Дефиниция: Критично мислене

С тази публикация слагаме началото на представянето на дефиниции, тяхното обяснение и съответно, задълбочаването и развитието на идеята зад този блог.

Критично мислене е процесът свързан с подкрепянето или отхвърлянето на дадено предложение или хипотеза, на базата на достоверни доказателства. Състои се от разумно анализиране и преценка на приети от хората за верни информация, частични изказвания или предположения. То е процес водещ до размишляване върху изказванията и подлагането под въпрос на посочените доказателства и направените оценки на фактите.

Няколко точки, характеризиращи критичното мислене:

 • Вникване в чуждите позиции, аргументи и изводи;
 • Съобразяване с наличието на чужди гледни точки;
 • Издигане на честни контриращи аргументи и доказателства;
 • Способност за четене между редовете, виждане под повърхността и отсяване на грешни или нечестни изводи;
 • Разпознаване на техники използвани с цел дадено изказване да бъде по-предпочитано от друго – невярна логика или демагогия;
 • Структурирана и логична аргументация както и проява на търпение към чуждото мнение;
 • Способност да анализираме собствените си аргументи от гледна точка на това дали са верни, доказуеми, базирани на смислени доказателства и дали са смислено изложени;
 • Представяне на структурирана, изчистена и добре обоснована гледна точка, която има за цел да убеди в правотата си.

11 thoughts on “Дефиниция: Критично мислене

 1. Мисля, че най-напред трябва да започнете с дефиницията „що е феминизъм“ и задължително „що е анти-феминизъм“. Защото имам чувството, че никой от тук списващите/коментиращите няма ясна представа или има грешна такава. Сигурен съм, че ще стане доста напечено, но се надявам, че ще спомогне да си изясните позициите. Тея „цели“ са така несериозни/преписани и изсмукани от пръстите, че повече вредят от колкото да ви помагат. Досегашните ви публикации имат толкова много пропуски и неясноти, че освен флейм друго не можете да си докарате.

  • Преди да започнем с тези неща, мисля че трябва да обясним как ще работим и какъв подход ще използваме.
   С цялото ми уважение… остави ни да си вършим работата.
   Това са идеалните цели, ако според теб са несериозни, ок. Преписани, интересно ми е какво имаш предвид под изсмукани от пръстите обаче.

   • Някой ги е събирал от интернет и повечето само за пълнеж – това са изсмукани от пръстите. Т.е. има откровени глупости и неща нямащи пряка връзка с феминизма, дори много се повтарят.
    Сега, изглеждате симпатични момичета – не се излагайте публично. Още повече, не заблуждавайте другите с грешни неща, като излизате от рамките и не им втълпявайте грешни представи. Като казвам „грешни“ нямам предвид всички. Това е единственото, което ме възмущава тука.
    Утре ще дойде някоя жена, разбрала-недоразбрала от блога ви и ще трябва да и се смея, а не искам – не е културно от моя страна.

 2. ‘Критично мислене е процесът свързан с подкрепянето или отхвърлянето на дадено предложение или хипотеза, на базата на достоверни доказателства. ‘

  това повече прилича на определение за теорията на знанието при позитивизма, особено в частта за валидирането и отхвърлянето на твърдение/хипотеза на база ‘достоверни доказателства.’
  (позитивизъм не значи ‘positive thinking’ както съм виждала на много места да се пише, или друга подобна простотия, а е просвещенска епистемологична традиция, която обединява епирицизма и рационализма срещу религията и метафизиката).

  за мен критическо мислене накратко значи да подходиш към даден проблем по задълбочен начин и от много посоки. ‘критика’ в този смисъл не значи само да криткуваш/да съдиш нещо, а да го разгледаш от повече гледни точки и да синтезираш някво разбиране, което да е по-дълбоко, а не това, което ти идва на първо време.

  допълнение: не че при позитивизма не може да има критическо мислене разбира се. самия позитивизъм е бил доста радикално философско развитие.

  просто казвам, че критическо мислене може да има и извън научното тестване на хипотези чрез научен/позитивен метод, който води до валидиране или отхвърляне на хипотезата базирано на ‘достоверните доказателства’

  поздрави:)
  чакаме деф. и на феминизма.

 3. венимус, покажи кое е изсмукано от пръстите. покажи малко критично мислене, а не най-жалко критикарство.
  лесно е да кажеш ‘тука има грешки’. посочи ги.

 4. Най – общо може да се каже, че критичното мислене е мислене, което взима предвид само логически аргументи и отхвърля авторитетите, никое чуждо мннение не се приема без проверка на аргументацията. В моят блог пиша за Прагма – диалектиката, която е комуникационен протокол за рационална дискусия, в http://raylight.blog.bg съм писал голям брой материали за логическите заблуди.

  Между другото в тоси списък от пояснения на критичното мислене има доста понятия, които имат нужда от дефиране. Критичното мислене се базира на добре дефинирани понятия, на аксиоми и в никакъв случа на предразсъдъци – всичко трябва да стигне до аксиомите – аксиоми или теореми, предрразсъдъкът е теорема без доказателство, използвана като база за следващи теореми.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s