Феминизъм и други мръсни думи…

Според градските легенди има една дума, която обръща зрели мъже в бягство, хвърля майките в рев, плаши децата и вкисва млякото.
Или иначе казано – Феминизъм.
Радикалната идея, че мъжете и жените са равни.

Кое обаче е толкова страшното във феминизма и защо по нашите ширини минава за мръсна дума?
С какво се занимава, от какво се интересува и какви хора са тези, които се самоопределят като феминисти?
Защо и дали още има нужда от феминизъм?

Целта на този блог е да разгледа и обсъди тези въпроси, както и да хвърли повече светлина над темата.

Приятно четене.

Advertisements

18 thoughts on “Феминизъм и други мръсни думи…

 1. Не знам кой и дали изпада в ужас от тази дума. 🙂 Малко ми докарва на войнстващите кърмачки, които си въобразяват, че само те имат деца и само те знаят как да ги гледат. 🙂

  „… хвърля майките в рев…“ това пък от къде накъде?

  Успех на феминистките! 🙂

 2. Eneya, далеч си от истината. Феминизъм не е идеята че мъжете и жените са равни. А пропагандата на едни жени, да карат другите да смятат, че жените и мъжете са равни.

  Феминистките смятат че жените и мъжете ще станат равни, когато жените започнат да се държат като равни и да търсят правата си. И тяхната висша цел е да просветят възможно най-много други жени….. а във какво ги просвещават, във това да ‘спамят’ идеята и да разпространяват феминистките възгледи.

  В крайна сметка последните по веригата не знаят какво е да са равни с мъжете и изобщо дали могат да бъдат равни във всички сфери (което очевидно не може да стане).

  В крайна сметка….. могат да си сложат в скайп по един [f], за феминист, и след 2-3 години, като ги питаш, защо имат f пред ника си, те няма да знаят. Както сега половината хора със [x], не знаят защо са си го сложили преди време.

  Жените ще станат равни с мъжете, когато мъжете ги приемат за равни.

 3. До тук ми каза как мъжете и жените не са равни (защото?), как феминизма се интересувасмо от женските права (което не е вярно), как целите на феминизма са да просветят другите жени, че са равни мъжете (а не, да кажем, по-малко (спомняш си как бащата на И. ми обясняваше как жените са по-малко хора от мъжете, защото бли създадени, за да служат на Адам, нали?), защото имат вагина и др. подобни).
  Настояваш, че мъжете и жените не могат да бъдат равни (за теб равни явно означава, че са идентични), че всъщност жените и мъжете ги устойва настоящата ситуация и препоръчваш пасивно отношение, а не активни действия като абслютно достатъчни?

  А, да, очевидно и жените трябва да заслужат пред мъжете да ги смятат за равни, въпросът обаче е, с какво мъжете превъзхождат жените, че жените трябва да им се доказват?

 4. Аз мисля, че с последното изречение човекът искаше да каже, че мъжката част от населението трябва да си преобърне ценностите и мисленето, а не че някой трябва да им се доказва.

 5. А аз посочвам, че феминизма не е насочен САМО към жените.
  Дори най-кратката дефиниция на думата феминизъм отговаря на въпроса/коментара му.

  Ако критиката му е, че отстрани изглежда сякаш феминизма е зает само с мрънкане, това е друго и ще го коментирам по-нататък в отделна публикация. 🙂

 6. А пък аз си мисля, че да го наречеш всичкото това феминизъм е безсмислено. Можеш да го постигнеш и по друг начин, без да си слагаш етикет.

  Има едни жени. Те не настояват, че са феминистки, и все пак всички ги приемат на сериозно, защото са се доказали. И не щото на мъжете им е нужно доказателство, а щото в днешно време трябва да го направиш, за да стигнеш донякъде.

  Дотук феминизмът и за мен е чиста пропаганда. Може и да работи, не знам, но ми се струва, че се бори за правата на едно малцинство. Малцинство на жени, които са тръгнали да гонят мъжете. Което е тъпо, при това, автоматично.

  И феминизмът не може да е и за мъжете, щото едва ли е най-подходящото лекарство срещу този мъжки грях. Имайте тежка ръка, солидно образование и иновативни идеи, пък да видим кой от тия патриархално настроени мъже може да ви се опъне.

  Поздрави! Определено ще бъде интересен блог за четене.

  • Иван:
   1) Ако нямаш против идеите (равни възможности, равни права и т.н), защо имаш против етикета? Някакви хора са обособили този тип възгледи под някакво заглавие, хубаво, направили са го. И понеже на теб не ти харесва етикета, си готов да oмаловажиш цялата съвкупност от идеи?! Не виждам никаква логика в това.

   2) Силно имам против идеята ти, че „добрите“ жени трябва да се доказват: да доказват, че заслужават равенство, уважение, етц. Това е много мъжко-центрично виждане. Мъжете са достойно по принцип, а жените трябва да се доказват. Феминизмът се бори срещу точно такъв тип твърдения. Никой не иска жените да са по-равни от мъжете. Искаме да бъдем оценявани по едни и същи стандарти, да се състезаваме на равни начала.

   • Петя, нямам нищо против. Не ми харесва това, че си слагаш етикет, просто защото смяташ, че това е единственият начин. А и освен това какви точно са идеите? Свобода на словото, достъп до образование Ние, мъжете, да гледаме на жените като на мъже? Или да хвърляме боклука, да си мием чиниите, да си перем дрехите? Това го правя и без някоя феминистка да ми налага възгледите си. Говорим за възпитание. Справете се с това 😉

    Или вече не искате да ви отваряме вратите и да ви придърпваме стола, преди да седнете? Струва ми се, че една малка група жени недоволства срещу една голяма група мъже. Идеята е да се промени статуквото. Това няма да стане, или поне не скоро. Всъщност, все ми е тая. Интересно ми е какво точно мислите. Споровете ще са безумно продуктивни, убеден съм.

    По втората точка – и добрите жени, и добрите мъже трябва да се доказват. Нали за равенство се борим. Това, че си жена, при това феминистка, освобождава ли ти CEO-стола? Не. А и аз, като един мъж, уж, мога ли да седна там с една лична карта, удостоверяваща пола ми? Не. Май…

 7. Първото изречение звучи доста интригуващо. Въпросната думичката понякога буди просто лаконична усмивка… Давайте напред! Очаквам с интерес публикациите ви 🙂 Ако бях психолог, бих казал, че в самата ви идея има нещо, което издава комплекс за доказване – но не съм. А и нали нямате нужда да се доказвате, защото сме равни по презумция? … Успех!

 8. хубав старт 🙂 ще ви чета с най-искрено удоволствие.

  ще има люти спорове, това е ясно, но си личи, че мотивацията ви е по-люта.

  поздрави
  Ани

 9. Странно е, че в публичното пространство наистина липсва историческа и коректна информация за женските движения у нас и по света, като изкривената и подвеждаща информация по въпроса преобладава. Който се интересува може да прочете исторически преглед на развитието на женските движения и „женския въпрос“ – цъкнете върху псевдонима на този коментар.

 10. Всъщност равенството (не говоря за идентичност, а за способности – умствени и физически) между мъжете и жените са твърдо обусловени най-малко от биологичните им различия, като разлика в хормоналните нива. Да не говорим за хилядолетния социален строй, който е бил формиран именно поради разликите. За равенство абсолютно не може да се говори. То е и научно доказано. Феминизмът е като комунизъм – не може всички да са равни. Това е невъзможно чисто биологично. Един е по-умен или по-силен от друг. Това е на ниво мъже, на ниво жени, на ниво мъже-жени, на ниво раси, на ниво животни и тн. Именно в това е красотата на Природата – в нейното различие! Не ме разбирайте погрешно – жените може да са всякакви, но те абсолютно заслужават уважението на мъжете! НО! Това, което се пропуска е, че мъжете също заслужават уважението на жените!

  • Добре, че намери смелостта да ни разкриеш тази нова и напълно оригинална теория, която до този момент никой не беше чувал. Сам ли я измисли или някой ти помогна? И най-вече, браво че я подкрепи с факти и доказателства, а не с празни фрази като „хормоналните нива“ и „науката е доказала“.
   Не е като да си дошъл, да си изкряскал няколко банални клишета и да си си заминал с топлото чувство на удовлетворение, че си поставил злите феминистки на мястото им. Абсолютно съм сигурна, че след твоято брилянтно изказване наглите жени дето си мислят, че са хора ще се засрамят, ще си покрият косите с кърпа и ще отидат да намерят някой достоен мъж, на когото да шетат.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s