Красота и женственост?

Много социолози (и феминисти) спорят, че полът такъв, какъвто ние го разбираме, не е естествен, а заучен и имитиран. Конкретни моменти от нашите животи (сватби напр.) са възможности и примери на демонстрация за подчертаване и представяне на идеалите за женственост и мъжественост; полът обаче се заучава и имитира всеки ден, във всичко, от това как говорим, движим се, обличаме и комуникираме с околните.

По-долу следват серия снимки на момичета, които са участнички в конкурси по красота за непълнолетни (малолетни).
Причината да бъдат толкова интересни за мен е, че те често са с боядисвани коси, изкуствени (понякога и хиругически променeни) зъби, силно гримирани и пр.

Фотограф: Сюзън Андерсън

Фотограф: Сюзън Андерсън

Дрехите им също са нетипично детски, целта е да се създаде илюзия за женственост и възраст по един съвсем специфичен начин.

Често феминистите са критикувани, че твърде много задълбават в стереотипите, които са оказвани към децата, но смятам, че тези снимки показват доста мрачната действителност на много момиченца в различни страни по света. Защото тези занимания изобщо не са толкова лесни и безболезнени, всеки, който е имал възпалена кожа, зачервени очи или някоя от другите реакции на обикновения грим знае за какво говоря.

Фoтoграф: Сюзън Андерсън

Ако женствеността при зрелите жени (които тези деца очевидно се опитват да имитират) беше естестена, зрелите жени не биха се нуждаели от специфични уреди и пособия, за постигането й. Но те се нуждаят – удължавнае на коса, гърди, обезкосмяване, грим, всичко това е подчинено на един идеал за женственост, който е невъзможен за достигане и поддържане, освен ако не са заети да бъдат женствени на пълен работен ден.

Фотограф: Сюзън Андерсън

Фактът, че тези деца използват същите стратегии, които използват и зрелите жени, за да покрият представите за женственост (с невероятен/плашещ успех) показва до каква степен женствеността е конструкт и то умишлен, а не естествен и природен момент от живота.

Фотограф: Сюзън Андерсън

Ако тези снимки ви ужасяват, стряскат или притесняват, то вие реагирате така и на самата концепция за този нереален идеал за женственост, а не толкова, че тези деца участват в него.

Фотограф: Сюзън Андерсън

Socimages – благодарности.


ЪПДЕЙТ

Добавих няколко снимки на популярни певици от фолк-индустрията за сравнение.

, ,

Цялата индустрия е интересна, защото ясно показва умишленото хипертрофиране на символите за женственост. (гърди, грим, устни, пози, дрехи).

Размисли е коментирала темата тук.

Advertisements

36 thoughts on “Красота и женственост?

 1. Тия конкурси за деца са ужасяващи. Гротеск опит на жени, приели стереотипите твърде навътре, до степен на смисъл на живота, да компенсират недостатъчните си (според тях) подчинение на същите тия стереотипи, като подчинят децата си на тях напълно.

 2. Много хубав пост :). Поздравления.
  Наистина ме накарахте да се замисля, а подобен род снимки винаги са ме смущавали.
  Благодаря.

 3. Всъщност момичетата от тези снимки изглеждат кошмарно грозни… като някакви мъпети са.
  Ако говорим за деца – красиви са рошавите щръкнали плитчици на Пипи. Обелените колена. Вързания на кръста суичър – да не пречи. Точно детското, неподправеното.

 4. ‘Ако тези снимки ви ужасяват, стряскат или притесняват, то вие реагирате така и на самата концепция за този нереален идеал за женственост, а не толкова, че тези деца участват в него.’

  тия снимки не са израз на никаква женственост, нормалните жени по улиците не излизат облечени така.

  тия снимки тука не са израз на женственост, а са педофилски. ужасни са, заедно с тъпите конкурси и цялата сексуализация на малки деца, чиито снимки после ги гледат некви чичари да се възбуждат.

  не са израз на женственост също щото най-малкото са за конкурс, а конкурсът не е нещо на което всички жени ходим или участваме. плюс че тези момиченца са деца още, а не жени. в най-лошия случай една жена може да изглежда просто безумно смешна с такива дрехи и грим, но при момиченце е безумно, ужасяващо и педофилско.

  ‘женствеността’ не е задължително лошо нещо и не е задължително чалга типът на тези момиченца или там примера със силиконите..

 5. Присъединяваям се 100% към мнението на epistemic murk (въпреки, че обикновено е обратното:) ).
  Снимките приличат на взети от каталог с клиенти за педофили. Това няма нищо общо с темата за женствеността и не разбирам защо така безмислено е пъхнато в поста.
  А какво искаше да кажеш всъщност?

 6. Според мен коментарите доста се отклониха. Тук не става въпрос за конкурсите за красота или за и против гримирането на деца. По-скоро за стереотипите, които обществото налага за това кое е женствено и кое мъжествено.

  Причината снимките да плашат е друга и колкото и несериозно да звучи, тя не е сексуална. Казва се uncanny valley.

 7. напротив, не смятам, че са подофилски – педофилът, по дефиниция, има влечение към деца, т.е. той ще е привлечен от атрибутите на детството, а не на женствеността на зряла жена, каквато демонстрират снимките

  • „женствеността на зряла жена, каквато демонстрират снимките“ – наистина ли мислиш, че тези снимки изразяват женствеността на зряла жена? Излагаш се 🙂

   • Ако обърнеш внимание на снимките, ще ти направи впечатление позата на телата, грима, прическите, същите, които виждаме по билбордове, списания, реклами и пр., когато зрели жени рекламират различни продукти насочени към жени (всъщност не само към жени).

    Това са атрибути на женствеността така, както я разбира западът.
    Интересно ми е как обясняваш ти специфично изброените елементи, защо са използвани и с каква цел.

   • енея, сложи нормални снимки на нормални жени ако ще си говорим за стандартната женственост.
    пак ще каже, че тези снимки не отговарят на идеята на поста, защото
    1) това са конкурси за красота, т.е. exceptional събития (примерно се правят веднъж годишно основните, а не секи ден)
    2) това са малки момичета, нагласени за конкурси. нормалните деца не ги обличат по тоя начин, още по-малко пък ги гримират.
    3) какви са тея атрибути на ‘Запада?’ запада едни и същи стандарти за красота ли има? не че разбирам особено от мода, но има всякакви идеи за това какво е красиво, модно, женствено и тн. както има чалга-тип, така има и примерно по-спортни, или по-елегантни етц етц (виж снимки на спайс гърлс примерно, там ПР екипа им се е опитал явно да направи микс така че да има за всеки вкус по нещо ахаха). има всякакви норми: верно че сега са на ‘мода’ по-слаби жени, но това не значи, че тези които не се вписват 100% остават без гадже.
    просто тия снимки на деца са едно гротестко изкривяване на реалността и ти много добре го знаеш – един поглед на улицата ще покаже, че жените не са такива в мнозинството им.
    дори и да приемем, че има една хегемонна идея за женственост на ‘Запада’ както допускаш и тя е изразена в тези снимки, самия факт, че хората не ходят така по улиците означава, че хората не са някви дебилни тъпаци за квито ги смяташ, празни кутии, в които телевизията, рекламите и компютърните игри им наливат модели на поведение и хората ги приемат/следват автоматично.
    моля те не се превръщай в някоя от онези кухи феминистки консерви от САЩ, които искат да забраняват телевизията, игрите и незнам още какво защото били инсталирали грешно съзнание на хората. имай малко повече доверие в способността на хората да отсяват информацията и да мислят критично.

 8. Ужасни снимки. Не намирам за нормално у едно дете да се предизвиква искуствена зрялост и сексуалност. Неестествено изглежда , а и се отразява на детето. Все пак пубертета е доста труден период.

 9. а иначе снимките на момичетата бих ги ползвала в пост посветен на сексуализацията на децата и на дебилните конкурси за красота (и за възрастни и за деца)

 10. Епистемик, моята цел беше да демонстрирам вид идеал за красота, стандарт, такъв, какъвто е представен на публиката. И да задам въпросът защо този идеал изобщо е идеал и колко е реален.
  Ако този идеал нямаше влияние или всеки сам си решаваше, то в момента нямаше масово желаният подарък за абитуриентките да бъдат нови гърди/устни, пр.

  Целта ми беше да посоча по какъв начин се изграждат представите ни за женственост и кои са символите й, както и че влияе по един или друг начин, защото хората виждат тези представи навсякъде: филми, реклами, списания, пр. и колкото и самостоятелни да са, представите им се изменят.
  Свикват с новата представа, игнорират я или тя става част от действителността им, дефиницията им за нормалност се променя.

  • представен значи на публиката.
   а не е ли възможно да идва от публиката?
   това е много много сложен въпрос енея, нещо от сорта на яйцето и кокошката. ти си избрала лесния път – на консервите от щатите, за които телевизията е някаква свръхестствена агенция, която манипулира ‘от горе’..
   телевизията не казвам че няма власт. има. но не забравяй, че тя съществува във връзка със социалния контект наоколо, част от него е и както му влияе, така й ‘той’ на нея. най-малкото в тв не работят извънземни, а нормални хора, квито и я гледат.
   телевизията е вид технология. като такава тя е неутрална – нито добра нито лоша. действията и идеите на хората, които я правят, гледат и развиват я карат да възприема квито характеристики е възприела. но това са хората. да се твърди обратното е технологичен детерминизъм.

   а модата сред абитуриенките да искат цици е нещо супер зле за мен. и аз се опитвам да го разбера. просто ми изглежда прекалено лесно да намеря 2-3 снимки на чалга звезди от някъде и да кажа, че всичко идва от тях.

  • прочетох поста пак и не виждам да задаваш някъде въпроса доколко е реален стереотипа. даже напротив, изпозлваш снимките, за да онагледиш ‘реалността’ на този идеал като тука всички вече ти казваме, че никой не възприема тези момиченца за пример за стандартната женственост.

 11. До тук видях хора, които се шашкаха от умишлената сексуализация на момичетата (която е постигната чрез имитиране на възрастни жени). Аз поне се сещам за няколко фотосесии на Туиги, които са в същия стил (дрехи, грим и пр.).

 12. Толкото до това, че такива детски конкурси се правели веднъж годишно и нагласяването за тях било еднократно събитие – никак не е вярно. Такива конкурси има постоянно в различни градове и зарибените майки влачат дъщерите си всеки уикенд да участват някъде.

  • Лонг, не е само до конкурсите… това лято на една детска площадка наблюдавах ядосана мама, която дърпаше наконтената си (почти като от този пост), гримирана и облечена в розова копринена рокличка… 3-4 годишна дъщеричка. Дърпаше я от пързалката (щяла да се изцапа), после от люлката (щяла да й се развали прическата)… не знам какво още й забрани, защото се разкарах от там, за да не пребия мамата.
   Идея нямаш как се изнервих, брутална сценка беше.

 13. Епистемик,
  Кои са въпросните консерви и кога точно са изказали такива мнения?
  Щото критиката за телевизията, която аз напоследък чувам тук (в САЩ) и не само, нито изключително от феминисти, е че телевизионната публика е все по-фрагментирана, защото по-специализираните фрагменти, са по-удобни целеви групи за специалистите по маркетинг. Но това не е единствената оценка за въпросното фрагментиране.
  От появата на алтернативни източници на информация обаче–блогосфера, Ал Джазира и пр., не знам някой феминист да е говорил за телевизията като инструмент за промиване на мозъци.
  А ако не греша, (отминаващата) история на това говорене тръгва от Франция (Ги Дебор, Бодриар), не непременно от САЩ.

  • не казвам че американците са тъпи, а консервативните хора (и фем и нефем) които не се уморяват да приказват как телевизията, или киното, или порното, или компютърните игри са виновни за насилието в училищата, или обектификацията на жените и т.н. в щатите просто ми се струва, че тази реторика е по-силна, макар че в европа доколкото знам също има забранени игри под натиска на родителски лобита.

   • Има хора и хора Епистемик.
    Защото съм чувала такива приказки в какви ли не среди, на какви ли не езици.
    Признавам, немски, английски, френски и български не са чак такова разнообразие от езици, но общностите, които ги говорят са не-малка част от цялата популация на планетата (с изключение на българския).

    Казваш, че много американци са консерватори, но едновременно с това, американци са и много демократи, които пишат, работят и се занимават точно с това свръх-консервиране към което залитат някои хора.

    Забраната на това или онова няма да реши ничии проблеми, защото те са просто израз на специфичен начин на мислене и представа за нормалност. Виж, промяна на мисленето, която прави неща като изнасилвания, побоища, расизъм, сексизъм, тормоз, насилие нещо нормално (или поне толерирани или некритикувани) и които виждаме в компютърните игри/телвизията/книгите/къде ли не, е правилната насока.
    Така че не, няма да има забрани Епистемик, нито подобни призовавания, но също така да си зтаваряме очите. 🙂

 14. И ако ще си говорим за стереотипно мислене, нужно е според мен да се преразгледа стеротипа за „тъпите американци,“ чиито частен вариант е „консервите от САЩ. Между другото писанията на Бодриар за Америка до голяма степен участват в създаването конкретно на стереотипа за американската телевизия като промивалник на мозъци.

 15. Ехо…

  Ако тези момиченца не са нагиздени да имитират идеала за женска красота, защото жените не се обличали така в реалния живот, но пък те са добър пример за ранната сексуализация на децата… Аз да питам, как може да са ранна сексуализация, ако не гонят някаква именно женска привлекателност? Как може да са хем сексуални, хем това да няма нищо общо с идеала за женската сексуалност? Нали ранната сексуализация е именно стремеж към образ, който е подходящ за големите (жени), а просто децата са прекалено малки за него?

  И коя от снимките не представлява чрез облекло някакъв иконичен женски образ? Образи-формули, разпознаваеми чрез облекло, което жени обличат през десетилетията в различни метаморфози? Онази с белите ботушки, миниполичката и клошираните ръкави ала Бриджит Бардо, онази с дантелите и воланите ала булка, онази с мънистата и пайетите и разголените рамене ала Джозефин Бекер? Естествено, че това не е облекло, което жените обличат всеки ден, но нима ежедневното облекло е критерий за ИДЕАЛ? Женски идеал? Нима разголената червена рокля с цепка от рекламите за коли трябва да е ежедневно облекло, за да бъде и да налага облечената в нея мацка идеал за женска сексуалност в нашата култура? Сега, ако искате да кажете, че това е НЕВЪЗМОЖЕН и рядко покриваем идеал, ако е идеал чиято недостижимост предизвиква разочарования, хранителни разстройства и поддържа обективизацията, това е съвсем друго нещо и няма нищо общо с факта, че си е идеал. Те идеалите ако бяха ежедневие нямаше да са идеали.

  Да, всяка жена участва в този идеал за красота, независимо дали участва в конкурс за красота. Тя участва в конкурса за красота с единствен участник, тя самата, и в който всичко е организирано за да бъде представена тя като победител в състезанието по женственост. Деня на собствената си сватба, на която от нея се очаква да бъде най-красивата. И за който се готви още от малка. Квинтесенцията на женствеността.

  Е, някои култури го правят и доста по-рано от сватбата, в разгара на пубертета, когато чрез ритуал се потвърждава за какво всъщност се инициира едно момиче – именно в красота, и й се възхищават заради красотата.
  http://razmisli.wordpress.com/2009/06/23/quinceanera

  Просто за тези дечица това става още по-рано.

  • Как нямате Like бутон за коментарите,умирам да изразя съгласие с този конкретно и не виждам друг начин освен да оспамя страницата. :/

 16. „Ако тези снимки ви ужасяват, стряскат или притесняват, то вие реагирате така и на самата концепция за този нереален идеал за женственост, а не толкова, че тези деца участват в него.“

  Това изречение не е вярно 🙂

 17. Повечето момичешки дрехи в магазините в нашия град са умалени копия на женски дрехи; все повече момиченца с изрусени коси и грим виждам по улиците. Може да не ми харесва, но не съм сигурна дали всичко това идва от конкурсите за красота, рекламите и пр. Мисля, че е нормално децата да имитират възрастните. На 3.5 смятах, че дългата пола е много шик и ми ушиха такава … смятах, че съм красива като принцеса 🙂

  Дали не се потрисаме от горните снимки, понеже просто не харесваме жени, които изглеждат като Барби? Колко от нас се потрисат от момиченца в народни носии, дори и ако имат сценичен руж и червило? А точно в такива носии са облечени и жените 😀

  Спомням си едно интервю с Доли Партън, в което тя каза, че от малка харесвала как се облича една лека жена от техния град, прическата и маникюра й. Майка й била потресена и казала, че тази жена е боклук. Малката Доли не схванала добре смисъла на тези думи, може би, защото още по-ентусиазирано казала: „Но аз точно това искам да бъда, мамо!“. Не харесвам начина, по който се облича и гримира Доли и не искам да изглеждам като нея, но в същото време ми е симпатична и смятам, че е добър човек.

  В такъв случай, дали е добра идея да се възмущаваме от начина, по който изглеждат малките натруфени госпожици? Нали все критикуваме онези, които оценяват хората по външния им вид и дори ги дискриминират. Защо да е лошо едни да не харесват дебели мустакати жени, а да е добре ние да не харесваме барбита?

  • Проблемът с въшния вид е, че върви в ръка за ръка със самодефинирането на база единствено и основно него.
   Това важи както за красивите (според обществото жени), така и за тези, които не покриват стандартите.

   Интересното е, че и двете групи не се чувстват доволни.
   Красивите непрекъснато се стараят да поддържат фасадата (защото винаги има още нещо, което не им е наред, наскоро се обявиха т.нар. cancles, после корекциите на вагините, сега цвета…), което става все по-сложно, защото се оказва, че естествено = грозно, ужасно, неправилно, нуждаещо се от промяна и всъщност нито една жена не може да постигне заветната цел – красота и ултимативна женственост.
   Непривлекателните жени пък или теглят една майна на цялата история (съответно чуват къде явни, къде не чак толкова подигравки по улиците от разни цъфнали, та вързали индивиди) или се опитват да „наваксват“.

   Истината е, че победители в това чудо просто няма, освен всички онези компании, които продават продуктите си на желаещите да постигнат съвършенство, което е една масова илюзия/хипноза.

   О, да, съгласна съм, че външния вид винаги е играл важна роля в човешките взаимоотношения, но никога идеалите не са били толкова невъзможни и отдалечени от реалността.

 18. Да ви попитам нещо: възмущава ли ви представянето на деца на конкурсите за таланти? Ококорените от „изненада и възхищение” очи на някой член на журито, бурните аплодисменти на публиката?
  И всичко това заради перфектната имитация от някое хлапе на изпълнение на известен „възрастен” (спрямо хлапето!) певец!

  „социолози (и феминисти) спорят, че полът такъв, какъвто ние го разбираме, не е естествен, а заучен и имитиран”
  А психолози участват ли в споровете? Защото от публикацията Ви, Eneya, излиза, че това е заложено в човешката същност като отрицателна черта.
  Заложено е, но в друга област – модата в най-общ аспект. Модата, която съвсем не се ръководи от човешките потребности и желания, а от добре известни мотиви.
  Да, сигурно се учим и на пол – според нареждането на модата. Женствени след добре закръглените стават кльощавите, после пак дебеличките… 🙂

  Колкото до снимките – ами детската индустрия обикновено я правят възрастни, които отдавна са забравили (или не са били) детството.
  А и възприемането на тези снимки се подчинява на същото – сами го казвате „педофилски”. Т.е., педофилите ще им се зарадват. На мен ми наподобяват кукли, има нещо изкуствено кукленско.

  А примерът, с който започнах, не е случаен. В тази област нещата са много по-сериозни, отражението върху бъдещата личност много по-решаващо. И музикалната порнография напълно изявена. За мен това е равносилно на имитация на секс от 7-8 годишна „двойка”.
  А може би и до това не е далеч?

 19. Епистемик,
  Мислех си вчера за връзката между телевизията и натискът върху хората да пасват на разни обществени стандарти. Да, съгласна съм с теб, че хората не гледат телевизия (и други медии) като овце и, че медиите са технологии и могат да се изполват по различни начини. Обществения натиск ще го има със или без телевизия.
  Но си мислех и за две свои познати, много красиви жени според мен: едната с мастърс по Gender Studies; другата е политолог, пише дисертация, която изследва възможността за глобален феминизъм. Първата наскоро си направи операция за увеличаване на бюста, а другата е прехвърляла идеята в главата си. Напълно наясно са, че видът женственост, който изисква големи гърди, е конструкция, но и върху двете има огромен натиск (или те така го усещат) да паснат на конструкцията. Явно способността да проявяваш критическо мислене не е достатъчна.

  Лид,
  Твоя си работа дали харесваш мустакати жени и барбита. Феминизмът не се занимава с личните естетически предпочитания на хората, а се интересеува от причините поради които определени естетически модели се налагат в определени периоди. Щото испанската класическа живопис е увековечила не една красавици с мустаци и пищни форми.

 20. Драги Графе,

  Позволявам си от името на Енея да обясня. Тя не е казала, че е лошо полът да е заучен. Обратното, тя показва с тези примери, че полът не е „нещо естествено“, „дадено от природата“ и следователно „така е нормално“, каквито са аргументите на тези, които настояват, че представата ни за женствеността е природна и следователно не бива да й се опълчваме, нито да я променяме, защото би било кощунствено и противоестествено.

  Именно това се опита да покаже Енея – че няма някаква изначална, природно заложена представа за женствеността, защото ако тя беше нещо природно, щеше да е еднаква за всички епохи и общества, а това не е така.

  Не виждам Енея да казва, че тази ранна сексуализация е приумица на децата. Обратното, тя показва, че представата за женственост, бидейки заучена, е култивирана и то именно от възрастните, така както е култивирано детското поведение за всичко. Естествено, че възрастните са тези, които организират конкурсите за красота за деца, купуват на дъщеричките си скъпите рокли, плащат такси за участие, на фотографи, курсове за сценично поведение и подобни. И с всичко това, внушават им към какво е най-важно да се стремят като бъдещи жени. Тоест, че ще ги оценяват по красота, и то конкретния социално приет модел за нея.

  Това е една доста голяма индустрия, добре представена и в България.

  • Не че е приумица на децата,но малкото дете попива всичко,което вижда включително това,че мама се гримира и носи токчета.На 5 години и аз исках същото,макар и никое от другите деца,които познавах да не се обличаше така.Родителите,приятелите на родителите и изобщо всички възрастни оказват влияние на представите на детето.Не казвам,че майките,които се обличат модерно,гримират се и носят високи обувки дават лош пример на децата си,но родители,които насърчават това у децата си,мъкнат ги по конкурси,тормозят ги с изкуствени зъби и с перуки (освен тогава когато е наложително) или дори им позволяват да се гримират,несъмнено го правят.

 21. Добре, имам въпрос. Ако приемем умишленото хипертрофиране на символите на женственост за неестествено, как да приемем умишленото хипертрофиране на символите за мъжественост? В последната графа слагам добре развитата мускултура, визирайки мъжете, които се потят във фитнеса, за да направят плочки, бицепси, трицепси и каквото там още, за да бъдат привлекателни за жените. ( и не, не говоря за увеличаване на пениса, освен ако не искате да говоря за това :-D)

 22. Лейди,
  По същия начин. Един мъж, който осакатява, защото се е друсал с химикали, за да трупа муслулна маса е също толкова жертва на половите стереотипи, колкото една жена, която хваща рак от импланти в бюста.

 23. Lady, мъжете във фитнеса правят същото, което и жените във фитнеса – упражняват това, което природата им е дала, за да го направят по-добро. По същия начин певци, художници и цигулари упражняват таланта си дълги часове всеки ден, по същия начин студентите учат, упражнявайки умовете си.

  Разбира се, и във културизма може да се стигне до ексцесии, както със силикона в гърдите – стероиди, или още по-гнусно – инжекции синтол:
  http://images.google.bg/images?gbv=2&hl=bg&ei=f_NZS5uOJNf6-QbM3t0N&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=sintol&spell=1&start=0

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s