти повече при трудови злополуки, отколкото жените, а вероятността мъж да загине на работнот си място е десетки пъти по-голяма.
  Изобщо няма да споменавам хилядите случаи, когато от „привилегията да си мъж“ са се възползвали недоброжелателни жени и мъже са страдали заради това….

  КАКВА ПО-ДЯВОЛИТЕ Е ПРИВИЛЕГИЯТА ДА БЪДЕШ МЪЖ??????

  Ето и статистиката, че някой пак ще ме обвини в некоректност. Всъщност изобщо няма да се учудя ако някой започне да ме убеждава как методологията, по която е правена статистиката не е вярна или как тези данни са конспиративни и матрицата ни държи в плен за да не видим истината 🙂

  http://bjs.ojp.usdoj.gov/content/glance/tables/vsxtab.cfm

  http://www.albany.edu/sourcebook/pdf/t31222008.pdf

  http://www.hse.gov.uk/statistics/demographic.htm

  • Бих допълнил, че същото важи с пълна сила и за изложението по-горе. Да, написаното е вярно, но заключението е едностранчиво.

 2. За жените с особена сила важи девизът: „Бог създаде човека, а „Колт“ го направи свободен!“ Ако знаеш, че всяко едно миньонче може за секунда да те прати на оня свят, много ще се замислиш, преди да се приближиш до нея.

 3. Напълно съм съгласен с написаното, но не виждам нищо освен една гола констатация. Тези неща всеки мъж рано или късно сам ги осъзнава. Според мен всичко това е „естествено“, по пристата причина, че хората преди всичко са животни. При повечето животни, мъжките са по-едри и тормозят женските под различни форми. Т.е. страхът на жените от мъжа, не са само от размера те са вродени. Страхопочитанието пък на мъжете от по-едрите е точно на същата животинска база. Единственото от цялото словоизляние в статията личи желанието на longanlon да се извини на жените, че се е родил мъж.
  И продължава да се налага мнението, че жените са жертви и няма какво да направят.

 4. е, явно не съм постигнал целта си в статията, щото с нея не искам да се извиня, че съм се родил мъж, а да се извиня, че не мога да пребия всеки, който отива в купе във влака в което стои сама жена и си сваля гащите пред нея, само защото няма наоколо кой да го пребие

  • Хех, това ми напомня една история: пътувам с влак от Братислава към Прага. Тръшнала съм се в едно празно купе и си доспивам, когато ме събужда шумолене на весник. Някакъв тип се натъкмил в купето, докато съм спяла и уж си чете, ама нещо ръцете му шават в скута под вестника. Казвам си – въобразявам си нещо и задрямвам отново, само за да ме събуди пак същото шумолене. И изведнъж се усещам – абе тоя как чете в полумрака, без да е светната лампата?

  • Longnalon, не знам дали приличаш на ранния Слави Трифонов на блог обществото, но в теб се крие един истински Бойко Борисов, готов по всяко време и на всяко място да защитава онеправданите… Направо се чудя, как не си хванал първия самолет на Американ Еърлайнс и не си тръгнал да спасяваш хаитяните.

   Извинявам се за лиричното отклонение, сега по тамата… не получих отговор, след като е по-вероятно жертва на насилие (няма значение дали насилника ще е мъж или жена) да бъде мъж, защо мъжете трябва да се чувстваме превилегирован?

 5. Pingback: Ненужният Феминизъм « Добро утро!

 6. Първо, числото на violent crimes се вдига неимоверно поради свързаните с организираната престъпност рискове – главно мъже участват в организирани банди и разпространението на наркотици, а убийствата и телесните повреди са главно свързани с тези престъпни кръгове. Да не говорим, че в статистиката, която даде става дума за САЩ, където проблемът с бандите в гетата е огромен и близо 60% от всички violent crimes са свързани с наркоразпространението.

  После идва и фактът, че голямата част от нападенията срещу жени, особено сексуалните, не се съобщават (поради различни причини – срам, желание да се забрави, често причината е в самата полиция, която обезкуражава повдигането на обвинения…) и затова не влизат в статистиката. Потърси данни за това колко % от изнасилванията се докладват в полицията и колко % от докладваните всъщност биват заведени в документацията.

 7. @Longanlon

  Първо, защо подценяваш violent criems? Нима такова престъпление и такъв вид насилие е по-малко насилие? Ако те застрелят гангстери, щото искаш да си купиш трева е по-малко гадно ако строителен работник те хване за задника, така ли?

  Второ, статистиките относно сексуалното насилие са доста протеворечиви. Ето какво намерих аз:

  http://www.independent.org/newsroom/article.asp?id=1719

  http://www.vaonline.org/vls6.html

  А и да не забравяме, че мъжете са също толкова склонни, колкото жените да съобщават за сексуално насилие, а случаите на сексуално насили над мъже изобщо не е толкова по-малко, отколкото това над жени. Факт. Виж това.

  А какво ще кажеш за това -> http://milan.gol.bg/2010/01/22/jurnalistka-hvana-bekym-za-topkite-razocharova-se.70622

  Айде на бас, че ако журналист хване някоя феминистка за задника, ще го изкарат за най-големия изнасилвач. Обаче, че Бекъм са го хванали за топките… голем смех баце…

  Не само жените са жертвите и мъже са жертвите. Затова питам, какви привилегии имат жените? На какво се основават те?

  • Докажете ми, че са по-разпространени. Няма само аз да си губя времето да давам линкове. По същата логика на вашата и аз казвам, че огромна част от violent crimes не се докладват. Не всеки пребит отива и се оплакват в полицията.

   Докажете ми, че жените са по-честа жертва на насилие (каквото и да е насилие) и обещавам повече няма да се обаждам.

 8. Въпросът, който вълнува феминизма, не е дали мъжете или жените са по-често жертви на насилие, а какви са зависимостите между пола и различните видове насилие.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s