Представяне: Биляна

Феминизъм: Моите причини

Не обичам определенията, обичам свободата, равноправието и баланса. Когато неправдата (какъв прекрасен архаизъм) се опитва да ми избоде очите с тъничките си като иглички нокти – опитвам се да направя нещо. Някои понякога наричат това феминизъм.

Ще се съглася с тях за понякога, през останалото време просто сеопитвам да казвам истината (своята? цялата?), а истината не е -изъм, тя я само истина. Често е неприятна, неудобна, грозна, често предизвиква бурни реакции, а още по-често, единствено мълчание.
Хубаво е да знаем какво се случва в нашия свят и да говорим за него. Той постоянно се променя – на места по-бързо, на други по-бавно. Може би по света има места, където феминизмът не е нужен за защита правата и свободите на жените, може да е нужен за мъжете (знае ли се, винаги е имало много гледни точки), но у нас това не е така. Жените както и мъжете, ако щете и в обратен ред, имат нужда да се огледат хубаво едни други и с чужди очи, да комуникират и да решават проблемите си. Да живеят, не за да се контролират, омаловажават, дискредитират, унижават, бият, експлоатират (физически и емоционално), подиграват и като цяло да си гледат само гърбовете, а да живеят заедно.
Да излязат от постпатриархалната черупка на взаимоотношенията си, да говорят с истинските си гласове, да се чувстват комфортно в телата си и да разчитат на толерантно и човешко отношение на работа, на улицата, в институциите, независимо от своя пол, религия, цвят, сексуалност и външен вид.
Това са моите прични да съм тук.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s